ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μηνύματα αγώνα από Καμμένο και Χριστοδουλίδη

«Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση»

Την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια να επιστραφούν στην Ελλάδα τα οστά όλων όσων έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή, και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, να γίνει ένα πολύ μεγάλο μνημείο, μετά και από τη μεγάλη προσπάθεια να «να ξεθάψουμε την ιστορία, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος.

Ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της Ελλάδος, είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίπλα στην κυπριακή κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και στον κυπριακό ελληνισμό, «δηλώνοντας πως είμαστε όλοι ενωμένοι», ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Καμμένος.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως η πατρίδα σήμερα δίνει και πάλι ένα δύσκολο αγώνα, προσθέτοντας πως φαίνεται να είναι μέρος της μέρος της ιστορίας μας να είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προκλήσεις.

Το φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου, Πάφου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως η πατρίδα σήμερα δίνει και πάλι ένα δύσκολο αγώνα προσθέτοντας πως φαίνεται να είναι μέρος της ιστορίας μας να είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προκλήσεις.

Ο αγώνας, η προσπάθεια για κάτι καλύτερο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, σημείωσε, προσθέτοντας πως είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Είμαστε – είπε -χρεωμένοι από την ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο και να παραδώσουμε μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

«Αυτό το χρέος προς την πατρίδα, προς τους ήρωες μας προς τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σήμερα, συνέχισε, 61 ολόκληρα χρόνια από τον απαγχονισμό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θυσία του, ας αναζητήσουμε στήριγμα, καθοδήγηση και προσανατολισμό στα μονοπάτια και στους ανηφορικούς δρόμους της αρετής και της ελευθερίας που χάραξαν τα νεανικά βήματα του αθλοφόρου ποιητή, του 19χρονου μάρτυρα της αγχόνης Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος στη δική του ομιλία αφού εξήρε τον αγώνα του 55-59 είπε ότι η ελευθερία της πατρίδας «απαιτεί θυσίες, όπως αυτή του ηρωομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που τιμούμε σήμερα».

Ο ελληνισμός, συνέχισε, όποτε ενώθηκε, όποτε έγινε μια γροθιά, όποτε μπήκαν στο πλάι «τα εγώ» και έμεινε «το εμείς», τότε ο ελληνισμός νίκησε. «Καθήκον όλων μας και κυρίως ημών των πολιτικών», ανέφερε, «είναι να ενώνουμε τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «έχουμε την υποχρέωση όταν το έθνος κινδυνεύει να είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι και παράλληλα να μην παραβιάζεται η ιστορία της χώρας».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε στη συνέχεια ότι «ένα μεγάλο λάθος που κάναμε στο Κυπριακό ήταν ότι πολλές φορές προσπαθήσαμε να σηκώσουμε το χαλί και να βάλουμε από κάτω ολόκληρες πτυχές της ιστορίας προκειμένου να μην παρεξηγηθούν κάποιοι».

Όπως είπε στη συνέχεια, μία από τις υποσχέσεις που έδωσε όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον παριστάμενο τέως Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαίδη - με τον οποίο είχε, είπε, μια εξαιρετική συνεργασία- ήταν η απόφαση που έλαβαν να σηκώσουν το χαλί εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το έργο αυτό θα το συνεχίσει με τον νυν Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

“Να σηκώσουμε το χαλί και να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη των ηρώων”, είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως αυτό δίδαξε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Ακολούθως ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς τους υπαξιωματικούς, την ηγεσία της Ε.Φ. και της ΕΛΔΥΚ, που ήταν παρόντες, είπε πως οφείλει να ζητήσει «ένα μεγάλο συγνώμη για το τι έγινε με το σήμερα», και αναφέρθηκε στους πεσόντες στην Κύπρο το 1974, μαχόμενοι για την ελευθερία και για την Ελλάδα.

“Ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι, με την προσπάθεια που κάνουμε με την κυβέρνηση και συνεχίζουμε, να έχουμε φέρει πίσω όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την πατρίδα”, σημείωσε. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, συνέχισε, “πλέον θα γίνει ένα πολύ μεγάλο μνημείο μετά και από τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε το Νοράτλας, να κάνουμε ταυτοποίηση των ηρώων, να ξεθάψουμε την ιστορία”.

Ο κ. Καμμένος είπε πως μοναδικός στόχος είναι η βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη πάντα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, αλλά ούτε και να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», τόνισε.

O κ. Καμένος έστειλε επίσης το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση , όλα τα κόμματα της Ελλάδος είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυπριακή Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και στον κυπριακό ελληνισμό, δηλώνοντας πως «είμαστε όλοι ενωμένοι».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Δρ. Γιώργος Θεοδοσίου ανέφερε πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης υπήρξε αληθινά προφητικός.

Καταφέρνει – όπως είπε- μέχρι σήμερα να ευαισθητοποιεί και να αγγίζει τις ψυχές των νέων και ως παράδειγμα ανέφερε τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση «για να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο τον Βαγορή, τα παιδιά της Θεσσαλονίκης που ανταπαντούν με ποιήματα με θέμα Ελληνισμός, Ορθοδοξία, Μακεδονία».

Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια από το έργο «Στην Άκρη του Ουρανού», τραγούδια από το τη χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», θεατρικό δρώμενο από μαθητές του Λυκείου Κύκκου – απόσπασμα από το έργο της Αγγελικής Σμυρλή «Ευαγόρας» καθώς και τραγούδια από την παιδική χορωδία του Κυπρορωσσικού Συνδέσμου Πάφου υπό την διεύθυνση της μαέστρου Αnnas Izmailova.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ποιητικού διαγωνισμού «Ταμείο Μαντουβά» και ακολούθησε η απονομή των βραβείων και απαγγελία ποιημάτων που πήραν το Α Βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων και Λυκείων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Βραβεία στην κατηγορία Γυμνασίων και Λυκείων πήραν οι Άννα Κούτα, Ευτυχία Νεοφύτου, Θεόδωρος Κελεκίδης, Νικολίνα Παπασάββα, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση