Υπόθεση απάτης ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, έφερε στο φως έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων, τη μη απόδοση ΦΠΑ, ακόμα και την είσπραξη κρατικών επιχορηγήσεων επ’ ονόματι εταιρειών-φαντασμάτων κ.ά.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη σύνταξη πορίσματος 400 σελίδων. Διαβιβάστηκε στην οικονομική και την ευρωπαϊκή εισαγγελία καθώς ένα μέρος της απάτης αφορά χρήματα προερχόμενα από κονδύλια της Ε.Ε. Δυνάμει του πορίσματος η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, του αδελφού του, όπως επίσης και δεκάδων ακόμη ατόμων που φέρονται να μετείχαν στην απάτη. Για την υπόθεση ελέγχονται, κατά πληροφορίες, συνολικά 140 άτομα και 120 εταιρείες. Φέρονται να μετείχαν σε εικονικές μεταξύ τους συναλλαγές, με τρόπο που τους επέτρεπε είτε να μην αποδίδουν ΦΠΑ, είτε να εισπράττουν ΦΠΑ χωρίς να το δικαιούνται.
Στο δίκτυο των συναλλασσόμενων εταιρειών φέρονται να μετέχουν μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου και άλλες με ιδιοκτήτες άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για διασυνδέσεις τους με το οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι ορισμένες από τις εταιρείες του δικτύου κατάφεραν να εισπράξουν επιχορηγήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί εάν οι διαχειριστές τους κατάφεραν να εξαπατήσουν τις αρχές ή εάν ενήργησαν σε συνέργεια μαζί τους.
Από το σύνολο της προϋπολογισθείσας απάτης ένα ποσοστό ύψους περίπου 10% αφορά κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν από την Ε.Ε. και ως εκ τούτου στην έρευνα για την υπόθεση αναμένεται να εμπλακεί εκτός της Οικονομικής Εισαγγελίας και το γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Eνωσης.