ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Παπαδάκης Μικαέλο (Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος ΚΟΕ)
H ακύρωση της πρωινής μαραθώνιας ιστιοδρομίας και η πολύωρη αναμονή στην παραλία βγήκε σε καλό στη Νατάσα Λάππα αφού στα τέσσερα Σλάλομ που έγιναν το απόγευμα είχε πολύ καλή απόδοση με αποτέλεσμα να κερδίσει δύο θέσεις ακόμα και με 121β να είναι 19η με το τέλος της τρίτης ημέρας, από 23η που ήταν μετά την πρώτη. O αγώνας ολοκληρώθηκε στις 19:45 ώρα Κύπρου και η 22χρονη ιστιοπλόος ήταν 10η, 6η, 16η και 13η, αντίστοιχα, στις τέσσερις ιστιοδρομίες της ημέρας.
Με έντεκα ιστιοδρομίες να έχουν συμπληρωθεί οι αθλήτριες διαγράφουν τις δύο χειρότερες τους που για τη Λάππα είναι αυτή στην οποία ακυρώθηκε και μια 21η θέση. Για την Πέμπτη (01/8) είναι προγραμματισμένες πέντε ιστιοδρομίες που αν συμπληρωθούν θα φτάσουμε στις 16 (από 20 που αρχικά είχαν προγραμματιστεί) και τότε οι κοπέλες θα διαγράψουν τις τρεις χειρότερες, άρα θα προσμετρήσουν 13 κούρσες για να προκύψουν δέκα κοπέλες που θα διεκδικήσουν την Παρασκευή (02/8) τα μετάλλια.
Βλέπει μέχρι τη 15η θέση
Αντικειμενικός στόχος της Λάππα, Νο44 στον κόσμο, είναι αρχικά να κρατηθεί στη δεύτερη 10αδα ώστε να ξεπεράσει την 21η θέση που είχε λάβει στο «Τόκυο 2020» και να πλησιάσει όσο πιο πολύ μπορεί στην 15η θέση την οποία είχε θέσει και η ίδια ως στόχο μετά τη δεύτερη ημέρα. Η 15η Sara Wennkes (Ολλανδία) έχει 109.3β και η Λάππα 121β. Μεσολαβούν η 16η Aguilar (Μεξικό) με 114β, η 17η Puusta (Εσθονία) με 115β και η Τουρκάλα Vatan με 116β.
Όπως διαφάνηκε έως τώρα και όπως μας εξήγησε ο προπονητής Παχώμιος Παπαστεφάνου με τον οποίο η Λάππα δουλεύει από τον περασμένο Νοέμβριο, το Σλάλομ είναι το ατού της Νατάσας αφού είναι καλή στην εκκίνηση. Το Σλάμομ είναι σύντομες κούρσες των 4 λεπτών που ξεκινούν με πρίμα – δηλαδή τον άνεμο πίσω από τη σανίδα - και συνεχίζονται με πλαγιολισθήσεις. Στην ιστιοσανίδα υπάρχει επίσης το Course Racing που διαρκεί 17-18 λεπτά και ο Μαραθώνιος, που διαρκεί έως μιάμιση ώρα.
Ολυμπιακή… ταλαιπωρία
To πρωί οι διοργανωτές επέλεξαν να κάνουν μαραθώνια κούρσα, δηλαδή διαδρομή που μετράει όσο δύο απλές. Τα κορίτσια πάλεψαν με τη θάλασσα και τον άνεμο για πάνω από μια ώρα φτάνοντας, έως το μέσο της διαδρομής (η Λάππα ήταν 16η). Αφού είδαν ότι η ένταση του ανέμου είχε πέσει κατακόρυφα και δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθεί η ιστιοδρομία εντός του ορίου της μιάμιση ώρας, οι διοργανωτές αποφάσισαν να την ακυρώσουν, πετώντας στα… σκουπίδια προσπάθειες μιας και πλέον ώρας. Οι κοπέλες βγήκαν στην παραλία όπου ανέμεναν για πάνω από τρεις ώρες, μέχρι να μπουν ξανά αργά το απόγευμα (στις 18:30 ώρα Κύπρου) και αφού όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις το πρωί από πολλούς προπονητές και τιμ μάνατζερς στην απόφαση των διοργανωτών να κάνουν μαραθώνιο, λόγω της αστάθειας του ανέμου. Φάνηκε ότι η απόφαση ελήφθη μάλλον για διαφημιστικούς σκοπούς, αφού η ιστιοδρομία καλύφθηκε ζωντανά από μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή, που αναδείκνυε άριστα τις ομορφιές του κόλπου Μασσαλίας και των νήσων Frioul που δεσπόζουν στο μέσο του, πολύ κοντά στη ξηρά και στο νότιο μισό του κόλπου δημιουργούν ένα πέταλο, εντός του οποίου διεξάγεται η Ολυμπιακή Regatta – στο βόρειο μισό είναι το λιμάνι. Οι νήσοι Frioul είναι προστατευόμενη περιοχή που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο NATURA 2000.
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο
Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον πλατινένιο Χορηγό
ΟΠΑΠ Κύπρου και στους Χρυσούς Χορηγούς Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της, υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι #TeamCyprus.
Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής