ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Έξι περιπτώσεις παικτών και προπονητών που θα παίξουν κόντρα στην πρώην!

Αντιμέτωποι με το παρελθόν

Τα φετινά playoffs της Ευρωλίγκας αποτελούν – και δικαίως – ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης. Η συνύπαρξη των δύο «αιώνιων αντιπάλων», Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού μετά από πολλά χρόνια, η παρουσία της πανίσχυρης και πολυνίκης του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και εκείνη της εκπληκτικής και παραδοσιακής δύναμης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Φενέρμπαχτσε, συνθέτουν ένα εκρηκτικό καρέ διεκδικητών του βαρύτιμου τροπαίου στην «Uber Arena» του Βερολίνου το τριήμερο 24-26 Μαΐου.

Από όπου και να το πιάσει κανείς, η 67η έκδοση του θεσμού έχει πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ, αφού η παρουσία φιλάθλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά και εκείνων της Φενέρ, είναι δεδομένο πως θα δώσει άλλη χροιά και χρώμα στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Για κάποιους ωστόσο, το φετινό Final 4 έχει μια ιδιαιτερότητα παραπάνω, καθώς, τίθενται αντιμέτωποι με το παρελθόν τους. Το sport-fm.gr καταγράφει έξι περιπτώσεις παικτών και προπονητών που θα αντιμετωπίσουν την… πρώην, σε ένα συναπάντημα που θα έχει σίγουρα και συναισθηματικό υπόβαθρο.

Σάρας, Νικ και «Big Papa» απέναντι στο «τριφύλλι»

Μεσούσης της σεζόν, η Φενέρμπαχτσε πήρε την απόφαση να… τραβήξει την σκανδάλη και να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να αντικαθιστά τον Δημήτρη Ιτούδη. Μια κίνηση που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε «λίρα εκατό» για τους Τούρκους, οι οποίοι υπό τις οδηγίες του Λιθουανού κόουτς ανέβασαν την απόδοσή τους και έφτασαν μέχρι τα τελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Ο 48χρονος κόουτς είχε συνδέσει κατά το παρελθόν το όνομά του με τον Παναθηναϊκό, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Τον Σεπτέμβρη του 2007 υπέγραψε στο «τριφύλλι» διετές συμβόλαιο συνεργασίας ύψους 7 εκ. ευρώ – και εν συνεχεία ανανέωσε για ακόμα έναν χρόνο έναντι 3,5 εκ. ευρώ -, χρήματα που δεν πήγαν «στράφι», καθώς στην εκπληκτική τριετία αυτή, οι «πράσινοι» έραψαν το 5ο αστέρι στο Βερολίνο, ενώ κατέκτησαν και 3 πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 Κύπελλα. Στον τελικό δε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final 4 του 2009 ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας, ολοκληρώνοντας το ματς με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Λιέτουβος Ριτας και τη Φενέρ, ο Σάρας επέστρεψε στο «τριφύλλι» το 2011, και σε ηλικία 36 ετών βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος επί του «αιώνιου αντιπάλου», βγαίνοντας μάλιστα και MVP της διοργάνωσης!

Όπως και στην περίπτωση του Γιασικεβίτσιους, έτσι και σε εκείνη του Νικ Καλάθη, το «πάντρεμα» με τον Παναθηναϊκό θα γινόταν σε δύο δόσεις. Αρχικώς, το καλοκαίρι του 2009, όταν ο τότε 20χρονος πλέι μέικερ άφηνε το κολέγιο της Φλόριντα και το ΝΒΑ – επιλέχθηκε στο Νο. 45 από τους Τίμπεργουλβς – για να έρθει στη χώρα μας και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πράσινους».

Θητεύοντας στο πλευρό των Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, ο νεαρός άσος θα εξελισσόταν ραγδαία, μπαίνοντας για τα καλά στις «καρδιές» των φίλων της ομάδας. Στην τριετία αυτή, κατέκτησε την Ευρωλίγκα του 2011 στη Βαρκελώνη, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα στη Σιένα (17π., 2ασ.), αλλά και στον τελικό απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (4π., 6ασ., 2κλ.), όντας καταλυτικός στην κατάκτηση του 6ου τροπαίου από τους «πράσινους». Παράλληλα, κατέγραψε στο παλμαρέ του δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδος, προτού αποχωρήσει το 2012 για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και μετέπειτα για το όνειρο στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις.

Η μεγάλη επιστροφή του στο ΟΑΚΑ έμελλε να έρθει το καλοκαίρι του 2015, υπογράφοντας με τον Παναθηναϊκό συμβόλαιο μέχρι το 2018 με ετήσιες απολαβές στα 2,1 εκ. ευρώ! Η αποχώρηση του εμβληματικού Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και του Αντώνη Φώτση, έχρισε τον Καλάθη ως αρχηγό της ομάδας τη σεζόν 2017/18, αναγνωρίζοντας άπαντες το ταλέντο και τις ηγετικές του ικανότητες.

