ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Timelapse: Το Βόρειο Σέλας από το διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας αστροναύτης κατέγραψε το εντυπωσιακό φαινόμενο από μια άλλη οπτική

Το να θαυμάσει κανείς το Βόρειο Σέλας από κοντινή σχετικά, απόσταση είναι κάτι που βρίσκεται στη λίστα πολλών ανθρώπων. Ένας όμως, τυχερός αστροναύτης, είχε την ευκαιρία να το δει όχι από τη Γη αλλά από μια άλλη οπτική, και συγκεκριμένα, από το διάστημα.

Ο Μάθιου Ντόμινικ, αστροναύτης της NASA που βρίσκεται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει το Βόρειο Σέλας από ψηλά.

Θαυμάστε το Βόρειο Σέλας από το διάστημα

«Timelapse του φεγγαριού που δύει σε ρεύματα κόκκινο και πράσινου σέλαος ακολουθούμε από μια ανατολή που φωτίζει το Soyuz με ένα γαλάζιο φως» έγραψε στη λεζάντα του βίντεο. «Το σέλας ήταν καταπληκτικό τις τελευταίες ημέρες» πρόσθεσε.

Το εντυπωσιακό βίντεο έχει συγκεντρώσει τεράστια προσοχή, με τους θαυμαστές να θαμπώνονται από τη μοναδική θέα του σέλαος. Μάλιστα, ακόμα και η ίδια η NASA φρόντισε να απαντήσει στο λογαριασμό NASA Earth: «Αυτά τα βίντεο δεν παλιώνουν ποτέ».

Ποιος είναι ο αστροναύτης Μάθιου Ντόμινικ

Ο Μάθιου Ντόμινικ εκτοξεύτηκε στο ISS στις 3 Μαρτίου 2024 ως κυβερνήτης της αποστολής SpaceX Crew-8 της NASA. Υπηρετεί ως μηχανικός πτήσης στο διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά και αναμενόταν να περάσει περίπου έξι μήνες στον ISS, αν και η επιστροφή του στη Γη θα μπορούσε να καθυστερήσει εν μέσω των προβλημάτων με το Boeing Starliner.

Ενώ περνάει τον περισσότερο χρόνο του στον ISS διεξάγοντας επιστημονικά πειράματα, ο Ντόμινικ τραβάει επίσης τακτικά φωτογραφίες και πλάνα από το μοναδικό πλεονεκτικό του σημείο.

Πώς δημιουργείται το σέλας

Τα σέλαα προκαλούνται από διαταραχές στη «μαγνητόσφαιρα» της Γης (το σύστημα των μαγνητικών πεδίων της) λόγω της ισχυρής δραστηριότητας του ήλιου.

Τα σωματίδια υψηλής ενέργειας ταξιδεύουν από τον ήλιο προς εμάς με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πριν βομβαρδίσουν τη μαγνητόσφαιρά μας.

Σε αυτό το σημείο, μέρος της ενέργειας και τα μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν κάτω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου στο βόρειο και νότιο πόλο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Εκεί, τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με τα αέρια της ατμόσφαιράς μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όμορφες φωτεινές επιδείξεις στον ουρανό, γνωστές ως σέλας. Το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο και κόκκινο φως, ενώ το άζωτο λάμπει μπλε και μοβ.

 

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση