ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με συνεργασία ψάχνουν την σωστή ρύθμιση για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας

Συνάντηση Βαφεάδη στο Δημαρχείο της Λάρνακας, με την Ad Hoc Επιτροπή για το λιμάνι και τη μαρίνα

ΚΥΠΕ

Με τη σωστή συνεργασία θα καταλήξουμε στη σωστή ρύθμιση για το έργο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης, με την Ad Hoc Επιτροπή για το λιμάνι και τη μαρίνα.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λάρνακας και είχε συζήτηση με την Επιτροπή προκειμένου να ακούσει τις ανησυχίες του Δήμου μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση που έγινε ήταν «πολύ εποικοδομητική. Έχουμε ακούσει τις ανησυχίες του Δημάρχου και όλων των συμμετεχόντων σήμερα στη σύσκεψη και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε, και σημείωσε πως «με τη σωστή συνεργασία μπορούμε να καταλήξουμε στη σωστή ρύθμιση και, με τρόπο που θα συμφωνηθεί, να μην υπάρχουν αυτές οι ανησυχίες ή τουλάχιστον να διαχειριστούμε αυτές τις ανησυχίες».

Στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, «η όλη υπόθεση θα ρυθμιστεί γύρω από τα καθήκοντα που θα έχει ο διαχειριστής στη μαρίνα και γι’αυτό νοιώθω ότι θα είναι ένα εύκολο θέμα να ρυθμιστεί, διότι δεν θα είναι ούτε επενδυτής, ούτε και θα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη μαρίνα, ούτως ώστε να μην μπορεί να συνεργαστεί μαζί με οποιοδήποτε εργοτάξιο θα έχουμε στον χώρο αυτό για την κατασκευή του yacht club και της τοπιοτέχνησης».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «όλα αυτά τα έργα προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί. Έχουμε προχωρήσει με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έχουμε προχωρήσει με τα έγγραφα για την πρόσκληση προσφορών για την εκβάθυνση και τα έργα ανακαίνισης, προχωρούμε με ετοιμασία των εγγράφων για την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων. Ένα πράγμα στο οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα και έχει να κάνει και με αυτή την απόφαση είναι η έναρξη του έργου στο Βασιλικό, το οποίο θέλουμε να αναλάβει η Αρχή Λιμένων», επεσήμανε.

Θέλουμε, συνέχισε ο κ. Βαφεάδης «να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδότηση εντός Ιανουαρίου, με σκοπό να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν τα έργα εκεί και να τα δώσουμε και αυτά στην υπηρεσία του κυπριακού λαού. Περισσότερο θα βοηθήσει τη Λάρνακα να μεταφερθούν οχληρά φορτία, τα οποία δεν τα θέλει η πόλη και είναι πιο εύκολο αυτά να εξυπηρετηθούν στον χώρο του Βασιλικού», είπε.

Προχωρουμε, συνέχισε «με την υλοποίηση όλων των έργων που έχουμε συμφωνήσει τέλος Ιουλίου με την Ad Hoc Επιτροπή. Αυτά τα οποία θέτουν στο τραπέζι, μας προβληματίζουν και έχουμε πει στον Δήμαρχο ότι σύντομα θα επανέλθουμε με πρόταση για τους όρους πρόσκλησης προσφορών, ούτως ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί η χρυσή τομή».

Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Δήμαρχο και την Αd Ηoc Επιτροπή «να μην ανησυχούν, για το ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στο χώρο της μαρίνας και στο λιμάνι για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο κ. Βαφεάδης ερωτήθηκε για ποιο λόγο η Κυβέρνηση εκχωρεί το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας σε διαχειριστές και να εισπράττουν εκατομμύρια κυρίως από το λιμάνι, χωρίς να πρέπει να υλοποιήσουν κάποια έργα .

Αφού ανέφερε ότι «ο διαχειριστής δεν θα εισπράττει εκατομμύρια» σημείωσε πως «ο διαχειριστής δεν κάνει επενδύσεις, δεν έχει κάτι να αποσβέσει και συνεπώς ο χρόνος του είναι πολύ πιο περιορισμένος. Τα λεφτά θα τα παίρνει το κράτος και όχι ο διαχειριστής γιατί θα είναι μια διαδικασία προσφορών», είπε, και επεσήμανε πως "διαχειρίζεται κάποιος το λιμάνι, τα κέρδη πάνε στο κράτος και αυτό εξασφαλίζεται μέσα από μια διαδικασία προσφορών. Συνεπώς αυτό θα ξεκαθαριστεί ότι έτσι είναι», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών «εμείς έχουμε μεγάλα σχέδια για την Αρχή Λιμένων, θέλουμε να κάνει το Βασιλικό, θέλουμε να κάνουμε και το λιμάνι στο Λατσί,  στην Πόλη Χρυσοχούς, είναι πολύ μεγάλα έργα. Στο Βασιλικό το έργο είναι της τάξης των 300 - 350 εκατομμυρίων ευρώ, στην Πόλη Χρυσοχούς είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων, είναι τεράστιες επενδύσεις τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί η Αρχή Λιμένων».

Εμείς, συνέχισε, «τα θέλουμε όλα, θέλουμε και τη Λάρνακα, θέλουμε και το Βασιλικό, θέλουμε και την Πόλη Χρυσοχούς και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ερωτηθείς γιατί η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε πριν τελειώσει η δημόσια διαβούλευση, ο Αλέξης Βαφεάδης απάντησε πως «η δημόσια διαβούλευση δεν συσχετίζεται με τη διαχείριση του λιμανιού».

Υπενθύμισε  ότι «τον Ιούνιο, μετά που τερματίστηκε η Σύμβαση με την εταιρεία Κίτιον, δεχθήκαμε πάρα - πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να δηλώσουν ποιό θεωρούν ότι είναι το μέλλον για το λιμάνι και τη μαρίνα. Είπαμε ότι για να είμαστε δίκαιοι προς όλο το κόσμο, θα τρέξουμε μια διαδικασία η οποία θα επιτρέπει σε όλους να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους», πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης πως «στη φάση ετοιμασίας των όρων εντολής για τους εμπειρογνώμονες που θα προσλάβουμε, θέλαμε να θέσουμε υπόψη τους οποιεσδήποτε ιδέες θα είχαμε. Τις ιδέες που θα θέσουμε υπόψη των εμπειρογνωμόνων θα τις δούμε μαζί με την Ad Hoc Επιτροπή. Η διαδικασία αυτή τέλειωσε χθες, τα Δημόσια Εργα θα επεξεργαστούν τα κείμενα όλων των περιεχομένων», είπε, και στη συνέχεια θα γίνει μια παρουσίαση με όλες τις απόψεις και θα αποφασιστεί «τι θεωρούμε, τι θέλουμε να ενταχθεί στους όρους εντολής και αυτό θα κάνουμε στη συνέχεια. Δεν συσχετίζεται το ένα με το άλλο, είναι εντελώς διαφορετικές διαδικασίες», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, ο Υπουργός απάντησε πως «ενδιαφέρον από επενδυτές θα έχουμε όταν έχουμε προσφορές».

Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα για το λιμάνι και τη μαρίνα, ο κ.Βαφεάδης απάντησε πως «έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα» και εξήγησε πως «είχαμε πει ότι τρέχουμε τα άμεσα έργα, αυτά που μπορούν να γίνουν τώρα και στη συνέχεια τρέχουμε όλα τα έργα τα οποία θέλουν περισσότερο χρόνο. Είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έχουμε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 240 χιλιάδες ευρώ για να το προχωρήσει ο Δήμος Λάρνακας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έχουμε πάρει απόφαση ότι θα προχωρήσει η εκβάθυνση της μαρίνας και τα έργα ανακαίνισης, η μελέτη ετοιμάστηκε, έχει ολοκληρωθεί, περάσαμε και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και αυτής της δράσης. Ετοιμάζουμε τα έγγραφα για πρόσκληση προσφορών από εμπειρογνώμονες για να  τους εργοδοτήσουμε και αυτούς», ανέφερε.

Συνεπώς, συνέχισε, «τα όσα έχουμε πει τρέχουν και όπως τα έχουμε περιγράφει. Τα άμεσα έργα είναι η εκβάθυνση, η ανακαίνιση πιο μεσοπρόθεσμα, ο διαγωνισμός για τον Ναυτικό  Όμιλο και την τοπιοτέχνηση και στη συνέχεια το μακροπρόθεσμο έργο που είναι, το τι θα κάνουμε μετά».

Εξήγησε ακόμα ότι «πρέπει να εργοδοτήσουμε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν την μελέτη τους, που θα υποβληθεί για να αξιολογηθεί και να συζητηθεί με την τοπική κοινωνία να αποφασίσουμε και στη συνέχεια θα κάνουμε έγγραφα προσφορών, για να βρεθεί επενδυτής. Όταν το συζητήσαμε τον Ιούνιο στη Βουλή, όλοι είχαν συμφωνήσει ότι είναι μια περίοδος 4-5 χρόνια και αυτό είχαμε πει και εμείς ότι αυτή ήταν η εκτίμησή μας και έτσι προχωράμε. Δεν άλλαξε κάτι στο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε.

Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιοκτητών Ελλιμενισμών Σκαφών, το οποίο ζητεί από τον ίδιο να δει ξανά το θέμα της μείωσης των τελών που πληρώνουν για τη μαρίνα Λάρνακας.

Αφού ανέφερε ότι «η μείωση τελών είναι ένα θέμα το οποίο τους έχουμε επεξηγήσει», είπε πως "έχουμε συζητήσει το θέμα μαζί τους γιατί έχουμε τηρήσει τα ίδια τέλη. Όμως αυτό που μπορεί να γίνει τώρα με τον διαχειριστή της μαρίνας, είναι ότι μπορούμε πλέον σ’αυτή τη διαδικασία προσφορών να καθορίσουμε τέλη προσφορών ανάλογα  με τις κατηγορίες των ανθρώπων που θέλουμε να έχουμε στη μαρίνα».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «μπορούμε να πούμε ότι δημιουργούμε κατηγορία άλφα, κατηγορία βήτα, κατηγορία γάμμα, ανάλογα και με το μέγεθος και πιθανώς και με τα εισοδηματικά κριτήρια, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και περισσότερους Κύπριους. Πιστεύω ότι η Λάρνακα θα θέλει να προσελκύσει και άλλους ιδιοκτήτες σκαφών στη μαρίνα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τους Κύπριους», επεσήμανε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Υπουργός, «θα το δουλέψουμε σε συνεργασία και με την ad hoc Επιτροπή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία τιμολογιακή πολιτική, η οποία στο τέλος της ημέρας θα καθορίσει και τι μαρίνα θα έχουμε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, είπε ότι «εκφράσαμε το παράπονο μας στον Υπουργό γιατί δεν είχαμε εκ των προτέρων ενημέρωση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την απόφαση στο να μπει διαχειριστής προσωρινός για το λιμάνι και την μαρίνα».

Ο κ. Βύρας χαρακτήρισε «ειλικρινή τη συνεργασία» που είχε με τον Υπουργό Μεταφορών.

"Για μας δεν τίθεται θέμα, ούτε κρυμμένης ατζέντας, ούτε οτιδήποτε για το οποίο να αφήνουμε οποιεσδήποτε υπόνοιες για τον Υπουργό» είπε και πρόσθεσε πως «ο κ. Βαφεάδης είναι από τους πιο ειλικρινείς και σωστούς Υπουργούς, με τους οποίους συνεργαστήκαμε».

Ωστόσο, συνέχισε ο Δήμαρχος, «εκφράσαμε το παράπονό μας ότι για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούσαμε ότι έπρεπε να τύχουμε ενημέρωσης. Όχι γιατί η Κυβέρνηση, δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει - η Κυβέρνηση έχει το κάθε δικαίωμα να αποφάσισει τι θέλει για το λιμάνι - μαρίνα - αλλά επειδή επηρεάζει με τον άλφα βήτα τρόπον την πορεία της ανάπτυξης στην πόλη μας θεωρούσαμε ότι έπρεπε να το συζητήσουμε πριν ληφθεί η απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στους ενδοιασμούς του Δήμου, ο κ. Βύρας είπε πως «θεωρούμε πως στην Κύπρο ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, ότι από τη στιγμή που θα μπει μία διαχείριση, συμβόλαια, προσφορές, με έναν διαχειριστή, όπως έχει δηλωθεί για ένα ορίζοντα πενταετίας, θα είναι εις βάρος του μεγάλου οράματος και του μεγάλου στόχου της πόλης, που είναι  να δούμε κάποιες επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν πραγματικά την οικονομία και της Λάρνακας και της Κύπρου».

Από την άλλη, συνέχισε, «έχουμε πει ότι όσο καιρό θα πάρουν οι διαδικασίες, να ετοιμαστούν οι προσφορές, οι αξιολογήσεις και να μπει στο έργο ο νέος διαχειριστής, τότε ο ορίζοντας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Εμάς η προσπάθειά μας πρέπει να είναι να φέρουμε όσο πιο κοντά την μόνιμη λύση, όχι να την απομακρύνουμε από το τραπέζι».

Εκφράσαμε ακόμα τις αμφιβολίες μας πως "με έναν τρίτο διαχειριστή μέσα στο έργο, που θα έχει τον κύριο λόγο στο τι θα γίνεται η μαρίνα, θα μπουν σοβαρά εμπόδια στην δημιουργία των έργων". 

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ο κ. Βύρας «άκουσε αυτές τις απόψεις της Ad Hoc Επιτροπής που είναι σχεδόν ομόφωνες. Θα αναμένουμε την τελική θέση του Υπουργείου σ’ αυτά που έχουμε πει, στο πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες μας. Όταν στην επόμενη συνάντησ;h μας ο Υπουργός μας δώσει είτε εισηγήσεις, είτε απαντήσεις σ’ αυτά που έχουμε θέσει, τότε θα έχουμε και την τελική μας θέση και ως Αd Ηoc Επιτροπή και ως Δημοτικό Συμβούλιο», επεσήμανε.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμα πως «η θέση μας είναι ότι εάν πάμε σε προσφορές και έναν διαχειριστή θεωρούμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μόνιμη λύση, ενώ υπάρχει και η ανησυχία ότι πουθενά στην Κύπρο δεν μπήκε σε ένα έργο διαχειριστής και να φύγει όταν έληξε το συμβόλαιό του. Αντιθέτως, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για ανανεώσεις, για προσθήκες και λοιπά», είπε, και πρόσθεσε πως «αυτό που θέλουμε είναι το πως θα διασφαλιστεί ότι τα 5 χρόνια είναι 5 χρόνια και όχι 7 ή 8 γιατί», όπως εξήγησε, «η εμπειρία μας δείχνει κάτι άλλο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση