Απηυδισμένη με τους «επιδειξίες του διαδικτύου» που δεν την έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί εδώ και... δέκα χρόνια είναι μια Βρετανίδα influencer.
H podcaster Τζες Ντέιβις, από την πόλη Πέναρθ του Βέιλ οφ Γκλαμόργκαν, ισχυρίζεται ότι έχει λάβει εκατοντάδες χυδαίες φωτογραφίες μέσω των λογαριασμών της στα social media από αγνώστους, μια εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει σε μια γυναίκα εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα.
Όπως επισημαίνει το BBC, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φωνές στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούν το «cyber-flashing», δηλαδή η αποστολή χυδαίου υλικού online, χωρίς ο αποδέκτης να το έχει ζητήσει, να ποινικοποιηθεί, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την online ασφάλεια.
Η Τζες, που έχει πάνω από 151.000 ακόλουθους στο Instagram, λέει στο βρετανικό δίκτυο ότι έχει πλέον σχεδόν αναισθητοποιηθεί στη θέα των χυδαίων εικόνων που φτάνουν στο inbox της. Η ίδια πάντως παραμένει εξοργισμένη με τη συμπεριφορά αυτών των «κυβερνο-επιδειξιών» και τονίζει ότι «κάτι που είναι παράνομο offline πρέπει να είναι και παράνομο online».
«Πέφτω θύμα cyber-flashing κάθε μήνα, ίσως και πιο συχνά, ανάλογα με το τι μοιράζομαι [στα social media]. Αυτό συμβαίνει εδώ και 10 χρόνια. Έχω λάβει κυριολεκτικά εκατοντάδες τέτοιες εικόνες. Συνήθως λαμβάνω κοντινές λήψεις, ή στιγμιότυπα από την εκτέλεση μιας σεξουαλικής πράξης... Όταν λαμβάνεις αυτές τις εικόνες αισθάνεσαι βρώμικη και αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό σ' εσένα, γιατί τις έστειλαν σ' εσένα κι αν φταίει κάτι που έκανες», λέει η νεαρή influencer.
H Τζες θεωρεί απαράδεκτο να γίνεται ανεκτή αυτού του είδους η συμπεριφορά online, ενώ στην πραγματική ζωή οι επιδειξίες κατακρίνονται από όλους και τιμωρούνται. «Αν σου έδειχναν τα απόκρυφά τους χιλιάδες άνδρες στον δρόμο, αυτό θα ήταν παράνομο, ένα τεράστιο πρόβλημα που θα προκαλούσε μια τεράστια συζήτηση. Γιατί λοιπόν το αποδεχόμαστε online;» διερωτάται η podcaster.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το cyber-flashing αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας της αύξησης του χρόνου που περνούν οι άνθρωποι online. Την επόμενη Τρίτη, μια μικτή επιτροπή Βρετανών βουλευτών θα παρουσιάζει το προσχέδιο του Νομοσχεδίου για την Online Ασφάλεια της κυβέρνησης, που έχει ως στόχο να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις μεγάλες εταιρείες των social media. To Cyber-flashing δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ωστόσο διεξάγεται καμπάνια που ζητά να προστεθεί κάποια σχετική διάταξη, αίτημα το οποίο υποστηρίζεται και από βουλευτές.
Πηγή: protothema.gr