Ανακοινώσεις
Πρόσκληση προς την Πρωθυπουργό και προς τον Πρόεδρο της Ιταλίας να επισκεφθούν την Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσκλήσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, ενώ, όπως δήλωσε ο ίδιος, συμφωνήθηκε η δημιουργία οδικού χάρτη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ιταλία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, και κατά την οποία είχε απόψε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλλα και με την Πρωθυπουργό της χώρας κα Τζόρτζια Μελόνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα δύο πολύ παραγωγικές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας, και ειδικότερα με την Πρωθυπουργό μια πολύ μακρά συνάντηση,
Κύπρος και Ιταλία έχουμε πολλά κοινά, ιστορικούς δεσμούς, βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, η οποία έχει πάρα πολλές κοινές προκλήσεις, όπως, για παράδειγμα, το Μεταναστευτικό που ήταν ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων μας, αλλά και πολλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως τα θέματα της Ενέργειας – ήταν το δεύτερο θέμα που συζήτησα. Αυτό που συμφωνήσαμε, ειδικότερα με την Πρωθυπουργό, ήταν να εργαστούμε στη βάση ενός οδικού χάρτη το αμέσως επόμενο διάστημα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αφού βλέπουμε ότι έχουμε την ίδια προσέγγιση σε πολλά των θέματών.
Όσο αφορά το Μεταναστευτικό ενημερώθηκα διεξοδικά από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ειδικότερα μετά την Τυνησία. Αυτό που έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία, δηλαδή να εξετάζονται αιτητές ασύλου που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στην Αλβανία, είναι μια νέα πρωτοβουλία της οποίας βλέπουμε τα θετικά που μπορεί να προκύψουν, και συμφωνήσαμε να αναλάβουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί και με κάποιες άλλες χώρες, μια πρωτοβουλία, η οποία σχετίζεται με το θέμα της Συρίας.
Όσον αφορά τα ενεργειακά, η Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ καλή γνώστης των εξελίξεων, είναι σε άμεση επαφή με τον Πρόεδρο της ΕΝΙ κ. Ντε Σκάλτζι, γνωρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζει ότι στα επτά από τα δέκα αδειοδοτούμενα οικόπεδα συμμετέχει και η ΕΝΙ, και συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαίρομαι, επίσης, σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο, την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιού ανθρωπιστικού διαδρόμου, ότι υπάρχει πλήρης στήριξη από την Ιταλία, μάλιστα η Πρωθυπουργός μου παρουσίασε και δύο ιδέες για ενεργότερη εμπλοκή της Ιταλίας, δηλαδή πώς μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, και θα είμαστε σε επαφή στα επόμενα των σταδίων.
Συζητήσαμε και για την ΕΕ. Υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρχει νέος Πρόεδρο της Επιτροπής, νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος. Για όλα αυτά συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, έτσι ώστε να δούμε, αφού αντιμετωπίζουμε και συμφωνούμε σε αυτό, και έχουμε τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες ευκαιρίες, για το πώς να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μας.
Και αυτός ο οδικός χάρτης των εξελίξεων που θέλουμε να δούμε στις διμερείς μας σχέσεις θα προχωρήσει αμέσως και θα χαρώ πολύ, αποδέχθηκε την πρόσκληση μου, όπως και ο Πρόεδρος της χώρας, να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, έτσι ώστε ννα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα.
Να θυμίσω ότι πέρασαν 33 χρόνια από την τελευταία διμερή επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ιταλίας στην Κύπρο και θεωρώ ότι η επίσκεψη από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας εντός του2024 θα στείλει και ένα νέο μήνυμα για την κοινή πολιτική βούληση για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας», ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ματαρέλλα στην Κύπρο σημείωσε ότι θα είναι πρώτη φορά που Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο.