Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την συνέχεια οποιοσδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφερε ένα σχετικό πρόβλημα στην βαθμολογία για την Αγγλία, στο συνολικό ranking της UEFA, αν και μοιάζει σχεδόν αδύνατο στο τέλος της σεζόν να είναι εκτός των δύο πρώτων θέσεων. Πάντως, αυτή τη στιγμή, η Αγγλία βρίσκεται στην τρίτη θέση και το φοβερό της ιστορίας είναι πως και η Ισπανία για την ώρα βρίσκεται εκτός πρώτης δυάδας. Ο δρόμος είναι μακρύς για το ποιες χώρες θα έχουν αυτές τις έξτρα θέσεις στο καινούργιο Champions League του 2024-25.
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Μετά την χθεσινή βραδιά η πρώτη τετράδα των χωρών στο ranking της UEFA, για την σεζόν που διανύουμε, έχει διαμορφωθεί όπως βλέπετε παρακάτω:
Οι ακλόνητοι, οι επίφοβοι και οι εκπλήξεις: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των προπονητών στην Premier League!
1. Γερμανία , 12.93
2. Ιταλία , 12.86
3.Αγγλια , 11.88
4. Ισπανία 11.81
Η αλήθεια είναι πως με τις ισπανικές ομάδες, όπως όλα δείχνουν, να τερματίζουν σε όλους τους ομίλους πρώτες, αυτό θα αλλάξει, όπως επίσης υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση σήμερα, σε αυτό το ματς ανάμεσα στη Νιούκαστλ και τη Μίλαν, που μπορεί να κρίνει πάρα πολλά. Πρόκριση για την αγγλική ομάδα και αποκλεισμός για την ιταλική από την συνέχεια της Ευρώπης, θα σημαίνει πολλά, όπως και το ανάποδο. Να θυμίσω πως για όλη τη χρονιά, οι ομάδες «φορτώνουν» την χώρα με την αρχική τους παρουσία, δηλαδή συνεχίζουν οι πόντοι και τα μπόνους πρόκρισης να διαιρούνται με τον αρχικό αριθμό ομάδων που μπήκαν το καλοκαίρι στις διοργανώσεις.
Να θυμίσω πως ακόμα επισήμως η UEFA δεν έχει διευκρινίσει τι θα συμβεί στην περίπτωση που μία χώρα είναι στους πρώτους δύο, παραδείγματος χάρη η Αγγλία, άρα έχει και 5η θέση στο new look Champions League, τι θα συμβεί αν μια ομάδα που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, κατακτήσει το Europa League, όπως η Μπράιτον ή η Γουέστ Χαμ. Τουλάχιστον τη στιγμή αυτή, η συζήτηση έχει να κάνει με μία έξτρα θέση, κανονικά όπως θα ίσχυε υπό άλλες συνθήκες, παρόλα αυτά αναμένεται μια γενική διευκρίνηση τον Φεβρουάριο, από πλευράς ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Επίσης, τότε η UEFA θα διευκρινίσει τι θα συμβεί με τις ομάδες που έχουν κοινούς μετόχους. Θα μπορούν να μετέχουν στην ίδια διοργάνωση, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τζιρόνα για παράδειγμα, ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νις, για να αναφέρουμε αυτές που δεδομένα ξέρουμε τώρα πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, ωστόσο το ίδιο μπορεί να είναι και για πολλές άλλες.
Όλα δείχνουν σε αυτό το κομμάτι πως θα υπάρξει μία υποχώρηση από την αρχική σκέψη που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια για τις ομάδες με κοινή ιδιοκτησία. Όλο και περισσότεροι Όμιλοι φτιάχνουν γκρουπ με ομάδες, αγοράζοντας κάποια ποσοστά, σε ποδοσφαιρικές εταιρείες άλλης χώρας. Είναι ξεκάθαρο πως πλέον η UEFA καταλαβαίνει πως αυτό θα δημιουργήσει μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα, από όσα μπορεί να λύσει ο κανονισμός που δημιούργησε.
Θα έχει γενικότερα ενδιαφέρον, και πλέον είναι ξεκάθαρο, πως με τις αλλαγές στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα από την επόμενη χρονιά, και κυρίως τη μεγάλη αλλαγή στο πιο σημαντικότερα από τα τρία Κύπελλα, το Champions League όλα μπαίνουν ξανά στην κουβέντα. Και πρώτος στόχος παραμένει να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην συμμετοχή των ομάδων με ενστάσεις από πλευράς συλλόγων και πιθανώς Ομοσπονδιών!
Πηγή: england365.gr