Τελικά, ο έμπειρος άσος θα έμενε στο «τριφύλλι» μέχρι το 2020, αποχωρώντας από τον σύλλογο λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της μείωσης του μπάτζετ. Σε αυτή τη γεμάτη πενταετία, ο Νικ κατάφερε να εξελιχθεί σε κορυφαίο παίκτη της Ευρωλίγκας, μπαίνοντας δύο φορές στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης (2018, 2019), ενώ αναδείχθηκε πρώτος σε ασίστ τρεις φορές σερί (2018-20) και άλλες τόσες ως ο κορυφαίος «κλέφτης» της διοργάνωσης (2016, 2018, 2019). Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα στις εγχώριες διοργανώσεις κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος και 3 Κύπελλα!

Ενδεικτικό του δεσίματος που έχει αναπτύξει με το «τριφύλλι», σε πρόσφατες δηλώσεις του ενόψει του φετινού Final 4, ο 35χρονος πλέον γκαρντ δεν έκρυψε την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει για τον σύλλογο: «Εκεί μεγάλωσα, έπαιξα περίπου επτά χρόνια. Η καρδιά μου θα είναι πάντα εκεί, τόσο μπασκετικά όσο και συναισθηματικά. Η Ελλάδα είναι ήδη το δεύτερο σπίτι μου. Πιστεύω ότι θα είναι ένας σπουδαίος αγώνας γιατί θα είναι ένα υπέροχο περιβάλλον για υπέροχο μπάσκετ και από τις δύο ομάδες».

Και περνάμε τώρα σε ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο της πιο σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού, σε ένα παιδί όπου ανδρώθηκε μπασκετικά στο «τριφύλλι», μέσω του οποίου είχε τη δυνατότητα να ανοίξει τα «φτερά» του και να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαγιάννη ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών, παραμένοντας στην «πράσινη» οικογένεια μέχρι και το 2016, όταν και επιλέχθηκε στο Νο.13 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Σακραμέντο Κινγκς, στο υψηλότερο pick που έχει επιλεχθεί ποτέ Έλληνας μπασκετμπολίστας, ξεπερνώντας ακόμα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2018 να επιστρέψει πίσω στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πράσινους. Παρά το γεγονός πως σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2019, 2020, 2021) και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδος (2015, 2016, 2019, 2021), ελέω και τις απουσίας του Ολυμπιακού που έπαιζε στην Α2 μετά από την ιστορική απόφαση του «μέχρι τέλους», ο «Big Papa», όπως φυσικά και όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού, βρέθηκε σε μια μεταβατική περίοδο, μετά και την απόφαση του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, να αποχωρήσει από τον σύλλογο το 2020. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε στην ομάδα σε ένα δύσκολο διάστημα της ιστορίας της μέχρι και το 2023, παίρνοντας πέρσι το καλοκαίρι την απόφαση να αποχωρήσει για λογαριασμό της Φενέρ και ενώ το «τριφύλλι» έκανε δυναμικό come back στην ευρωπαϊκή μπασκετική σκηνή.

Ο… Κωστακούνμπο και το αντίθετο δρομολόγιο

Ο πρώτος ημιτελικός του φετινού Final 4 δεν έχει μόνο… πρώην «πράσινους» στις τάξεις της Φενέρ, αλλά και το αντίστροφο. Και αυτό διότι, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Κώστας Αντετοκούνμπο άφησε την Πόλη και τα «καναρίνια» για να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό, συμπληρώνοντας την τριάδα των σέντερ μαζί με τους Λεσόρ κα Μπαλτσερόφσκι.

Στη μισή χρονιά που βρέθηκε στον σύλλογο της Φενέρ – υπέγραψε τον Δεκέμβρη του 2022 – ο 26χρονος διεθνής ψηλός πρόλαβε να αγωνιστεί σε συνολικά 17 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, έχοντας κατά μέσο όρο 3,6 πόντους και 1,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 8,5 λεπτά συμμετοχής. Φέτος, με το «τριφύλλι» στο στήθος έχει βοηθήσει αρκετά με την άμυνα και την ενέργειά του σε αρκετά παιχνίδια, καταγράφοντας έως τώρα 52 συμμετοχές σε όλες πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα με 4,5 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 0,9 μπλοκ κατά μέσο όρο.

Από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στον Ολυμπιακό ο Γκος και το μεγάλο «what if» του Μούσα

Βέβαια, πρώην και… νυν δεν θα έχει μόνο η «τιτανομαχία» του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Φενέρμπαχτσε, αλλά και το repeat του περσινού τελικού της Ευρωλίγκας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Πρώτος και καλύτερος σε αυτή την ιδιαίτερη λίστα δεν είναι άλλος από τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι αποχαιρέτησε τους Μαδριλένους με τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να κατηφορίσει για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο Φάληρο.

