ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μ. Γιουνάιτεντ: Πόσο βαθιά είναι ο πάτος;

Στα… χειρότερα της ιστορίας της, με αποδείξεις

Θα υποβιβαστεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Προλαβαίνει; Μπορεί να βγει από τη δίνη της απαξίας; Μπορεί να ορθοποδήσει; Ή θα συνεχίσει να αποτελεί μια μακρά θλιβερή υπενθύμιση του λαμπρού παρελθόντος, που θα συνθλίβεται από το «βάρος» της φανέλας και της χρυσής κληρονομιάς του συλλόγου; Ερωτήσεις που η κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ ήλπιζε να μην υπάρχουν καν ως σκέψη στο μυαλό, όταν απολύθηκε ο Έρικ τεν Χαγκ τον Οκτώβριο και στη θέση του προσλήφθηκε ο… wanabe «Special One», Ρούμπεν Αμορίμ. Αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αδυσώπητη. Και εάν δεν αλλάξει κάτι, ίσως ο πάτος του βαρελιού δεν έχει φανεί ακόμη…

Οταν εκδιώχθηκε ο Τεν Χαγκ, η Γιουνάιτεντ βρισκόταν στη 14η θέση της Premier League, επτά βαθμούς μακριά, τόσο από την πρώτη 4άδα όσο και από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τρεισήμισι μήνες μετά, βρίσκεται στη 15η θέση, 15 βαθμούς μακριά από την πρώτη τετράδα και 12 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, μετά την ήττα με 1-0 από την Τότεναμ – την όγδοη στο πρωτάθλημα υπό τον Αμορίμ.

Πλέον, είναι αυταπόδεικτο και ξεκάθαρο: Δεν υπήρξε κανένα «νέο ξεκίνημα» με τον Πορτογάλο προπονητή. Για την ακρίβεια, ο δημιουργός της εξαιρετικής Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, έχει εμπλακεί σε έναν λαβύρινθο δικαιολογιών. Δηλώνει διαρκώς ότι έχει «πολλά προβλήματα» και επαναλαμβάνει σχεδόν μετά από κάθε παιχνίδι πως «η δουλειά μου είναι πολύ δύσκολη». Ετσι, έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικά εάν σε αυτή την ιστορικά αρνητική σεζόν για τη Γιουνάιτεντ, τα προβλήματα του Αμορίμ είναι τόσο μεγάλα, που… δεν υπάρχει λύση.

Ο ίδιος ο Πορτογάλος χαρακτήρισε τη σημερινή εκδοχή της ομάδας του ως «τη χειρότερη ίσως στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς από τη χρονιά που ο σύλλογος υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία, το 1974, τα στατιστικά συμφωνούν πως, ναι, έχει πιάσει πάτο.

Αναλυτικά: Οι 29 βαθμοί σε 25 αγώνες είναι οι λιγότεροι που έχει συγκεντρώσει ποτέ η Γιουνάιτεντ σε αυτή τη φάση της σεζόν στην Premier League.

* Έχει ηττηθεί 12 φορές σε 25 αγώνες, ποσοστό ηττών 48%, ενώ ο μέσος όρος βαθμών ανά παιχνίδι είναι 1,16. Κάτι που εφόσον δεν αλλάξει, θα δώσει συνολικά 44 βαθμούς σε 38 αγώνες, αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της στην Premier League.

* Επίσης, σε 14 αγώνες Premier League υπό τον Αμορίμ, η Γιουνάιτεντ έχει 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 8 ήττες. Μόνο οι Τότεναμ, Γουλβς, Ίπσουιτς, Λέστερ και Σαουθάμπτον έχουν πάρει λιγότερους βαθμούς (14) στα 14 παιχνίδια που ο Αμορίμ βρίσκεται στην Αγγλία.

Ο Αμορίμ έχει οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ σε συνολικά 21 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 9 ήττες και ποσοστό νικών 43%. Χαμηλότερο από κάθε προκάτοχό του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τότε που αποσύρθηκε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το 2013, με τον Λουίς φαν Χάαλ (48%) τον ακολουθεί, μαζί με τους Ζοζέ Μουρίνιο (52%), Ντέιβιντ Μόγιες (57%), Έρικ τεν Χαγκ (67%) και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (71%)!

ΓΚΟΛ… ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γιουνάιτεντ υπό τον Αμορίμ είναι η αδυναμία της να σκοράρει. Εχει 28 γκολ σε 25 αγώνες (σ.σ. 1,12 γκολ ανά ματς). Μόνο τέσσερις ομάδες έχουν σκοράρει λιγότερο: Ίπσουιτς, Σαουθάμπτον, Λέστερ και Έβερτον. Μάλιστα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Αμάντ Ντιαλό, ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ με 6 γκολ στην Premier League και 9 σε όλες τις διοργανώσεις, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Οι Χόιλουντ (2) και Ζίρκζε (3) έχουν μόλις 5 γκολ σε 45 εμφανίσεις στην Premier League συνολικά.

Όπως αναφέρει σχετική έρευνα του BBC τα περίφημα XGoals, ήταν 1.7 ανά παιχνίδι υπό τον Τεν Χαγκ και έχουν πέσει στο 1,6 υπό τον Αμορίμ. Η δημιουργία «μεγάλων ευκαιριών» είναι ίδια: 2,9 ανά παιχνίδι και με τους δύο. Και όλα αυτά, ενώ μόνο ο Μπρούνο Φερνάντες δημιουργεί ευκαιρίες (σ.σ. έχει 53 ευκαιρίες, 4ος στην κατηγορία, 1ος ο Κόουλ Πάλμερ της Τσέλσι με 66). Και όλα αυτά ενώ η Γιουνάιτεντ τελείωσε την προηγούμενη σεζόν με διαφορά τερμάτων -1, την πρώτη φορά που είχε αρνητικό πρόσημο και φέτος είναι ήδη στο -7, οδεύοντας πως νέο αρνητικό ρεκόρ.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ… ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Πέρα από τους αριθμούς και τα στατιστικά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση λένε πολλά, όταν ο Αμορίμ ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ, ανέφερε διαρκώς ως βασικό πρόβλημα το γεγονός ότι δεν μπορεί να προπονήσει τους παίκτες του όσο θέλει. Τώρα έχει χρόνο. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα. Πριν από τον αγώνα με την Τότεναμ, η Γιουνάιτεντ έχασε έξι παίκτες λόγω τραυματισμών και ασθενειών (Ντιαλό, Μεϊνού, Ουγγάρτε, Κόλιερ, Γιορό, Έρικσεν). Με τον Πορτογάλο να ακούει ήδη τα πρώτα αρνητικά σχόλια για τις επιλογές και το στιλ του.

Με τις μεταγραφές να μην αποτελούν ακριβώς το… δυνατό του σημείο. Βλέπετε, η κόντρα του με τον «αγαπημένο» Ράσφορντ, που οδήγησε στην αποχώρηση του Αγγλου, όπως και η παραχώρηση των Μαλάσιο και Αντονι, αντί να βοηθήσουν, μάλλον πρόβλημα δημιούργησαν. Καθώς μπορεί η Γιουνάιτεντ να απέκτησε τον Πάτρικ Ντόργκου και τον Άιντεν Χέβεν, αλλά η αποδυνάμωση του ρόστερ, είναι εμφανής.
Ο Ντόργκου είναι μπακ ελίτ επιπέδου, η αποχώρηση των Άντονι και Ράσφορντ χωρίς αντικατάσταση αποδεικνύεται εσφαλμένη επιλογή. Ο Γκαρνάτσο δεν έχει γκολ ή ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ υπό τον Αμορίμ. Την ώρα που ο Ράσφορντ τα πηγαίνει πολύ καλά στη Βίλα και ο Άντονι έχει 3 γκολ και 1 ασίστ σε 4 αγώνες στη Ρεάλ Μπέτις – περισσότερα από όσα είχε όλη την περσινή σεζόν με τη Γιουνάιτεντ!

 Πηγή: to10.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Τελευταία Ενημέρωση