ΚΥΠΕ
Η διεξαγωγή του ελέγχου είναι αποστολή και αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και δεν σημαίνει ότι πρόθεσή μας είναι να διασαλευθούν οι σχέσεις με τον ελεγχόμενο, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ύστερα από την υποβολή της ετήσιας έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Προεδρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Προσέθεσε ότι υπήρξε μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πλευρές και πως από πλευράς Προεδρίας έγινε πιο αντιληπτός ο τρόπος εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε την ευκαιρία να εξηγήσει κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο το έργο που παράγει και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται, με τους διευθυντές της Υπηρεσίας που ήταν παρόντες στη συνάντηση να εξηγούν τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους και το χαρτοφυλάκιο που χειρίζεται ο καθένας εξ αυτών.
Συμπλήρωσε πως συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν και προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους, με την Υπηρεσία να εξηγεί πώς εκδίδεται η έκθεση, πώς παράγεται η εργασία, πώς ετοιμάζονται οι ειδικές εκθέσεις, αλλά και να απαντά σε διάφορα θέματα που σχετίζονταν με την ετήσια έκθεση.
Ερωτηθείς αν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Προεδρία και τα όσα λέχθηκαν για τις μετακινήσεις, τα επιδόματα κτλ., ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν συζητήθηκε ειδικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά εξήγησε και για αυτή και για άλλες υποθέσεις τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καταγγελίες τις οποίες λαμβάνει.
Προσέθεσε ότι οι καταγγελίες προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, αν κριθεί ότι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, σίγουρα τυγχάνουν χειρισμού με τον α’ ή β’ τρόπο και δεν μπορεί μια καταγγελία που φτάνει στην Ελεγκτική Υπηρεσία ουσιαστικά να καταλήξει «στα σκουπίδια», επειδή θα θεωρήσει ότι είναι μικρής σημασίας.
«Η πολιτική μας, την οποία είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, είναι ότι οι καταγγελίες, αν είναι μικρές, θα τις διαβιβάσουμε στον Έπαρχο, στον Υπουργό ή στον Γενικό Διευθυντή για να κάνουν εκείνοι μια πρώτη διερεύνηση και να μας διαβιβάσουν τα σχόλιά τους, αν είναι σημαντικότερη, τότε ενδεχομένως να περιληφθεί σε επόμενο έλεγχο της Υπηρεσίας ή αν είναι πολύ επείγον να συσταθεί άμεσα ομάδα ελέγχου για να την εξετάσει», συμπλήρωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του υπήρξε μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πλευρές και πως από πλευράς Προεδρίας έγινε πιο αντιληπτός ο τρόπος εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σε ερώτηση αν υπήρξε κατανόηση από πλευράς του Προέδρου, δεδομένων των αντιδράσεων που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για τα όσα περιλάμβανε η έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθεί για το θέμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κλίμα ήταν θετικό και πως υπήρξε κατανόηση.
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα της έκθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές, ούτε υπήρξε αντικείμενο συζήτησης η ανακοίνωση της Υπηρεσίας της 7ης Δεκεμβρίου, αλλά συζητήθηκαν τα θέματα που εγείρει η Ελεγκτική Υπηρεσία ως προς περιορισμούς στην πρόσβαση σε πληροφόρηση, τα οποία θεωρεί σημαντικά για λόγους αρχής καθώς επηρεάζουν την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, θεωρείται παγκόσμια ως η πεμπτουσία της ύπαρξης μιας ελεγκτικής υπηρεσίας.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι μπορέσαμε ακριβώς να εξηγήσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα θέματα για εμάς μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην επίλυσή τους», συμπλήρωσε επί του θέματος.
Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν ζητήματα που θίγονται στην έκθεση για την Προεδρία και αν υπήρξε κάποια κατανόηση όσον αφορά στην επίλυσή τους, ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι τα θέματα της ανακοίνωσης της 7ης Δεκεμβρίου δεν συζητήθηκαν ειδικά, ενώ σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εργοδότηση συμβούλων υπουργών και βουλευτών, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι για αυτό το θέμα αναφέρθηκε απλώς ότι εκκρεμεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο και θα το ρυθμίσει οριστικά.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σημειολογία πίσω από την παρουσία στη σημερινή συνάντηση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι και την περσινή χρονιά η παράδοση της έκθεσης έγινε παρούσης της διευθυντικής ομάδας με τη συμμετοχή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, μεταφέροντας τοιουτοτρόπως το μήνυμα ότι το έργο που παράγει η Υπηρεσία είναι συλλογικό.
Προσέθεσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εξήγησε και στην Προεδρία ότι από το 2019, μετά από συστάσεις Βρετανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την Κύπρο το 2015 και 2016 και είχαν ζητήσει την ενίσχυση της συλλογικότητας, συστάθηκε η διευθυντική ομάδα της Υπηρεσίας, η οποία πλέον έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει όλες τις εκθέσεις προτού αυτές εκδοθούν, ενώ συμπλήρωσε πως πρόσφατα οι αρμοδιότητες της διευθυντικής ομάδας διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο, ώστε με βάση πρότυπα ποιότητας για εκθέσεις και ελέγχους που θεωρούνται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας ως υψηλού κινδύνου, ο ρόλος της διευθυντικής ομάδας να είναι ενεργότερος από την αρχή της ετοιμασίας της έκθεσης και όχι μόνο στο τέλος για την έγκριση της τελικής έκθεσης.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της Υπηρεσίας με τον Προεδρικό, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν διαταραχθεί το περασμένο διάστημα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι κάθε συνάντηση μόνο καλό μπορεί να κάνει και πως το γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα είναι σίγουρα κάτι θετικό.
«Εμείς ως Υπηρεσία δεν θεωρούμε ότι το να διεξάγουμε έλεγχο πρέπει να είναι λόγος για να διασαλεύονται οι σχέσεις μας με τους ελεγχόμενούς μας. Καμιά φορά αυτό δυστυχώς δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα για εμάς ζητούμενο δεν είναι η διασάλευση σχέσεων ως αποτέλεσμα του ελέγχου. Η διεξαγωγή του ελέγχου είναι η αποστολή και η αρμοδιότητά μας, δεν σημαίνει ότι πρόθεσή μας είναι να διασαλευθούν οι σχέσεις με τον ελεγχόμενο που αποτελεί το αντικείμενο του ελέγχου», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.