ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπαίνεις χειμώνα και βγαίνεις καλοκαίρι - Το τούνελ που αφήνει άναυδους τους οδηγούς

Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο στο Λα Πάλμα της Ισπανίας

Δεν πιστεύουν στα μάτια όσους όσοι περνούν για πρώτη φορά από ένα τούνελ μήκους 2,5 χλμ. που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά.

Πόσες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλλάσσει η διέλευση από ένα τούνελ; Πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα τοπία και οι εικόνες πριν την είσοδο της σήραγγας και μετά το τέλος της; Την απάντηση δίνει ένα τούνελ στην Ισπανία που αφήνει άναυδο κάθε ταξιδιώτη που διέρχεται για πρώτη φορά από αυτό.

Ειδικότερα, αυτό βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά, στο ηφαιστειογενές και εξωτικό σύμπλεγμα νησιών, σε απόσταση αναπνοής από τις αφρικανικές ακτές. Η σήραγγα εδρεύει στον αυτοκινητόδρομο LP-3, της νήσου λα Πάλμα, και δεν σταματάει να εκπλήσσει τους οδηγούς με τη μοναδική εναλλαγή τοπίων που τους σερβίρει απλόχερα.
Ενδεικτικά είναι ορισμένα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν τους οδηγούς να εισέρχονται στο τούνελ της οροσειράς Cumbre Nueva μέσα σε ένα τοπίο ομίχλης και να εξέρχονται από αυτό αντικρίζοντας έναν ηλιόλουστο ουρανό, έχοντας διανύσει μόλις 2,5 χιλιόμετρα.

 

Για ποιο λόγο, όμως, καταγράφονται αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες; Υπεύθυνο είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο Foehn, που εμφανίζεται σε ορεινές περιοχές. Πρόκειται για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην υπήνεμη πλευρά ενός ορεινού όγκου και κατέρχονται προς του πρόποδές του.

Ο υγρός αέρας από τον Αντικυκλώνα των Αζόρων αρχικά αναγκάζεται να ανέλθει στην προσήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου, όπου ψύχεται και η υγρασία συμπυκνώνεται δημιουργώντας ομίχλη και βροχή. Αυτό δημιουργεί ένα υγρό και συννεφιασμένο κλίμα κοντά στην είσοδο του τούνελ.

Μετά την απελευθέρωση της υγρασίας, ο αέρας κατεβαίνει την υπήνεμη (που δεν την χτυπάει ο άνεμος) πλευρά του βουνού. Όσο κατεβαίνει, θερμαίνεται και γίνεται ξηρότερος προκαλώντας ηλιοφάνεια και πιο ζεστό καιρό.
Η εναλλαγή, λοιπόν, στο τοπίο που σαγηνεύει τους ταξιδιώτες, δεν πρέπει να αναζητηθεί στα μονοπάτια της μεταφυσικής, αλλά έχει επιστημονική εξήγηση.

 

Πηγή: carandmotor

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X