ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Κύπρος Νικολαΐδης στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη

Δείτε αναλυτικά τους 67 ακαδημαϊκούς που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Ανακοινώσεις

Ανάμεσα στους 67 ακαδημαϊκούς που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι και ο γνωστός εμβρυολόγος, Κύπρος Νικολαΐδης.

Ποιος είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης

Ο Κύπρος Νικολαϊδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.ά.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο Καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυϊκής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

 

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες, η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει τον εξατομικευμένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία. Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

Αυτούσια η ανακοίνωση και οι υπογράφοντες 

Έπειτα από ενδελεχή στάθμιση των διακυβευμάτων της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπερασπιζόμενοι, ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί της εκπαίδευσης, το δικαίωμα της έκφρασης γνώμης και άποψης για τα πολιτικά δρώμενα στον τόπο μας, καταθέτουμε τη δική μας θέση στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου. Η απόφασή μας για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως του καταλληλότερου και αξιότερου να υπηρετήσει το ύπατο αξίωμα της πολιτείας, είναι καθόλα συνειδητή.

Υπό το φως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και αναλογιζόμενοι την ιστορική σημασία των καιρών που διάγουμε, παρεμβαίνουμε με τοποθέτησή μας, ως ομάδα ακαδημαϊκών, για να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη εκφράζει την ανάγκη της κοινωνίας μας για πραγματική πολιτική ανανέωση στη διακυβέρνηση της χώρας μας, που θα εδράζεται στην ενότητα πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη από την ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών. Η στήριξή μας στην εν λόγω υποψηφιότητα απορρέει από το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαπνέεται από δημοκρατικές ιδέες, και διακρίνεται για το ήθος και την εντιμότητα του, μα πάνω από όλα για την αξιοπιστία του, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις και τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Ως ακαδημαϊκοί, μοιραζόμαστε αρχές και θέσεις τις οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρεσβεύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για εξεύρεση ορθής και δίκαιης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την ευημερία και ασφάλεια όλων των πολιτών και κοινοτήτων της Κύπρου, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Στην ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των συντελεστών ισχύος, μέσω της ενίσχυσης της άμυνας και των δυνατοτήτων αποτροπής από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της διμερούς σχέσης με την Ελλάδα, σε ένα κοινό πλαίσιο αμυντικού χώρου. Επιπλέον, μέσω της εδραίωσης του περιφερειακού ρόλου και της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μας.

Στην ενίσχυση της πολιτικής για αντιμετώπιση των ακατάσχετων, παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσα από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με την ανάλογη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες συνανθρώπων μας που εξαναγκάζονται σε απομάκρυνση από τη χώρα τους.

Σε μια οικονομική πολιτική που θα εγγυάται τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ευρωστίας της κυπριακής οικονομίας, με άξονα την αξιοπρεπή διαβίωση των Κυπρίων πολιτών.

Στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ως συντελεστών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός ισχυρού κέντρου εκπαίδευσης, ερευνητικής αριστείας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης, με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της κυπριακής οικονομίας.

Στην εμβάθυνση της εξωστρέφειας των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, η οποία προϋποθέτει εντατικοποίηση των συνεργειών τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις τους που θα συνεισφέρουν με καινοτόμες ιδέες στην κοινωνία των πολιτών.

Στη διαφύλαξη, βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓΕΣΥ, με τον πολίτη στο επίκεντρό του.

Στην εξυγίανση των θεσμών μέσω της διασφάλισης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για ένταξη των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με στόχο τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος. Προς τον σκοπό αυτό απαιτείται η σφυρηλάτηση πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου του τόπου μας προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην καλλιέργεια πνεύματος εξωστρέφειας της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας για επίτευξη συγχρονισμού με τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στην προάσπιση της ενότητας, της σύμπνοιας και της ομοψυχίας του λαού μας, αλλά και στην καλλιέργεια της στοχοπροσήλωσης όλων στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη θέση για την εκ των ων ουκ άνευ συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας, με την Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι καταγραφείσες αρχές που ταπεινά φρονούμε ότι στο σύνολό τους προάγουν το καλό του τόπου και της πατρίδας μας κρίνουμε ότι μόνο με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι δυνατό να διασφαλιστούν.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συμπολίτες μας που ενστερνίζονται τις αρχές αυτές να συμπορευθούν με την επιλογή μας και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι υπογράφοντες:

