ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση, θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της Αστυνομίας Κύπρου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για μία ασφαλή χώρα και κοινωνία, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή για τη γιορτή της Αγίας Ειρήνης, που διοργάνωσε η Αστυνομία Κύπρου.
Ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, δίνει την πρέπουσα σημασία, εργαζόμενη συντονισμένα και σταθερά για τη στελέχωση, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση και γενικά την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.
Είπε ότι, η γιορτή της Αγίας Ειρήνης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Αστυνομία Κύπρου και το Αστυνομικό Σώμα γενικότερα ενώ, οι φετινοί εορτασμοί λαμβάνουν και έναν άλλο συμβολισμό, μιας και συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.
«Ήταν και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας, το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, όπως φυσικά και διαχρονικά και σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του τόπου μας, κατά τις οποίες η Αστυνομία Κύπρου και τα μέλη της δήλωσαν δυναμικά το παρών τους, με μεγάλο το κόστος της θυσίας και της προσφοράς τους», πρόσθεσε. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τιμούμε όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, της υπόστασης και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, τραυματίστηκαν, υπέφεραν εν ώρα καθήκοντος», δήλωσε.
Μαζί τους, πρόσθεσε, «τιμούμε και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα όσων ακόμα τα ονόματα, δύο στην περίπτωση της Αστυνομίας Κύπρου, που, δυστυχώς, βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων».
Σημείωσε ότι, η ημέρα αυτή «επιβάλλει» την αποτίμηση φόρου τιμής και σε όλους τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, αφού Πυροσβεστική ήταν μέχρι το 2019 μέρος της Αστυνομίας Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, σε μια ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και κράτος μέλος της ΕΕ, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης οφείλει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας. «Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς, αφού μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες ασφάλειας και τάξης, οι θεσμοί μπορούν να λειτουργούν σωστά και απρόσκοπτα», πρόσθεσε.
Η Πολιτεία, σημείωσε, διαχρονικά έχει εμπιστευθεί στην Αστυνομία Κύπρου τη διασφάλιση του ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και της περιουσίας του κάθε πολίτη. «Δεδομένης της έξαρσης, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς της ασφάλειας, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, οι προσδοκίες των πολιτών και η απαίτηση τους για περισσότερη ασφάλεια και ευνομία, δικαίως ολοένα γίνονται και μεγαλύτερες και αυτό κατ’ επέκταση καθιστά τον ρόλο του αστυνομικού, τον ρόλο όλων εσάς, ακόμη πιο σημαντικό και, ταυτόχρονα, το αντιλαμβάνομαι απόλυτα, ακόμη πιο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις», πρόσθεσε.
Αποτελεί γεγονός, ανέφερε, πως στο σημερινό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί νέες και αυξημένες προκλήσεις, οι οποίες οδηγούν σε νέες μορφές και πρακτικές διάπραξης εγκλημάτων, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο έργο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε μορφή εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία.
«Ως Πολιτεία, λοιπόν, καταβάλλουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τα δίκαια της Πατρίδας μας και, παράλληλα, να προασπιστούμε και να διαφυλάξουμε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. «Κύριο μέλημά μας είναι η διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στα μέλη της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι γνωρίζει «πάρα πολύ καλά» τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, «ενώ, αδίκως, σε πολλές των περιπτώσεων, βρίσκεστε αμέσως στο στόχαστρο της κριτικής».
«Η Πολιτεία αναγνωρίζει την καθημερινή σας προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές σας για τη διατήρηση της τάξης και της ευνομίας, καθώς και το αξιοθαύμαστο επίπεδο αφοσίωσης στην επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού σας έργου», σημείωσε, προσθέτοντας πως, οφείλει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» εκ μέρους της Πολιτείας στο κάθε ένα μέλος της Δύναμης. Τους κάλεσε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούν το Αστυνομικό Σώμα, «διατηρώντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας διακατέχει, αλλά και την ίδια στιγμή απομονώνοντας τα όποια αρνητικά στοιχεία εντός του Αστυνομικού Σώματος».
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, στην ομιλία του, ανέφερε ότι, η 5η Μαΐου κάθε έτους, ημέρα της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, έχει καθιερωθεί ως η κατεξοχήν ημέρα εορταστικών εκδηλώσεων και απότισης του ελάχιστου οφειλόμενου φόρου τιμής και του προσήκοντα σεβασμού στους πεσόντες Αστυνομικούς και Πυροσβέστες.
«Φέτος το χρέος μας ακόμη πιο επιτακτικό προς τους πεσόντες και αγνοουμένους συναδέλφους μας, καθότι συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, με το λαό μας ακόμη να αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, σήμερα η Αστυνομία Κύπρου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, με 26 διαφορετικές Υπηρεσίες, και καλείται να λειτουργήσει σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, από συνεχείς τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.
Η απειλή της τρομοκρατίας, η πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, η πρόληψη των οδικών συγκρούσεων, τα πολύ σοβαρά ζητήματα ασφάλειας που απορρέουν από τα τεκταινόμενα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και το πολύ πρόσφατο τρομοκρατικό κτύπημα στη Ρωσία, «προβάλλουν αδήριτη την ανάγκη ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς, μέρα και νύχτα σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση», σημείωσε.
Είπε ακόμη, ότι η Αστυνομία έχει να επιτελέσει ένα πολύμορφο έργο» και ότι τα μέλη της δεν επαναπαύονται «ποτέ».
«Προσπαθούμε καθημερινά να μαθαίνουμε οτιδήποτε καινούριο, να υιοθετούμε νέες τεχνικές και προσεγγίσεις, να βελτιωνόμαστε», είπε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι τα μέλη της Δύναμης εκπαιδεύονται τακτικά και επιμορφώνονται, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τόσο εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό, όπως είναι το FBI, η EUROPOL και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL), καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, «αφού πιστεύουμε ότι η κάθε μορφή γνώσης είναι δύναμη».
Όσον αφορά στο έργο της Αστυνομίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και στο μεταναστευτικό πρόβλημα αφού οι μετανάστες, αποτελούν το 7% του συνολικού πληθυσμού και ότι μια σημαντική πτυχή στην οποία επικεντρώνονται είναι οι επιστροφές, «οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 66% το 2023, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο πρώτη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, ανάμεσα στις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Αστυνομία έχει διερευνήσει, από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα, 37 υποθέσεις και συνέλαβε 44 πρόσωπα ως ύποπτα για διακίνηση, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το 2022, έχουν δαπανηθεί 6,7 εκατομμύρια ευρώ και το 2023, 11 εκατομμύρια ευρώ προς αναβάθμιση της τεχνολογίας εντός της Αστυνομίας. Αναφέρθηκε στο έργο DIGIPOL, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, και το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κυβερνητικά έργα σε ψηφιακό μετασχηματισμό» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα έργο το οποίο αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό κόστος και θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών και των μελών της Αστυνομίας, σημείωσε.
Όσον αφορά στη συμβολή της τεχνολογίας στα θέματα οδικής ασφάλειας, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στην εγκατάσταση 90 σταθερών καμερών σε 30 σημεία του οδικού δικτύου, «πρακτική η οποία συμβάλλει πρωτίστως στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης, αλλά και στη μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων». «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στη μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων την τετραετία 2019-2023 η οποία ανέρχεται στο 35%», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η Αστυνομία Κύπρου συμμερίζεται το ευρωπαϊκό όραμα για μηδενικές απώλειες στην άσφαλτο μέχρι το 2030 (Vision Zero) και προχωρούν, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε νέες ή διορθωτικές δράσεις για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων, καθώς και για την καλλιέργεια και εμπέδωση οδικής κουλτούρας στον τόπο.
Αναφέρθηκε επίσης στην κτηριακή αναβάθμιση και ανέγερση αστυνομικών σταθμών σε διάφορες περιοχές και στην ανέγερση του νέου αρχηγείου αστυνομίας, κάτι που, όπως είπε, θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας αλλά και τον συντονισμό των τμημάτων, αφού το σημερινό κτήριο, το οποίο έχει ανεγερθεί επί Αγγλοκρατίας, δεν κρίνεται κατάλληλο πλέον.
Στην έναρξη της εκδήλωσης έγινε η μεταφορά της εικόνας της Αγίας Ειρήνης στον χώρο της εκδήλωσης και ακολούθησε Δέηση για ανεύρεση αγνοουμένων και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες αστυνομικούς και πυροσβέστες από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.
Η εκδήλωση περιελάμβανε προσκλητήριο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αστυνομικών και Πυροσβεστών και κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες, ήταν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης καθώς και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, μεταξύ άλλων.