Η επανάσταση στην τελετή έναρξης-για πρώτη φορά εκτός σταδίου- η άνευ προηγουμένου ισότητα των φύλων, αλλά ακόμα και η γκουρμέ τοπική κουζίνα, προϊόν συνεργασίας των τοπικών αγροτών, των σεφ και των ιδιοκτητών εστιατορίων, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που ξεχωρίζουν τους επερχόμενους Αγώνες στο Παρίσι από τους υπόλοιπους Αγώνες που προηγήθηκαν.
Αυτά είναι τα πέντε σημεία αναφοράς 200 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τα παρουσιάζει σήμερα (8/1) η ιστοσελίδα https://olympics.com.
Η πρώτη Τελετή Έναρξης εκτός σταδίου
Το Παρίσι 2024 πρόκειται να φέρει επανάσταση στην ιδέα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στις 26 Ιουλίου, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την πρώτη υπαίθρια τελετή των Θερινών Αγώνων.
Με αθλητικούς χώρους διάσπαρτους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, η τελετή έναρξης θα διασχίσει την κύρια αρτηρία της, τον ποταμό Σηκουάνα. Κάθε εθνική αποστολή θα διασχίσει το ποτάμι με βάρκες, με τους 10.500 αθλητές να ταξιδεύουν έξι χιλιόμετρα στο παγκοσμίου φήμης Τροκαντερό.
Η ενσωμάτωση συμβόλων του Παρισιού
Σε μια εμβληματική πόλη όπως το Παρίσι, είναι σωστό οι Ολυμπιακοί αθλητικοί χώροι να ενσωματώνουν τα ορόσημα που κάνουν τον προορισμό τόσο μαγευτικό.
Οι θεατές του βόλεϊ θα κοιτάξουν ψηλά για να δουν τον Πύργο του Άιφελ λίγο έξω από την υπαίθρια αρένα, ενώ το Τροκαντερό θα προσφέρει μια πλατφόρμα θέασης που έχει θέα στην πόλη, επιτρέποντας στους θεατές να παρακολουθήσουν το τρίαθλο, την ποδηλασία δρόμου, τον Μαραθώνιο και πολλά άλλα.
Οι θεατές θα μπορούν να βιώσουν άνετα τους Αγώνες με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το 80% των αγωνιστικών χώρων βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό Χωριό.
Η επιστροφή αστεριών του αθλητισμού
Εκτός από μια νέα γενιά αθλητών, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου θα επιστρέψουν στην Ολυμπιακή σκηνή στο Παρίσι.
Η πιθανή επιστροφή και των τριών τελευταίων ολυμπιακών πρωταθλητών καλλιτεχνικής γυμναστικής - Σουνίσα Λη, Σιμόνς Μπάιλς και Γκάμπι Ντάγκλας- είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τον τίτλο της «Dream Team» του 1992 των Μάικλ Τζόρνταν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Μάτζικ Τζόνσον, καθώς θα μπορούσαν να ...ταράξουν την ιστορία του αθλήματος τους. Εάν και οι τρεις μπουν στην Ολυμπιακή ομάδα του 2024 της ομάδας των ΗΠΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι για να κερδίσουν τον απόλυτο ατομικό τίτλο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο παντού.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι άλλος ένας πρωταγωνιστής που είναι πιθανό να κοσμήσει το Παρίσι, αλλά η εμφάνιση μπορεί να είναι η τελευταία του 39χρονου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο παγκόσμιος θρύλος του μπάσκετ έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του να αγωνιστεί στο Παρίσι.
Ο Γάλλος θρύλος του τζούντο, Τέντι Ράινερ, θα επιδιώξει επίσης να...προσθέσει στα πέντε Ολυμπιακά του μετάλλια (3 χρυσά, 2 χάλκινα ) μπροστά στο πλήθος του σπιτιού του.
Ακόμα, μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για την παρουσία του σούπερ σταρ της Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ στην ομάδα ποδοσφαίρου που προπονεί ο Τιερί Ανρί.
Η ισότητα των φύλων
«Το Παρίσι 2024 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία που θα επιτύχουν αριθμητική ισότητα των φύλων στον αγωνιστικό χώρο», ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023.
Στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, 5.250 άνδρες και 5.250 γυναίκες πρόκειται να διαγωνιστούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές και το Παρίσι 2024 έχουν δεσμευτεί να μετονομάσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις με ονόματα επιφανών γυναικών, αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα ανισότητα όπου μόνο το ένα τοις εκατό των εγκαταστάσεων στη Γαλλία φέρουν όνομα γυναίκας
Η γκουρμέ κουζίνα
Το θέμα της κουζίνας του Παρισιού 2024 είναι: «Γκουρμέ, πιο τοπική και πιο φυτική».
Καθώς οι Αγώνες διεξάγονται σε μια χώρα που φημίζεται για τις γαστρονομικές απολαύσεις της, οι αθλητές και οι θεατές θα πρέπει να ενθουσιαστούν με μια πληθώρα παρισινών επιλογών στο Χωριό των Αθλητών και στους γύρω αθλητικούς χώρους. Το Food Vision που ιδρύθηκε για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους Αγώνες «για να τονίσει πώς μπορεί να παραχθεί δημιουργικό και βιώσιμο φαγητό σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση».
Αγρότες, σεφ, τεχνίτες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, τροφοδότες, διατροφολόγοι και άλλοι θα συνεργαστούν για να παρουσιάσουν την καλύτερη κουζίνα που έχει να προσφέρει η Γαλλία.