Ανδρέας Αναγιωτός Καθηγητής Μηχανολογίας, Τέως Πρύτανης

Σοφία Αναστασιάδου Καθηγήτρια Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας

Ανδρέας Ανδρέου Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Αλέξανδρος Γ. Αντωναράς Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ιωάννης Μ. Βιολάρης Καθηγητής Οικονομικών

Γιάννης Βυρίδης Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής

Σταύρος Γεωργιάδης Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Γεώργιος Γεωργής Καθηγητής Ιστορίας

Τάσος Γεωργιάδης Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Υλικών

Ιούλιος Γεωργίου Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροηλεκτρονικής

Χριστάκης Δαμιανού Καθηγητής Ηλεκτρολογικής Μηχανικής

Χριστόδουλος Δανέζης Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Γιώργος Δημητρίου Αναπληρωτής Καθηγητής Ρομποτικής

Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Παυλίνα Ευθυμίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής

Λουκία Ευριπίδου Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών

Αναστάσιος Ζωπιάτης Καθηγητής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

Χρήστος Κασιμέρης Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Κάτζης Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών

Γιώργος Κέντας Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης

Μιχάλης Κοντός Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Δημήτρης Κουρσάρος Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών

Νικόλας Κυριακίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Αντισεισμικού Σχεδιασμού

Ευθύβουλος Κυριάκου Επίκουρος Καθηγητής Βιοιατρικής Τεχνολογίας

Μάρκος Κωμοδρόμος Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής Επικοινωνίας

Λεόντιος Κωστρίκης Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Ιδρυτικό Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Περσεφόνη Λάμπρου Διδάκτορας Οδοντιατρικής (Επιστημονική Συνεργάτης)

Νεόφυτος Λαμπερτίδης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών

Ιάσωνας Λαμπριανού Αναπληρωτής Καθηγητής Μεθοδολογίας Ποσοτικής Έρευνας

Αντώνης Λόντος Καθηγητής Μηχανολογίας

Ελένη Μαντζουράνη Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Κύπρου

Ανδρέας Ν. Μασούρας Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Επικοινωνίας

Μιχάλης Μενοίκου Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας

Γιώργος Μπούστρας Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου

Κύπρος Νικολαΐδης Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής

Συμεών Νικολάου Καθηγητής Τηλεπικοινωνιών - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης Καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πρώην Πρύτανης

Αντώνης Παπαδάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολογίας

Χρήστος Παπαδημητρίου Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων - Διοίκησης

Ιωάννης Πατρίκιος Καθηγητής Ιατρικής Βιοχημείας/Ανοσολογιας

Άρης Πετάσης Διδάκτορας

Θάλεια Πραστίτου Μερδή Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου των Συμβάσεων

Πάνος Ραζής Καθηγητής Φυσικής

Ζωή Ρούπα Καθηγήτρια Νοσηλευτικής

Γεώργιος Σαμούτης Καθηγητής Ιατρικής

Μιχάλης Σιριβιανός Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Γεωργία Σολωμονίδου Ερευνήτρια στη Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών

Αιμιλιος Α. Σολωμού Λέκτορας Ιστορίας

Χάρης Φ. Σοφοκλέους Επ. Λέκτορας Επικοινωνίας

Παύλος Στεφάνου Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής

Ευστράτιος Στυλιανίδης Καθηγητής Μηχανικής Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης

Τζούλια Τζωρτζή Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής

Πάρης Φωκαϊδης Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων

Ανδρέας Χατζής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σωτήρης Χατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης

Γιώργος Χάιλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών

Ερατώ Χατζησάββα Καθηγήτρια Εικαστικών

Διόφαντος Χατζημιτσής Καθηγητής Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής, Τέως Αντιπρύτανης

Νικήτας Χατζημιχαήλ Καθηγητής Νομικής

Πιερής Χουρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής

Παναγιώτης Χριστιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας

Σταύρος Χριστοδούλου Λέκτορας Ιστορίας

Παύλος Χριστοδουλίδης Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Γιώργος Καζαμίας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας

Ανδρέας Οθωνος Καθηγητής Φυσικής

Γιάννης Καμιναρίδης Καθηγητής Οικονομικών

Ελένη Χρυσοστομίδου Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X