ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η τριμερής, το πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις

Πρόεδρος: Στόχος η τριμερής να αποτελέσει πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις

ΚΥΠΕ

«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με μοναδικό στόχο αυτή η τριμερής συνάντηση, να αποτελέσει το πρώτο βήμα, ώστε να βάλουμε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου στον Αστρομερίτη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη με τον απαραίτητο ρεαλισμό, αλλά και με αυτοπεποίθηση και στοχοπροσήλωση, ενώ διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα να εργαστεί για τις καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

«Θα τιμήσω στο απόλυτο τους όρους εντολής που έλαβα από τον κυπριακό λαό, και θα εξαντλήσω κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα για αναζήτηση λύσης, λύσης βιώσιμης, λύσης λειτουργικής», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. Σημείωσε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων, παραμένει «προσηλωμένος, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για την αναζήτηση μίας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή της Κύπρου, θα καθιστά την πατρίδα μας ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα».

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε αμέσως σε διαπραγματεύσεις, από το σημείο που δικόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, για αναζήτηση λύσης στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ», συνέχισε ο Πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, δήλωσε ενθαρρυμένος και ενισχυμένο από όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τις όποιες διαφορές και την κριτική μπορεί να εκφράζεται από τους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε, ακολούθως, πως «η Μόρφου είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως ασφαλώς και κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας», προσθέτοντας ότι «αδιαπραγμάτευτη είναι και η αξίωσή μας για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος που θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες του, τους Ευρωπαίους πολίτες του. Διεκδικούμε μια πατρίδα που θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες της τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».

Ακόμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, όλοι οι σημαντικοί δρώντες σε διεθνές επίπεδο, οι θεσμοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι η ηγέτες άλλων κρατών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Κυπριακό, αλλά και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, αναγνωρίζουν την ειλικρίνεια των προθέσεών μας και μας πιστώνουν με βούληση και με προσήλωση στην αναζήτηση λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». Σημείωσε, εξάλλου, ότι ένδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ, εν μέσω δύο πολέμων, με δική του πρωτοβουλία έχει καλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση την προσεχή Τρίτη.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου, διαβεβαιώνοντας ότι τα γνωρίζει και ότι γίνονται ενέργειες για τη στήριξή του. «Έχουμε προχωρήσει με τολμηρές αποφάσεις σε αυτούς τους 19 μήνες διακυβέρνησης και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις, ώστε να προσφέρουμε στους εκτοπισθέντες μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής υπό τις συνθήκες της κατοχής», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΚτιΖΩ, στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, στα νέα κριτήρια στεγαστικών σχεδίων της υπηρεσίας μέριμνας, καθώς και στην οριζόντια αύξηση επιδομάτων ενοικίου σε εκτοπισθέντες και παθόντες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των πολιτών που έχασαν τα πάντα.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ειλικρινή πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. «Εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά, ξέρουμε τους στόχους μας, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά που και πως θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ενισχύουμε το διπλωματικό αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας – και αυτό δεν είναι ούτε ευχολόγιο, ούτε δική μας εκτίμηση, είναι οι προσεγγίσεις της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «διευρύνουμε όλους τους παράγοντες ισχύος της χώρας μας και αυξάνουμε τα ερείσματά μας μέσα από ουσιαστικές συνέργειες που μας επιτρέπουν να διεκδικούμε ρεαλιστικούς στόχους».

Επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, που εκείνου που καθορίζει τις επιλογές και τις αποφάσεις των κρατών είναι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους», ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη και ότι «έχει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας και είναι ίσο και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος, ακριβώς επειδή γνωρίζει από πόνο και προσφυγιά, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Σημείωσε, όμως ότι «τα σκηνικό του πολέμου που μαίνεται δίπλα μας, την ίδια στιγμή στέλνει και ένα άλλο μήνυμα, το οποίο πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη», λέγοντας ότι «είναι μία διαρκής υπόμνηση ότι το status quo δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε ασφαλές».

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι η Μόρφου δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της λύσης, για μία πατρίδα ελεύθερη, μία πατρίδα επανενωμένη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση