ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ηλεκτρικό καλώδιο - Συνεδριάζει η ΡΑΕΚ για αναθεώρηση της απόφασής της

Αναμένεται να αναθεωρήσει την απόφασή της προκειμένου να συνάδει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

ΚΥΠΕ

Άρχισε το πρωί της Παρασκευής, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πολυαναμενόμενη συνεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει σημεία της προηγούμενης απόφασης της σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, της Κύπρου με την Κρήτη, Great Sea Interconnector (GSI).

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Αθήνα «την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».

Μεταξύ των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΡΑΕΚ, είναι σε περίπτωση που η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί, εξαιτίας γεωπολιτικών ρίσκων, οι καταναλωτές Κύπρου-Ελλάδας να επιμεριστούν το κόστος κατά 50-50. Αντίστοιχα, το κόστος κατά την περίοδο λειτουργίας της διασύνδεσης, επιμερίζεται, επίσης, στο 50%, από το 63%-37% για Κύπρο-Ελλάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κατά την κατασκευαστική περίοδο, δηλαδή από 1 Ιανουαρίου 2025 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2029, ο επιμερισμός του κόστους κατασκευής θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το κόστος αυτής της περιόδου, που δυνητικά θα επιβαρύνει τους Κύπριους καταναλωτές από 1/1/2025-31/12/2029, θα το καταβάλει η Κυβέρνηση, με €25 εκ. τον χρόνο και με αυστηρό ανώτατο όριο πενταετίας τα €125 εκ. Σημειώνεται ότι έχει ληφθεί επίσημη απάντηση ότι τα €125 εκ. δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση