Κωνσταντίνος Νικολάου
Μια νύκτα που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια χάρισαν στους οπαδούς τους κι όχι μόνο οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Πειραιώς, που με σπουδαίες ανατροπές προκρίθηκαν στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ.
Η αλήθεια είναι πως ευρωπαϊκές επιτυχίες και Ελληνικές ομάδες δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, αφού είναι αρκετές οι στιγμές εκείνες που μπορούμε να θυμηθούμε. Μάλιστα και σε πιο υψηλού επιπέδου διοργανώσεις όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ ή το Γιουρόπα Λιγκ...
Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο τα κατάφεραν κάνει το επίτευγμα τους ακόμη σπουδαιότερο, με τους «μαυρόασπρους» να επανέρχονται από την ήττα με 2-0 στην Κροατία… και τους «ερυθρόλευκους» από το 1-4 στην έδρα τους!
Πάντως, πέραν από τις επευφημίες και τα εγκωμιαστικά σχόλια από το φίλαθλο κοινό στην Κύπρο, θεωρούμε πως το πλέον σημαντικό είναι να παραδειγματιστούμε από ορισμένα στοιχεία τα οποία συνοδεύουν τις πιο πάνω ομάδες. Συμφωνούμε ότι έχουμε ανέβει επίπεδο, καταγράφοντας ιστορικές πορείες, όμως στην προκειμένη περίπτωση ας πάρουμε ορισμένες σημειώσεις ούτως ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι...
Κάνοντας αρχή απ’ τον ΠΑΟΚ, πέραν απ’ το ότι μιλάμε για ένα πολύ καλά δουλεμένο σύνολο προπονητή, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν αναμφίβολα οι ευκαιρίες που δίνει ο «Δικέφαλος του Βορρά» σε νεαρούς Ελλαδίτες. Ως βασικοί αγωνίστηκαν, σε ακόμη έναν κρίσιμο αγώνα, οι Κουλιεράκης (20) και Κωνσταντέλιας (21), με τον Τζίμα (18) να παίρνει χρόνο συμμετοχής στο προηγούμενο με τους Κροάτες.
Και προτού πει κανείς πως οι συγκεκριμένοι είναι τόσο μεγάλα ταλέντα που δεν θα μπορούσαν να μην πάρουν ευκαιρίες, να τονίσουμε πως γενικότερα οι Θεσσαλονικείς κάνουν μια προσπάθεια να αναδείξουν παιδιά των ακαδημιών τους, με τους Δημήτρη Γιαννούλη και Χρίστο Τζόλη να αποτελούν μερικά παραδείγματα των προηγούμενων χρόνων.
Σημειώνεται ακόμη πως πέραν από τους παραπάνω παίκτες, στην ομάδα της Βόρειας Ελλάδας φρόντισαν να ρίξουν στο μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του «CIES Football Observatory» (περασμένο Οκτώβριο) βρισκόταν στα 28,18 έτη. Για να καταλάβετε τη διαφορά, την ίδια περίοδο, μόλις πέντε κυπριακές ομάδες (Α’ κατηγορία) είχαν χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας!
Ακόμη κάτι που για τα κυπριακά δεδομένα είναι έως και σπάνιο αποτελεί το γεγονός ο Ραζβάν Λουτσέσκοιυ είναι στον πάγκο του ΠΑΟΚ από το 2021 κι ενώ δούλεψε εκεί και τη διετία 2017-2019. Η διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη έδειξε πολλάκις την εμπιστοσύνης της στον Ρουμάνο προπονητή και επιβραβεύεται.
Από πλευράς Ολυμπιακού, μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην έχει υπάρξει η απαραίτητη σταθερότητα στον πάγκο, ωστόσο φαίνεται ότι ο Μεντιλιμπάρ με το καλημέρα… πέρασε μια διαφορετική νοοτροπία στα αποδυτήρια.
Παρά το κάκιστο αποτέλεσμα του πρώτου ματς, οι ποδοσφαιριστές των «ερυθρολεύκων» πίστεψαν στην ανατροπή, έστω αν έπαιζαν εκτός έδρας, και έδειξαν ότι με θέληση και προσήλωση στο πλάνο (σε συνδυασμό βεβαίως με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα ποδοσφαιριστών «κλειδιά») μπορούν να γίνουν ποδοσφαιρικά θαύματα!
Ξεχώρισε ιδιαίτερα το ότι την εστία της ομάδας του Πειραιά υπερασπίστηκε σε έναν τόσο κομβικό αγώνα ο 21χρονος Ελλαδίτης τερματοφύλακας, Κωνσταντίνος Τζολάκης, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του… όποτε χρειαστεί φωνάζει παρών.
Επιπρόσθετα, αν και κάθε χρόνο στους «ερυθρόλευκους» γίνονται μαζικές προσθαφαιρέσεις φαίνεται πως δίνεται έμφαση στο να υπάρχει ένα μεγάλο σε ποσότητα ρόστερ, το οποίο όμως να έχει ικανοποιητικό μέσο όρο ηλικίας (28,35).
Ανεξαρτήτως λοιπόν του αν κάποιες ομάδες στην Κύπρο πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια ή όχι, είναι δεδομένο πως τα εν λόγω στοιχεία έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προκρίσεις των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Για να μην παρεξηγηθούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα οικονομικά μεγέθη διαφέρουν και εννοείται ότι ακόμη και να τα πράξουν όλα τα πιο πάνω οι σύλλογοι μας... κανείς δεν τους εγγυάται ανάλογες επιτυχίες.
Και πάλι όμως, τα όσα προαναφέραμε αποτελούν πράγματα άξια παραδειγματισμού...