ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος-Ελλάδα ετοιμάζονται για κοινή προμήθεια φαρμάκων εντός της Ε.Ε.

Στενή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα υγείας

ΚΥΠΕ

Την στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα υγείας ανέδειξαν ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Δαμιανός και ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου "2nd Greece – Cyprus Summit"  που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση των δύο Kυβερνήσεων, δίνοντας ως παράδειγμα την ανταλλαγή βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την προμήθεια εμβολίων και άλλου υλικού.

Όπως σημείωσε, οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινή προμήθεια φαρμάκων εντός της ΕΕ με τη συμμετοχή και άλλων κρατών-μελών, αλλά και συμφωνία για την αγορά φαρμάκων από την Ελλάδα και πώληση με την ίδια τιμή στην Κύπρο, προς αξιοποίηση υπέρ της Κύπρου των διαφορών στην τιμολόγηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων.

Ο κ. Δαμιανός είπε με τη σειρά του η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας είναι διαχρονική και πολύ στενή, αναδεικνύοντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα τη διμερή συμφωνία για μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων.

Για το θέμα των φαρμάκων, είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας τον προσεχή Ιανουάριο με την Ελλάδα θα επιτρέψει την προμήθεια εκ μέρους της Κύπρου ορισμένων φαρμάκων με χαμηλότερη τιμή, σημειώνοντας επίσης την πρόταση για κοινές προσφορές για αγορά φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ για εξασφάλιση καλύτερων τιμών.

Ανέφερε ακόμη ότι διατίθεται μεγάλο κονδύλι στην Κύπρο για καινοτόμα φάρμακα, άνω των 120 εκατ., το οποίο με την εξασφάλιση κοινών προμηθειών μπορεί να μειωθεί κατά αρκετές δεκάδες εκατ.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη σύνοδο συζητήθηκε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας του 1987 να αναγνωρίζεται από την Ελλάδα η εξειδίκευση γιατρών στην Κύπρο, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ψυχικής υγείας.

Σε ερώτηση για τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η προετοιμασία για την εφαρμογή του ξεκίνησε πριν από 6-7 μήνες, με βασικό στόχο την άμβλυνση της ανομοιόμορφης κατανομής των αναμονών και τον περιορισμό τους στους τέσσερις μήνες για ψυχρά περιστατικά, καθότι, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και βαριά περιστατικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαμιανός είπε ότι ο θεσμός εφαρμόζεται στην Κύπρο στο πλαίσιο σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως προς τις λίστες αναμονής καλύτερη στη χώρα λόγω του νέου συστήματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα έγκειται στην ποιότητα των υπηρεσιών, κάτι που οφείλεται, όπως είπε, εν μέρει στα υψηλά οριζόντια κίνητρα που δόθηκαν για την ένταξη ιατρών στο ΓεΣΥ και τα οποία είναι κατάλληλα για υπηρεσία σε δύσκολες περιοχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση