ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τραμπ: Απανωτές γκάφες του εγείρουν θέμα νοητικής εξασθένησης

«Γνωστική έκπτωση» διακρίνει ψυχίατρος

24news team

Με την κούρσα για τον Λευκό Οίκο να εισέρχεται στο τελικό στάδιό της ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Νοεμβρίου οι ολοένα και συχνότερες γκάφες του Ντόναλντ Τραμπ κινούν υποψίες περί εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα γκάφας – ή άλλης μια εσκεμμένης ανακρίβειας – του Τραμπ, που θα μπορούσε να γίνει ο γηραιότερος που έχει αναλάβει ποτέ το ύπατο αξίωμα στις ΗΠΑ, ήταν ο ισχυρισμός του, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στον συντηρητικό παρουσιαστή Χιου Χιούιτ την Δευτέρα, ότι έχει επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, μολονότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο παλαιστινιακός θύλακος, που βομβαρδίζεται εδώ και έναν χρόνο από τον ισραηλινό στρατό, έχει τις δυνατότητες να γίνει «ακόμα καλύτερος από το Μονακό», όταν ανοικοδομηθεί. «Έχει την καλύτερη θέση στη Μέση Ανατολή, το καλύτερο νερό, τα πάντα. Έχω πάει εκεί και είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι ένα δύσκολο μέρος… πριν από όλες τις επιθέσεις και πριν από το πέρα ​​δώθε αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια», είπε.

Όταν κλήθηκε εκπρόσωπος της καμπάνιας του να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Τραμπ, απάντησε ότι «η Γάζα είναι στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πάει στο Ισραήλ».

Όταν ο Τραμπ χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένη» την Κάμαλα Χάρις

Και να σκεφτεί κανείς ότι προ ημερών ο Τραμπ είχε εξαπολύσει σε συγκέντρωσή του στο Ουισκόνσιν άλλη μια αδιανόητη φραστική επίθεση κατά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και Δημοκρατικής προεδρικής υποψήφιας υποστηρίζοντας ότι η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε «διανοητικά καθυστερημένη».

Σχολιάζοντας τις μεταναστευτικές πολιτικές της Χάρις, που όπως υποστήριξε, «επέτρεψαν σε περισσότερους από 400.000 καταδικασμένους εγκληματίες να περάσουν ελεύθερα στις ΗΠΑ» ο Τραμπ συνέκρινε τις ενέργειές της με εκείνες «ενός διανοητικά καθυστερημένου ατόμου».

Η Χάρις, είπε ο Τραμπ, άφησε να μπουν στις ΗΠΑ «μερικούς από τους χειρότερους δολοφόνους που έχετε δει ποτέ και αυτό χωρίς καν να αναφερθούμε στους βιαστές, τα μέλη της συμμορίας, τους εμπόρους ναρκωτικών, τα αρπακτικά παιδιά και τους διακινητές γυναικών».

Απανωτές γκάφες του Τραμπ στο δρόμο προς τις κάλπες

Λίγες μέρες αργότερα σε άλλη του προεκλογική συγκέντρωση ο Τραμπ δυσκολεύτηκε να προφέρει το όνομα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μπέρδεψε το Ιράν με τη Βόρεια Κορέα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού των ΗΠΑ και αναφέρθηκε σε μια αφρικανική χώρα, προτού καταλήξει λέγοντας «δεν ξέρω ποια είναι».

 Δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε λίγο αργότερα ότι «ο 78χρονος Τραμπ μιλάει συχνά με επιθετικό, αυτοσχέδιο ύφος που ενθουσιάζει τους θαυμαστές του σε μεγάλες συγκεντρώσεις του. Αλλά η ομιλία του την Τρίτη, μπροστά σε ακροατήριο αποτελούμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από δημοσιογράφους, ήταν ιδιαίτερα συγκεχυμένη και δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς».

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπράιαν Σατς από τη Χαβάη υπογράμμισε εξάλλου ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου με τον Τραμπ να υποστηρίζει ψευδώς ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να τον σκοτώσει. Και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι λογικό να παρακολουθήσετε αυτό το κλιπ, να προσθέσετε την απόσυρση από μια συνέντευξη 60 λεπτών και να αναρωτηθείτε αν κάτι τρέχει. Δεν ξέρω – ίσως [ο Τραμπ] να είναι καλά, αλλά δεν είναι κάτι παράξενο ή άσχημο να το ψάξει κανείς».

