ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Συνειδητή στρατηγική επιλογή η Διακυβερνητική με Ελλάδα

Ευθυγραμμίζουμε τις επιδιώξεις μας είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

ΚΥΠΕ

Κοινή συνειδητή στρατηγική επιλογή και παρακαταθήκη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας και Κύπρου.

Είπε ότι είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο στη διμερή συνεργασία που αγγίζει τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και ότι ο συντονισμός των χωρών ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι συναντήσεις των δύο χωρών είναι συνεχείς με στόχο να ευθυγραμμίζουν τις επιδιώξεις τους και χαρακτήρισε τη συζήτηση στη διακυβερνητική σύνοδο ουσιαστική και όχι απλώς επικοινωνιακή.

Ικανοποιημένος για τα απτά παραδοτέα ο Πρόεδρος

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι και οι δύο χώρες θεωρούσαν από την αρχή ότι η θεσμοθέτηση αυτού του οργάνου θα αποτελούσε το απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την ουσιαστικότερη εμβάθυνση των σχέσεων σε  τομείς πέραν των εθνικών θεμάτων, σε ζητήματα δηλαδή που άπτονται της εσωτερικής Διακυβέρνησης και αγγίζουν τους κοινούς στόχους της καθημερινότητας των πολιτών.

"Αποτελεί κοινή συνειδητή στρατηγική επιλογή και απόφαση και πέραν του συμβολισμού, αποτελεί παρακαταθήκη για την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στο σημερινό πολύπλοκο και ασταθές περιβάλλον και πάντα προς όφελος των πολιτών μας", ανέφερε ο ΠτΔ.

"Διαπιστώνουμε συνεχώς με ικανοποίηση ότι η διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης πάντα προς όφελος των κοινωνιών μας και πιστεύω ακράδαντα ότι τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη και τον επαγγελματισμό καθιστούν το σχήμα απαραίτητο και αναγκαίο", συνέχισε.

Αναφέρθηκε στους τομείς που σήμερα συζητήθηκαν στη διάρκεια της διακυβερνητικής συνόδου, όπως είναι η ψηφιακή πολιτική και η υλοποίηση της συμφωνίας με τεχνογνωσία από την Ελλάδα που οδηγεί στον ψηφιακό πολίτη, εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εξελίσσεται συνεχώς.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στους τομείς της πολιτικής προστασίας μετά την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για τον ενιαίο αριθμό 112 για ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης σε φυσικές και άλλες καταστροφές, στην υπογραφή συμφωνιών που προνοούν τη διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού και μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Κύπριους ασθενείς και στην συνεργασία στον τομέα των φαρμάκων για κοινή προμήθεια και διασφάλιση επάρκειας.

Για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι αντιμετωπίζονται μεγάλες προκλήσεις και η συνεργασία στοχεύει στην διαχείριση και ανάπτυξη υδάτινων πόρων. Όσον αφορά στην παιδεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση παραρτημάτων ελλαδικών πανεπιστημίων στην Κύπρο και στην αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε για μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με την επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, την έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση "που απαιτούν ακόμα πιο ενισχυμένο συντονισμό των χωρών μας".

"Κύπρος και Ελλάδα έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της ΕΕ στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Δύο κράτη με άριστες σχέσεις με την γείτονες μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούμε πυλώνες  ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας και έχουμε κατορθώσει με πράξεις και όχι με λόγια να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προωθώντας αμοιβαία οφέλη και υλοποιώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες", ανέφερε.

Ο ΠτΔ είπε εξάλλου ότι αντηλλάγησαν απόψεις και ενόψει της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ τονίζοντας ότι η επαφή για το Κυπριακό είναι καθημερινή, άμεση και διαρκής.

"Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον του λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας", ανέφερε.

Ευθυγραμμίζουμε τις επιδιώξεις μας είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι συζητήσεις είναι πολύ συχνές γιατί οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις εθνικές τους επιδιώξεις και ακολουθούν ένα κοινό βηματισμό στο δρόμο της ειρήνης, της ανάπτυξης της ευημερίας.

"Ωστόσο αυτή η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, θέσαμε από την αρχή ως στόχο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με θεσμικό χαρακτήρα, αυτές είναι συζητήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας", τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τους τομείς της συνεργασίας που αφορούν την παιδεία, την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Για την ενέργεια είπε ότι η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα στρατηγικό έργο που απολαμβάνει και ευρωπαϊκής στήριξης και θα οδηγήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης.

"Κάθε φορά που συναντιόμαστε συζητάμε και για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ολοένα και περισσότερο πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας", τόνισε. Εξέφρασε ικανοποίηση για την εκεχειρία στο Λίβανο και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται πάντα ώστε η κρίση που ξέσπασε να μην γίνει μια περιφερειακή ανάφλεξη και μια ανάλογη εκεχειρία να υπάρξει και στη Γάζα.

Για το Κυπριακό μίλησε για ευνοϊκή δυναμική για επανάληψη των συνομιλιών μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας, προσθέτοντας ότι χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας «έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου».

Υπέδειξε ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026 και είναι μια ακόμη ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα εθνικά δίκαια.

Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε για «κοινή οπτική» προσθέτοντας ότι το ήπιο κλίμα μπορεί να ευνοήσει και την επανεκκίνηση των συνομιλιών, αλλά «δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας». Παραμένουμε, είπε, ακλόνητοι και εμείς σε θέματα κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας.

"Όποιος, όμως, διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Για αυτό και αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά. Στην προοπτική αυτή να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες για την ευρύτερη περιοχή. Ήδη, άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, οι ευρωπαϊκές σχέσεις της Άγκυρας εξετάζονται πλέον μέσα από το πρίσμα σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο", ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι έχουν πετύχει με κοινή προσπάθεια να έχουν δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διαμορφώνουν ουσιαστικά ένα αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων που η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει και μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι και η αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό.

"Συμπερασματικά, η σημερινή Διακυβερνητική Σύνοδος ήταν πολύ χρήσιμη και παραγωγική. Υπηρέτησε απόλυτα τον ρόλο της ως το κέντρο των συντονισμένων δράσεων της Ελλάδος και της Κύπρου, κάτι το οποίο οφείλεται στη μεθοδική εργασία όλων των Υπουργών, όλων των Επιτελείων που μετείχαν στις εργασίες της", ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η 3η κατά σειρά Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας θα γίνει το 2025, στην Ελλάδα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση