ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις για απεσταλμένο

Ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις

ΚΥΠΕ

Εντός Νοεμβρίου αναμένει την ολοκλήρωση της έκθεσης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από την Ισπανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις για διορισμό απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πως ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Γρανάδα της Ισπανίας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων, καθώς και με τον Γερμανό Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, υπενθυμίζοντας ότι ο Όλαφ Σολτς «πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ έθεσε το θέμα της ανάγκης προόδου στο Κυπριακό, επανέναρξης των συνομιλιών, για να μπορούν να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά».

«Υπήρξε επαφή και με τη Νέα Υόρκη, και θεωρώ ότι η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό ενός απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών βρίσκεται σε καλό δρόμο. Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και ενδεχομένως τις επόμενες των ημερών, αμέσως επόμενες εβδομάδες, να έχουμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις από πλευράς ΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, προετοιμάζεται η έκθεση για την οποία έδωσε εντολή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, η οποία, διευκρίνισε, διαφέρει από την τακτική έκθεση για την ενταξιακή διαδικασία. «Αυτή η έκθεση ετοιμάζεται, θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου», με στόχο να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

«Άρα θεωρώ ότι ο διορισμός από πλευράς Γενικού Γραμματέα θα ξεκινήσει την όλη διαδικασία, που ελπίζουμε να οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, κάτι που θα επιτρέψει να δούμε και διαφορετικά ενδεχόμενες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά» πρόσθεσε.

Στρατηγική ατζέντα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως θεωρεί τη σημερινή άτυπη σύνοδο ιδιαίτερα σημαντική, εστιάζοντας στη συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα, η οποία όπως είπε «θα απασχολήσει και τα επόμενα πέντε χρόνια τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει ως προκαταρκτικός στόχος να επιτευχθεί στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, σε θέματα ενέργειας και σε θέματα οικονομίας».

«Αυτή θα είναι η δική μας προσέγγιση, μια προσέγγιση η οποία ταυτίζεται και με τις απόψεις και θέσεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Ο ΠτΔ υπογράμμισε και τη σημασία της συζήτησης για περεταίρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε αυτά τα κράτη μέλη τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά την ανάγκη για περισσότερη ολοκλήρωση, και αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 27 θα πρέπει να δούμε, αυτά τα κράτη μέλη που επιθυμούμε να επιτευχθεί περισσότερη ολοκλήρωση, πως το επιτυγχάνουμε» σημείωσε.

Στήριξη στην Αρμενία

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τον ρόλο της Κύπρου στις συζητήσεις που γίνονται για στήριξη της Αρμενίας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, «ειδικότερα στην ενότητα όπου συμμετείχα χθες και συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αρμενίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ήταν η ανάγκη να υπάρξει συνοχή, να υπάρξει αντίδραση από πλευράς της ΕΕ όπως πολύ ορθά υπάρχει και στο θέμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

«Και είναι κάτι που άπτεται και του θέματος που αναφέραμε προηγουμένως για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό αν επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει αυτόν τον γεωπολιτικό ρόλο που όλοι λέμε, να το δούμε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες» τόνισε.

Σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να έχει η Κύπρος είπε πως «είμαστε ένα κράτος-μέλος που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, υπάρχει αυτή η ειδική σχέση με την Αρμενία, όπως και (η ειδική σχέση) της Ελλάδας, και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετανάστευση

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο ΠτΔ υπενθύμισε πως έγινε εκτεταμένη συζήτηση και στη σύνοδο των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) στη Μάλτα, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις «ειδικότερα σε σχέση με τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της μετανάστευσης».

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες δεν θα μπορούμε να μιλάμε για συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κατ' επέκταση άμβλυνση των δυσκολιών που παρουσιάζουν τα κράτη της πρώτης γραμμής» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν αναμένει αποφάσεις σήμερα κατά την άτυπη σύνοδο, ο ΠτΔ υπενθύμισε πως πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες με την έγκριση της κοινής θέσης για τον κανονισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων στη μετανάστευση.

Όπως είπε αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των τριλόγων του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πως και η Πρόεδρος Μέτσολα σημείωσε «ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι σχετικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν στη συνολική εφαρμογή του Συμφώνου».

«Από εκεί και πέρα, όσον αφορά ειδικότερα την εξωτερική διάσταση, το θέμα της αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου της μετανάστευσης είναι το μόνο που θα μας οδηγήσει σε συνολική επίλυση του προβλήματος» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση