Χρήστος Ζαβός
Υπάρχει ένα μπέρδεμα γενικώς από χθες.
Από τη μια οι δημοσιεύσεις όλων σχεδόν των σάιτ που αναφερόντουσαν σε επεισόδια σοβαρά και συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ανόρθωσης- ΑΠΟΕΛ αλλά και μελών της αντί-οχλαγωγικής ομάδας… από την άλλη η εκπρόσωπος της αστυνομίας που με κάθε τρόπο, προσπαθεί να υποβαθμίσει τα γεγονότα, χωρίς όμως είναι πολύ πειστική.
Δεν θα μπορούσε να εκληφθεί διαφορετικά, αφού η εκπρόσωπος του σώματος κυρία Χριστοδούλου περιέγραψε τα γεγονότα ως εξής:
«Κατά την αναχώρηση των δύο ομάδων από το γήπεδο, 2-3 άτομα, της μίας ομάδας, μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο και ήρθαν σε συμπλοκή με τους οπαδούς της άλλης ομάδας»!!!
Ράμπο πρέπει να ήταν τούτοι οι δύο τρεις, δεν εξηγείται αλλιώς. Η αστυνομία αποφεύγει για λόγους δικούς της, ν’ αναφερθεί στον πετροπόλεμο που έγινε μεταξύ των οπαδών, όπως επίσης και στις φωτιές που προκλήθηκαν και χρειάστηκαν ν’ αντιμετωπιστούν από την πυροσβεστική.
Επικοινωνιακά η αστυνομία, ανεξαρτήτως της έκτασης των επεισοδίων, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική στάση για τα συμβάντα στο ΑΠΟΕΛ- Ανόρθωση σε σχέση με τα επεισόδια στην Λεμεσό, μεταξύ Απόλλωνα- ΑΕΛ.
Από τη μια στη Λεμεσό υπήρξε μια επικοινωνιακή καταιγίδα μέσα από την οποία επιχειρήθηκε να περάσουν τα γεγονότα ως πολεμικά, από την άλλη στα γεγονότα της Λευκωσίας μόνο που δεν μας είπαν ότι κάτι πιτσιρικάδες ήταν, που ελέω 28ης , έπαιζαν οι μεν τους Έλληνες και οι δε τους Ιταλούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Λεμεσό, δεν καταγράφηκε καμία συμπλοκή μεταξύ αντίπαλων οπαδών, ενώ σ’ αντίθεση με τον χώρο έξω από το ΓΣΠ, δεν υπήρξε ανταλλαγή φωτοβολίδων ή πετρών μεταξύ τους.
Όσον αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις, για τα γεγονότα, μακράν απέχουν ως προς το ύφος αλλά και το περιεχόμενο.
Η ανακοίνωση για τα γεγονότα έξω από το ΓΣΠ που είχαν και ένα σοβαρά τραυματία, είναι λιτή (125 λέξεις) ενώ για τα γεγονότα στη Λεμεσό, είναι πέρα για πέρα περιγραφική (310 λέξεις).
Ως προς το ύφος, η αστυνομία επιλέγει να είναι κάπως πιο ήπιο για τα γεγονότα στη Λευκωσία, αποφεύγοντας να κατονομάσει τους εμπλεκόμενους ως οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ή της Ανόρθωσης, προσδίδοντας τους την ιδιότητα των γηπεδούχων ή και των φιλοξενούμενων.
Εν αντιθέσει, η ανακοίνωση για το Λεμεσιανό ντέρμπι αναφέρεται ξεκάθαρα στους οπαδούς της ΑΕΛ, όπως επίσης και στην κερκίδα του Απόλλωνα.
Για τα της Λεμεσού επιλέγεται ακόμη και να συμπεριληφθεί η «μικρή έκτασης πυρκαγιά» ενώ για τον αυτοκινητόδρομο έξω από το ΓΣΠ που παρενέβη η πυροσβεστική δεν αναφέρεται καθόλου.
Γενικότερα η επικοινωνιακή προσπάθεια εκ μέρους της αστυνομίας, διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα γεγονότα και δεν μπορεί να είναι εντελώς τυχαία.
Από τη μια η εκπρόσωπος της αστυνομίας μιλάει για «μεμονωμένα επεισόδια» και συμπλοκή οπαδών της «μιας» ή της «άλλης ομάδας», από την άλλη τότε έγινε τεράστια προσπάθεια για να πειστεί η κοινή γνώμη, ότι πρόκειται για γενικευμένα επεισόδια και εκατοντάδες χούλιγκαν που είχαν, κατά τον Υπουργό, «οπλοστάσια, έτοιμοι να απειλήσουν και ανθρώπινες ζωές».
Ποιοι είναι οι λόγοι, αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής δεν γνωρίζουμε και ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με την αλλαγή στην ηγεσία του σώματος.
Η αστυνομία πάντως χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις. Ή καλύτερα να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίζεται η ισονομία για όλες τις ομάδες και τους οπαδούς τους.