ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ευθύνες της ΚΟΠ και η σχέση εξάρτησης των ομάδων

Διευκολύνσεις της Ομοσπονδίας που θέτουν σε κίνδυνο τα σωματεία

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Η ιστορική πια φώτο των πέντε προέδρων έξω από το κτήριο του Φόρου Εισοδήματος, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα σωματεία ανεξαρτήτως του μεγέθους τους στην κοινωνία, βιώνουν την πίεση του κράτους, τιθέμενα ταυτόχρονα ενώπιον των ευθυνών τους, ελέω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχουν περιπέσει.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι πρόεδροι των ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Εθνικού που βρίσκονται εκεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται κάποια προσωπικότητα που σχετίζεται με την ΚΟΠ.

Η απουσία ενός ατόμου που εκπροσωπεί την Ομοσπονδία, μπορεί να ερμηνευτεί ως αδυναμία της ΚΟΠ να υπερασπιστεί τα σωματεία της, όπως έκανε πάντοτε στις διαπραγματεύσεις τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι απλά η ΚΟΠ έβγαλε την ουρά της έξω από το πρόβλημα, στο οποίο όμως συνέβαλε τα μέγιστα για να δημιουργηθεί.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό και επιβεβαιώθηκε ακόμη περισσότερο ελέω των καταγγελιών Παπασταύρου, ότι η Ομοσπονδία διατηρούσε ή διατηρεί ένα αδιαφανές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι ομάδες, μέσω δανείων, ελλιπών ελέγχων στα κριτήρια ή και διάφορων άλλων διευκολύνσεων, συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά, στηριζόμενες στην πλάτη της ηγεσίας της ΚΟΠ.

Ποτέ δεν διευκρινίστηκε μέχρι πού φτάνει η βοήθεια της Ομοσπονδίας στα σωματεία και ποιος είναι ο βαθμός ανάμειξής της στα οικονομικά τους.

Αν εισπράττει ή κατακρατεί εισοδήματα, αν λειτουργεί ως εγγυήτρια ή αν δανείζει τις ομάδες λαμβάνοντας ακόμη και τόκους!

Η ανάμειξη στα οικονομικά των ομάδων ενισχύεται και μέσα από την σχέση που διατηρούσε ως ο φορέας που διατηρούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους δια της ΚΟΠ TV. 

Πέραν δηλαδή της εποπτικής αρχής που εκ της θέσεως της διατηρεί, η Ομοσπονδία δρούσε και ως ο βασικός χορηγός των εταιρειών, καθότι διατηρούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους.

Στη δεδομένη σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργείται, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, όπως πληροφορούμαστε, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να εγγυηθεί εμμέσως δάνειο από ευρωπαϊκή τράπεζα, στο οποίο μεγαλομέτοχος της ομάδας προέβη, εκχωρώντας ως βασική εγγύηση τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαρκούν μέχρι το 2030!

Το μεμπτό στην όλη υπόθεση είναι ότι λεφτά του δανείου εκχωρήθηκαν όχι στην ποδοσφαιρική εταιρεία, αλλά σε ιδιωτική εταιρεία του μεγαλομέτοχου, μη κανείς γνωρίζοντας με ποιο τρόπο διαχειρίστηκε τα λεφτά!

Η Ομοσπονδία νομικά ενδεχομένως να μην έχει καμία ευθύνη.

Ηθικά όμως, ως όφειλε δεν απέτρεψε μια τέτοια ενέργεια, βοηθώντας έτσι τον συνεργάτη της να εξασφαλίσει τα λεφτά απο τράπεζα. Δεν αποκλείεται κιόλας ως ΚΟΠ TV να πληρώνει ή να ενημερώνεται για την αποπληρωμή του δανείου, που δόθηκε στην ιδιωτική εταιρεία του μετόχου!

Μη εμβαθύνοντας στην παραβίαση του fair play ή άλλα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν, μέσα από τέτοιες συναλλαγές, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η σχέση εξάρτησης ή και υποταγής που τρέφουν οι ομάδες έναντι της Ομοσπονδίας, διά των «ισχυρών» προέδρων τους!!

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι στην κακοδιαχείριση των ομάδων συμμετείχε, πότε ως δανειοδότης, πότε ως προστάτης, πότε ως εγγυητής και η ίδια η ΚΟΠ, οι ευθύνες της οποίας για την οικονομική καταστροφή των ομάδων είναι επίσης μεγάλες!

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κύπρου στις 9 Μαρτίου, 2025

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

Πού πας με τον Κακουλλή;

Πού πας με τον Κακουλλή;

Δεν χρειαζόταν η μεταγραφή του στην ΑΪΚ για να κλείσει το στόμα σε όλους τους απαξιωτικούς αμφισβητίες, το πέτυχε προ πολλού ...
Θεόδωρος Τσιολάκης
 |  ΟΜΟΝΟΙΑ