Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον απασχολημένους ανθρώπους στον πλανήτη ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Μέσα σε τρεις ημέρες από την ορκωμοσία του έχει υπογράψει – ανατρέψει περισσότερες αποφάσεις της προηγούμενης προεδρίας από οποιονδήποτε άλλον στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Ταυτόχρονα έχει θέσει τις βάσεις για το σχέδιο του για τα σύνορα της χώρας και το μεταναστευτικό ζήτημα ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητά του στην οικονομία θα είναι η άμεση μείωση του πληθωρισμού και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας μέσω μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων.
Παρά το πολύ βαρύ πρόγραμμα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέρριψε την πρόσκληση από αυτό που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει ένα από τα πλέον «αγαπημένα event» του και μίλησε διαδικτυακά αλλά σε ζωντανή σύνδεση στο ετήσιο οικονομικό forum στο Νταβός της Ελβετίας.
Τραμπ για οικονομία: Οι ΗΠΑ θα έχουν τη χαμηλότερη φορολογία στον κόσμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η οικονομία και συγκεκριμένα ο πληθωρισμός και οι πολύ υψηλές τιμές εντός των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται ο ίδιος και το επιτελείο του αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως σημείωσε με τις τεράστιες επενδύσεις, τις μειώσεις σε άμεσους και εταιρικούς φόρους που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ η οικονομία των ΗΠΑ θα επανέλθει πιο «δυνατή από ποτέ».
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως ο εταιρικός φόρος από το 21% που είναι σήμερα θα πέσει στο 15% εάν οι επιχειρήσεις κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός των ΗΠΑ «κάνοντας την χώρα ως την ισχυρότερη στον κόσμο με την χαμηλότερη φορολογία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως ήδη το επενδυτικό κλίμα μέσα στον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ (έκανε λόγο για 41% αύξηση) και πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Έκανε μάλιστα ανοιχτό κάλεσμα στους επενδυτές του forum υπογραμμίζοντας: «Ελάτε στις ΗΠΑ και σας εγγυώμαι πως θα έχετε την χαμηλότερη φορολογία του κόσμου».
Τραμπ: Αγαπώ την Ευρώπη όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ιδιαιτέρως καυστικώς για ακόμη μία φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις «ακατανόητες πρακτικές της» όπως είπε ξεκαθαρίζοντας πάντως πως τρέφει μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τις χώρες της ηπείρου – μεμονωμένα. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως για τις ΗΠΑ το εμπορικό ισοζύγιο με την ΕΕ είναι εντελώς ανισβαρές κι αν δεν αλλάξει άμεσα αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς την Ένωση.
Για τον Τραμπ και πάλι η αυτοκινητοβιομηχανία και τα γεωργικά προϊόντα ήταν σημείο αναφοράς ενώ δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει τους πολύ «αργούς θεσμούς που βάζουν αχρείαστα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις». Ο Τραμπ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι θεσμοί επιβάλλει σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta (Facebook), Apple και η Google τονίζοντας «είτε σας αρέσει είτε όχι είναι αμερικανικές εταιρείες και πρέπει να το σκεφτείτε...».
Ο Τραμπ πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβάλλει δασμούς ή δεν θα εμποδίσει την εξαγωγή αμερικανικού LNG προς την ΕΕ η οποία έχει συνάψει διμερή συμφωνία αποκλειστικής ενεργειακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν μετά τις κυρώσεις προς την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τραμπ σημείωσε με νόημα: «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και θα τηρηθούν στο ακέραιο».
Τραμπ για ενέργεια: Τέλος η «πράσινη αηδία και ο λιγνίτης είναι καθαρός»
Σε ερώτηση αναφορικά με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει στον τομέα της ενέργειας με δεδομένο πως έχει υπογράψει ήδη διάταγμα για «ενεργειακή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην χώρα ο Τραμπ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται σήμερα διπλάσια ενέργεια από αυτή που παράγουν καθώς οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστιες και έχουν αντίστοιχα μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Σημείωσε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πυλώνας και θα δώσει ο ίδιος προσωπικά όσο περισσότερες άδειες νέων εξορύξεων γίνεται ενώ σε σχετική ερώτηση για τον κίνδυνο «ενεργειακού πληθωρισμού» απάντησε πως όσο περισσότερο παράγουμε τόσο χαμηλότερα θα πέφτουν οι τιμές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε επίσης πως οι νέες μεγάλες ενεργοβόρες επενδύσεις θα λαμβάνουν δική τους άδεια για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής της δικής του ενέργειας δίπλα στην βασική υποδομή και δεν θα χρειάζεται να περνούν από το αμερικανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σε αυτές τις υποδομές όπως είπε θα μπορούν να χρησιμοποιούν «όποιο καύσιμο επιθυμούν ακόμη και λιγνίτη ο οποίος είναι καθαρός και δεν επηρεάζεται από τίποτα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου την συνθήκη του Παρισιού «αστεία» και είπε πως η χώρα του δεν έχει κανέναν λόγο να βρίσκεται σε αυτήν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα και στον OPEC ζητώντας άμεσα την μείωση της τιμής του πετρελαίου χαρακτηρίζοντας την κίνηση επιβεβλημένη λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
Τραμπ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει – Ρωτήστε τον Πούτιν για το πότε – Δεν θέλω πόλεμο με την Κίνα αλλά δικαιοσύνη
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Τραμπ υπογράμμισε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθυμεί το τέλος του και πως άμεσα θα υπάρξει επικοινωνία με την ρωσική πλευρά. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος αυτός δεν θα είχε ξεκινήσει εάν ο ίδιος ήταν πρόεδρος και υποστήριξε πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες και η Ρωσία να κατανοήσει πως πρέπει να υπάρξει λύση.
Ο Τραμπ αποκάλυψε πως δεν τηλεφώνησε ο ίδιος στον Σι Τζινπίνγκ αλλά ήταν κινεζική πρωτοβουλία ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί πόλεμο με το Πεκίνο αλλά δικαιοσύνη σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Χαρακτήρισε το πρόεδρο Σι «φίλο» και «ωραίο τύπο» και είπε πως υπάρχουν όλες οι προοπτικές ΗΠΑ και Κίνα να μην βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη αλλά δίπλα.
Σημαντική ήταν η πρόταση Τραμπ και για τα πυρηνικά όπλα καθώς όπως σημείωσε είχε στα τέλη της πρώτης του θητείας συζήτηση με τον Πούτιν για σχέδιο αποπυρηνικοποίησης του κόσμου στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ήταν θετικός. «Εάν η Ρωσία πει ναι το ίδιο θα κάνει και η Κίνα και ο κόσμος θα είναι ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος» υπογράμμισε.
Πηγή: Protothema