Το καλοκαίρι του 2018, ο 29χρονος πλέον γκαρντ έπιασε λιμάνι από την Παρτίζαν, αγωνιζόμενος για μία χρονιά με τα «ερυθρόλευκα». Έχοντας κατά μέσο όρο 9,2 πόντους, 4,2 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 30 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, ο Αμερικανός γκαρντ αποχώρησε το επόμενο καλοκαίρι για λογαριασμό των Γιούτα Τζαζ. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το ΝΒΑ, επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κουμπάν (2020/21), προτού αποκτηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και αποτελέσει συνδετικό κρίκο των βετεράνων με τη νέα γενιά των «μερένχες».

Στη διετία που βρέθηκε στη Μαδρίτη, ο Γουίλιαμς-Γκος κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, δύο Σούπερ Καπ, αλλά και τον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στην νυν ομάδα του. Μάλιστα, στον αλησμόνητο τελικό του Κάουνας, ο Αμερικανός μέτρησε 9 πόντους, 2 ριμπάουντ, ισάριθμες ασίστ, αλλά και ένα κλέψιμο.

Το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να επιστρέψει στον Ολυμπιακό μετά από τέσσερα χρόνια, «κουμπώνοντας» εξαιρετικά έως τώρα στα πλάνα και τα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα. Συγκεκριμένα, σε 30 αγώνες της regular season της Ευρωλίγκας, κατέγραψε 8,4 πόντους, 3,2 ασίστ, 2,3 ριμπάουντ και 1,1 κλέψιμο κατά μέσο όρο. Μάλιστα, στη σειρά των playoffs κόντρα στην Μπαρτσελόνα βγήκε μπροστά σε αρκετές περιπτώσεις, αυξάνοντας κατά πολύ τα νούμερά του, έχοντας 10,6 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο στα πέντε παιχνίδια απέναντι στους Καταλανούς.

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα «what if» των τελευταίων ετών για τον Ολυμπιακό και την πορεία που θα μπορούσαν να είχαν πάρει τα πράγματα, τόσο για τον ίδιο τον σύλλογο, όσο και για τον αθλητή. Ο λόγος φυσικά για τον Ντζάναν Μούσα, το «πολυβόλο» της Ρεάλ Μαδρίτης και τον δεύτερο σκόρερ της στη φετινή Ευρωλίγκα με 13,2 πόντους (60,9%δ., 41,7%τρ.), πίσω μόνο από τον Μάριο Χεζόνια!
Οι καλά… μυημένοι στα μεταγραφικά, αλλά και στη θύμηση μιας μακρινής ανάμνησης θα θυμούνται πως ο 25χρονος πλέον διεθνής φόργουορντ είχε φτάσει... μια ανάσα από το να υπογράψει συμβόλαιο 7ετούς διάρκειας με τους «ερυθρόλευκους»! Ήταν Σεπτέμβρης του 2014, όταν ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, είχε εισηγηθεί τη δοκιμή του 15χρονου Βόσνιου, ο οποίος έκανε ατομικές προπονήσεις στο ΣΕΦ.

Οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων» πείστηκαν από τις επιδόσεις και το potential που είχε ο νεαρός τότε άσος, προσφέροντάς του πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας πάνω στο τραπέζι. Ωστόσο, ο τότε μάνατζέρ του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, «χάλασε» τη συμφωνία, καθώς έπεισε τον Μούσα πως η καλύτερη προοπτική για τον ίδιο θα ήταν να αγωνιστεί στην Τσεντεβίτα, εκεί όπου θα έπαιρνε ρόλο στην αρχική ομάδα, και όχι να ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών.

Κάπως έτσι, ένας διαφαινόμενος «γάμος» που ομολογουμένως θα είχε… μπόλικο μέλλον και για τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκε πριν καν ξεκινήσει.

«Εάν είχα πάει στον Ολυμπιακό τότε, θα έπρεπε να ρωτήσω τον Θεό που θα ήμουν τώρα. Το συμβόλαιο ήταν στο τραπέζι. Είχα πάει για δοκιμαστικό και τότε ήμουν παιδί. Έκανε ατομικό προπονήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και ο προπονητής μου είπε ότι θα με υπέγραφαν.

Πήγα στα αποδυτήρια και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είδα κρεμασμένες τις φανέλες των Σπανούλη και Πρίντεζη και δεν πίστευα που βρισκόμουν! Ο Μπαρτζώκας ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου και μου είπε ότι είμαι πολύ ταλαντούχος. Σήμαινε πολλά για εμένα να ακούω τέτοια λόγια από έναν τέτοιο προπονητή», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Πηγή: sport-fm.gr

ΕΥΡΩΠΗ: Τελευταία Ενημέρωση