ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μπαλτάκος: «Ρώτησε την… Πυθία ο Λανουά για να αποβάλλει 9 διαιτητές;»

Τόνισε ότι ο Γάλλος αρχιδιαιτητής έχει δύο δρόμους

Η συζήτηση για τη διαιτησία της Stoiximan Super League βρέθηκε στο επίκεντρο ήδη από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Η ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφάσισε να μην τιμωρήσει τους Σιδηρόπουλο, Φωτιά και Ζαμπαλά, για τους οποίους υπήρξαν παράπονα, ενώ, μάλιστα, για τον πρώτο υπήρξε παραδοχή του λάθους του από τον Στεφάν Λανουά, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Θωμαΐδης μέσω του ΣΠΟΡ FM Ελλάδας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM Ελλάδας και στην εκπομπή «Πρεσάρισμα» των Βάιου Τσούτσικα και Μιχάλη Τσόχου, τονίζοντας ότι ο Γάλλος αρχιδιαιτητής έχει δύο δρόμους. Είτε να επαναφέρει άμεσα τους εννέα διαιτητές που έβγαλε από τους πίνακες ή να εξηγήσει με ποια κριτήρια πήρε αυτήν την απόφαση.

Ο Τάκης Μπαλτάκος μίλησε για:

-τις επίμαχες φάσεις, την ανάλυση του Στεφάν Λανουά το γεγονός ότι δεν υπήρξε τιμωρία των διαιτητών που πρωταγωνιστούν στις αποφάσεις: «Αναμενόμενο το video, τα είχαμε δει και το Σαββατοκύριακο, δεν ήταν είδηση. Όλα είχαν λεχθεί το Σαββατοκύριακο. Η παράδοση είναι ότι αφήνουν εκτός τον διαιτητή για όσο κρίνει η ΚΕΔ/ΕΠΟ. Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα αυτό, καθώς με 18 διαιτητές δεν μπορεί να βγει το πρωτάθλημα. Αν γίνουν 16, 14, 12 οι διαιτητές δεν μπορεί να γίνει το πρωτάθλημα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει δυσκολία, διότι ο αριθμός των διαιτητών είναι περιορισμένος, δεν βγαίνουν με κανέναν τρόπο τα νούμερα. Αν τους τιμωρήσει, ποιος θα διαιτητεύσει; Δεν θέλω να κάνω κριτική σε αυτό (σ.σ. για το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα δεδομένα), επειδή δεν έχω θεσμικό ρόλο τώρα. Είμαι πολύ υπέρμαχος της ελληνικής διαιτησίας. Πάντα το βλέπω γενικότερα και ευρύτερα. Έχω πει και πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι… μπανανία, ούτε η ΕΠΟ περιφερειακό καφενείο της Ευρώπης. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να έχει την ανάγκη την παρουσία ξένων διαιτητών, επανήλθαμε στη δεκαετία του ’60. Οι Έλληνες διαιτητές είναι άριστοι, αλλά είναι άριστοι όταν πάνε στην Ινδονησία για να παίξουν παγκόσμιο πρωτάθλημα U21 της FIFA.

Όταν παίζουν υπό τον φόβο του ότι μπορεί να εμφανιστεί κάποιος περίεργος και να πει “είχες στείλει μήνυμα πριν δύο χρόνια μήνυμα που δεν μου άρεσε”, οπότε σε κόβω και ας είσαι άριστος, τι να κάνουν. Είναι πιο απροστάτευτοι και από τους αστυνομικούς οι διαιτητές. Αυτό που έχω υπόψη μου είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια κρίθηκε στην προτελευταία αγωνιστική το προπερυσινό και την τελευταία το περυσινό. Ό,τι και να έχει ειπωθεί για τη διαιτησία και τον Φρόινφελντ, τους οποίους επέλεξα εγώ και όχι η UEFA, αυτό που μετράει είναι τα πρωταθλήματα ήταν ανταγωνιστικά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα μετράει. Οι διαιτησίες δεν μπορεί να είναι ποτέ καλές. Προφανώς και γίνονται λάθη, δεν είναι ρομποτάκια οι διαιτητές. Θα κάνουν και οι διαιτητές λάθη. Οι δημοσιογράφοι κάνουν λάθη, οι δικηγόροι κάνουν λάθη, οι γιατροί κάνουν λάθη. Μόνο ο… Πάπας είναι αλάθητος».

-το αν ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια με τους ξένους διαιτητές στα δύο χρόνια παρουσίας του: «Στα ντέρμπι βεβαίως. Ήξερα πολύ καλά ότι αν έπαιζε Έλληνας διαιτητής, θα ξεκινούσε η αμφισβήτηση από τα πλάγια άουτ. Γιατί τον έβαλε; Για το ποιος τον έφερε, ποιος τον έβαλε, ποιος τον έστησε, ποιος του τα έχωσε. Οπότε, αναγκαστικά δεχόμουν να είναι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Όχι ότι είναι καλύτεροι οι ξένοι διαιτητές. Ήρθαν ξένοι που ήταν χαμηλότερης διατομής από τους Έλληνες, αλλά τουλάχιστον δεν έλεγαν γιατί έδωσε πλάγιο άουτ και μετά από 17 πάσες μπήκε γκολ και φταίει το πλάγιο άουτ».

