Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε δηλώσεις του είπε πως αποκαλύφθηκαν σημαντικά γεγονότα, κυρίως στη βάση των επιστολών και εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.
«Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τον τρόπο τον οποίο εφαρμόζει το ΓεΣΥ παραβιάζει κατάφορα και τη φιλοσοφία και την νομοθεσία, μέσα από τους κανονισμούς και την επιλεκτική εφαρμογή την οποία προωθεί», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Επιπλέον ανέφερε, «προκύπτει το γεγονός ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στερείται στον πολίτη το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και νοσηλευτηρίου».
Ακόμη, είπε πως αυξήθηκαν σημαντικά οι λίστες αναμονής στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με την σημαντική αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού για την προσφορά των υπηρεσιών.
Ο κος Σιζόπουλος, τόνισε πως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς, «από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι μέσα από τις ενέργειες του ΟΑΥ, υπάρχει κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας, αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου κάποιοι πρέπει να προωθήσουν την υπόθεση προς πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών».
Σε ερώτημα για το εάν οι γιατροί που εντάσσονται στο ΓεΣΥ, έχουν όλοι τα απαραίτητα προσόντα ή είναι όλοι ενταγμένοι στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε, «σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε επεμβάσεις και θεραπείες, γιατροί που καλούνται από το εξωτερικό και οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο γιατρών Κύπρου», τονίζοντας πως το γεγονός αυτό πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ακόμη πρόσθεσε ότι, «αμείβονται ιατρικές πράξεις γιατρών που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, και προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς του ΓεΣΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ».
Από την άλλη όμως, όπως απεκάλυψε, «λόγω αδυναμίας των ειδικών γιατρών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να τους εξυπηρετήσουν, τους παραπέμπουν μετά από 4-6 μήνες για να τους δουν».
Επιπλέον, για τις λίστες αναμονής πρόσθεσε ότι, «έτυχε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους και σε νευρολόγου, οι οποίοι αποτάθηκαν σε ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ από τον περασμένο Οκτώβριο και το ραντεβού που τους έχουν κλείσει είναι για τον Μάρτιο του 2022».
Τέλος για τον συνολικό Προϋπολογισμό της Υγείας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως για το 2021 αφορούσε 1,279 δις για τον ΟΑΥ μαζί με 40 εκ. για ειδικά φάρμακα και 550 εκ. του ΟΚΥπΥ.
Για το 2018 το συνολικό ποσό που δαπανούσε η Κύπρος για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήταν στο 1,3 δις, ενώ σήμερα έχει φθάσει τα 2,3 δις.