Η Σλοβακία έχει πλέον προκριθεί σε τρία συνεχόμενα τουρνουά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φθάνοντας στη φάση των 16 στο Euro 2016 προτού αποκλειστεί στη φάση των ομίλων του Euro 2020. Πρόκειται για μια έμπειρη ομάδα που φαντάζει ως το δεύτερο φαβορί για τον πέμπτο όμιλο, αν και θα πρέπει να παλέψει με Ουκρανία και Ρουμανία. Ως Σλοβακία αυτή είναι μόλις η 3η φορά που θα αγωνιστεί στην τελική φάση του Euro, όμως στο παρελθόν ως Τσεχοσλοβακία μέτρησε άλλες τρεις συμμετοχές, έχοντας μάλιστα και μία κατάκτηση το 1976. Ο πήχης της επιτυχημένης πορείας έχει τοποθετηθεί στη φάση των 16, κι αν έρθει κάτι περισσότερο τότε θα μιλάμε για… μεγαλεία.
Προπονητής – Φρανσέσκο Καλτσόνα
Το όνομά του, σίγουρα δεν είναι «λαμπερό», όμως πρόκειται για έναν προπονητή που δούλεψε απ’ τα χαμηλά κι έφθασε στα ψηλά. Η Νάπολι είδε στο πρόσωπο του έναν νέο Λουτσιάνο Σπαλέτι ή έστω Μαουρίτσιο Σάρι, και τον έχει εμπιστευτεί μεσούσης της σεζόν, ενώ στη Σλοβακία κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Πάλεψε στα προκριματικά με την Πορτογαλία, δείχνοντας πως πρόκειται για ανταγωνιστικό σύνολο, και υπό τις οδηγίες του 55χρονου Ιταλού μετρά σε 15 επίσημους αγώνες 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες.
Αστέρι – Στάνισλαβ Λομπότκα
Στα 29 του χρόνια είναι ο παίκτης-ηγέτης της Σλοβακίας. Ο προπονητής του τον ξέρει καλύτερα απ’ όλους καθώς πέραν απ’ την Εθνική Σλοβακίας τον προπονεί και στην Νάπολι. Παίκτης που ελέγχει τον ρυθμό του, κρατά την μπάλα εξαιρετικά καλά και σχεδόν ποτέ δεν τη χάνει. Την ίδια ώρα, έχει κατά μέσο όρο 63 ακριβείς πάσες σε ένα παιχνίδι με απίστευτη ακρίβεια 94%, ενώ αν πάμε στις μακρινές πάσες η ακρίβειά του είναι στο 78%.
Υποσχόμενος – Λίο Σάουερ
Ο 18χρονος Λίο Σάουερ είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η Σλοβακία από πλευράς νεαρών. Ποδοσφαιριστής της Φέγενορντ που φέτος έγινε μέλος της πρώτης ομάδας, έχοντας μάλιστα 14 συμμετοχές, με τις δύο να έρχονται στο Champions League. Με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έχει μόλις μία συμμετοχή. Καλή τεχνική, γλυκό πρώτο άγγιγμα, ικανοποιητικές πάσες και με νοοτροπία νικητή, έχει όλα τα προσόντα για να βρεθεί μια μέρα στην ελίτ του αθλήματος.
Αριθμός συμμετοχών σε τελική φάση: 3
Τρόπαια: 0
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
Τερματοφύλακες:
- Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ)
- Ρόντακ (Φούλαμ)
- Ράβας (Νιου Ίνγκλαντ)
Αμυντικοί:
- Πέκαρικ (Χέρτα)
- Σκρίνιαρ (Παρί Σ.Ζ.)
- Γκιομπέρ (Σαλερνιτάνα)
- Χάντσκο (Φέγενορντ)
- Βάβρο (Κοπεγχάγη)
- Ντε Μάρκο (Χατά)
- Όμπερτ (Κάλιαρι)
- Κόσα (Σπ. Τρνάβα)
Μέσοι:
- Κούτσκα (Σλ. Μπρατισλάβας)
- Ντούντα (Βερόνα)
- Χροσόφσκι (Γκενκ)
- Λομπότκα (Νάπολι)
- Μπέρο (Μπόχουμ)
- Μπένες (Αμβούργο)
- Ρίγκο (Μπ. Οστράβα)
Επιθετικοί:
- Μποζένικ (Μποαβίστα)
- Χάρασλιν (Σπ. Πράγας)
- Σούσλοβ (Βερόνα)
- Σρανζ (Σλ. Πράγας)
- Στρέλετς (Σλ. Μπρατισλάβας)
- Ντούρις (Άσκολι)
- Τούπτα (Σλ. Λίμπερετς)
- Σάουερ (Φέγενορντ)