-το αν έκανε καταγγελία για τον Λανουά στη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου: «Δεν έκανα καταγγελία, αυτό που έκανα ήταν ότι, επειδή γνωρίζω καλά πώς λειτουργεί μία Ομοσπονδία και ιδιαίτερα η Ομοσπονδίας της Γαλλίας, ενημέρωσα την Ομοσπονδία, δεν έκανα καταγγελία. Με τον κύριο Ντιαλό έχω φιλική σχέση, επειδή είναι δικηγόρος, είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA. Ο κάθε διαιτητής ανήκει στην Ομοσπονδία, όχι σε αυτήν που πηγαίνει ή στην UEFA. Ενημέρωσα και είπα ότι καλό θα ήταν να ερωτηθεί με ποια κριτήρια έβγαλε εννέα διαιτητές μέσα σε πέντε ημέρες από τους πίνακες, εκ των οποίων οι δύο είναι διεθνείς. Χτες το έστειλα, δεν δίνεται απάντηση σε αυτό. Κι εμένα μου έστειλε ο κύριος Ντιαλό τι έγινε με την κυρία Φραπάρ. Δεν θα απαντήσει, αλλά θα ρωτήσει τον διαιτητή του. Τι έκανες; Με ποιο τρόπο το έκανες; Περιμένω ότι θα το ερευνήσει ο κύριος Ντιαλό. Δεν κατηγορώ τον κ. Λανουά, διότι δεν ξέρω. Είτε θα έχει ρωτήσει την Πυθία στο Μαντείο των Δελφών και θα του είπε ότι θα είσαι ο νέος αρχιδιαιτητής, οπότε θα το έψαχνε μήνες, το οποίο προφανώς λέω για αστείο ή αλλιώς θα ξημεροβραδιαζόταν στο σπίτι του στη Γαλλία, ψάχνοντας video ή συγκεντρώνοντας πληροφορίες. Πώς θα τη φίλτραρε τις πληροφορίες Υπάρχει και η ρουφιανιά, η διαβολή. Είναι εντελώς ανεξήγητο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι έβγαλε εννέα διαιτητές. Έχει δύο δρόμους ο κ. Λανουά. Είτε θα πρέπει να τους επαναφέρει άμεσα. Θα πρέπει να τους κρίνει με βάση την αγωνιστική τους συμπεριφορά μέχρι τον Νοέμβριο και όχι με βάση αυτά που κυκλοφορούν στα καφενεία».

-το πώς κόπηκαν οι διαιτητές και την τοποθέτηση του Μάκη Γκαγκάτση: «Αν το είπε, αυτό ο Μάκης Γκαγκάτσης... Είναι εντελώς αμέτοχος ο κ. Γκαγκάτσης σε αυτό. Μέσα σε έναν μήνα έχει κάνει όσα δεν έκαναν άλλοι πρόεδροι σε δύο χρόνια. Δεν θα πω κάτι κακό για τον Μάκη Γκαγκάτση. Αν τα κριτήριά του είναι αυτά πρέπει να το πει. Να πει ότι έκρινα με αγωνιστικά κριτήρια. Το Σύνταγμα της χώρας λέει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς να ακροαστείς αυτόν που κατηγορείς. Ο κ. Μανούχος είναι σπίτι του και κοιτάζει τους τοίχους. Θα πρέπει είτε να τους επαναφέρει ή να εξηγήσει δημόσια το ποια ήταν τα κριτήριά του. Πιστεύω ότι θα γίνει έρευνα από τη γαλλική ομοσπονδία, το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Ο κύριος Λανούα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά το θέμα. Πάνω από όλους είναι η FIFA και όχι η UEFA. Αν κάποιος δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, παραπέμπεσαι στην επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA και μπορεί να σε βγάλει εκτός ποδοσφαίρου για δέκα χρόνια. Η σιωπή δημιουργεί καχυποψία και η καχυποψία στην τοξικότητα και η τοξικότητα ξέρουμε τι δημιουργεί. Πρέπει να επανέλθουν οι εννέα. Αν η ΕΠΟ έχει τον πρώτο λόγο και δημιουργήσει τον θεσμό αυτόν της επαγγελματικής διαιτησίας, τότε δεν θα είναι εύκολο να τους κάνεις μπούλινγκ.

Πέρυσι στο συνέδριο της FIFA στην τετραετή ανανέωση της θητείας του Ινφαντίνο, έθεσα αυτό το θέμα, είπε ότι είναι βαρίδι η διαιτησία. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με την Εθνική. Είπα ότι πρέπει η διαιτησία να πάει στη Λίγκα. Μου απάντησαν ότι αν το κάνεις αυτό, την επόμενη ημέρα θα είμαστε στην Αθήνα».

Σούπερ Λιγκ: Τελευταία Ενημέρωση