Τη σκυτάλη πήραν στις 6 Οκτωβρίου οι Τάιμς της Νέας Υόρκης με προωτοσέλιδο άρθρο τους, όπου επεσήμαναν ότι ο Τραμπ κομπάζει για το ανάπαρκτο μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις και «δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει να είναι σε σύγχυση, φαίνεται να ξεχνάει, χάνει τη συνοχή του λόγου του ή την επαφή με την πραγματικότητα το τελευταίο διάστημα».

«Αλλάζει θέμα, επαναλαμβάνεται, πετά από σκέψη σε σκέψη -ορισμένες εκ των οποίων είναι δυσνόητες ή ανολοκλήρωτες, κάποιες κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Διατυπώνει περίεργους ισχυρισμούς (…) ξεφεύγει με αναφορές για το γκολφ, για τους καρχαρίες, για το δικό του “όμορφο” σώμα. Λέει ότι απήλαυσε «μια υπέροχη μέρα στη Λουιζιάνα», αφού πέρασε τη μέρα στη Τζόρτζια»…

Η λίστα των φραστικών ολισθημάτων του Τραμπ που ενισχύουν την άποψη ότι αντιμετωπίζει προβλήματα έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών είναι μακρά. Λίγες μέρες προτού χαρακτηρίσει «διανοητικά καθυστερημένη» τη Χάρις ανέφερε ως Σάρλοτστάουν τη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, ενώ μπέρδεψε την αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν με το Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Αλάσκα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου κάλεσε τους κατοίκους του Νιου Χάμσιρ να καταψηφίσουν τον Μπάιντεν, λησμονώντας προφανώς ότι αντίπαλός του είναι η Χάρις, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα ξέχασε σε ποια πολιτεία βρισκόταν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του.

Eιδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «γνωστική έκπτωση» του Τραμπ

Τον περασμένο μήνα ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Weill Cornell Medical College, Ρίτσαρντ A.Φρίντμαν, δήλωσε «θορυβημένος» από την εμφάνιση του Τραμπ στο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις στις 10 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας σε άρθρο του στο «The Atlantic» ότι ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος «εμφάνισε ορισμένα μοτίβα που συνήθως παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε γνωστική έκπτωση».

Από την πλευρά του ο δρ. Μπεν Μικαέλις, κλινικός ψυχολόγος που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν γνωστικές αξιολογήσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, συμφώνησε ότι ο Τραμπ «πραγματικά δεν έχει πλήρη οξύνοια». «Υπάρχει ένας όρος για τους ανθρώπους με άνοια που λέγεται sundowning, είναι πολύ πιο δύσκολο γι' αυτούς όσο προχωράει η μέρα», είπε ο Μικαέλις.

Κι όσον αφορά στο γεγονός ότι ο Τραμπ πηδά από το ένα θέμα στο άλλο στις ομιλίες του ο ίδιος είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι πρόκειται για «λογόρροια», που μπορεί να συνδεθεί με την άνοια.

Ψυχίατροι ζητούν να μπει πλαφόν ηλικίας στους προέδρους των ΗΠΑ

Ο Άλεν Φράνσις καθηγητής και ομότιμος πρόεδρος της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Ντιουκ καθώς και συγγραφέας εγχειριδίου για τα διαγνωστικά κριτήρια μιας σειράς ψυχικών διαταραχών παραδέχεται, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Independent, ότι η συμπεριφορά του Τραμπ ίσως να εξηγείται ως μια εσκεμμένη προσπάθειά του να σαγηνεύσει συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων. Θεωρεί, ωστόσο, ότι πρέπει να θεσπιστεί πλαφόν ηλικίας για τους υποψηφίους προέδρους.

Άποψη με την οποία συμφωνεί και ο δρ Τζέφρι Κούλμαν, πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου, που είχε αναλάβει την ιατρική φροντίδων προέδρων όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο ηλικίας για τους υποψήφιους προέδρους, εφόσον δεν συμφωνούν να υποβληθούν σε αντικειμενικές γνωστικές αξιολογήσεις.

«Για λόγους δημόσιας ασφάλειας δεν επιτρέπεται να γίνει κάποιος πιλότος αεροπορικής εταιρείας μετά την ηλικία των 65 ετών, ούτε και πράκτορας του FBI μετά την ηλικία των 57 ετών. Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) έχει την πιο ισχυρή θέση στον ελεύθερο κόσμο», υπογράμμισε.

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση