

Χρήστος Ζαβός
Το δημοσίευμα μας, που φέρει τον Έφορο Φορολογίας να αποσυνδέει το σωματείο της ΑΕΛ, από την εταιρεία, αναπόφευκτα δημιούργησε προβληματισμό στον κόσμο της Ανόρθωσης που στην τελική αναρωτιέται, κατά πόσο θα τύγχανε παρόμοιας αντιμετώπισης, εάν τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιρού, εξελίσσονταν μ’ έναν τρόπο διαφορετικό.
Πως άραγε θα ήταν οι εξελίξεις, εάν η Γενική Συνέλευση του σωματείου, δεν συναινούσε στην ανάληψη των μετοχών της εταιρείας, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν ο Χρίστος Πουλλαίδης;
Σαφείς απαντήσεις επί του υποθετικού ερωτήματος, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε στην παρούσα φάση… κάποιοι όμως που πρωταγωνίστησαν, στα τότε γεγονότα, όπως ο πρώην μεγαλομέτοχος, η διοίκηση Χατζηστεφάνου ή ακόμη και η διοίκηση Σάντη, σαφώς έχουν να δώσουν καλύτερες εξηγήσεις, επί του θέματος.
Ανατρέχοντας στα ρεπορτάζ του περασμένου Ιούνη, διαπιστώνουμε ότι όντως το σωματείο, αποδεχόμενο να παραλάβει τις μετοχές, εξασφάλισε την διαγραφή χρέους, της τάξης του 1,8 εκ ευρώ που υπήρχε προς τον Χρίστο Πουλλαίδη, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις οφειλές της εταιρείας.
Αναζητώντας πάντως, τον λόγο που το σωματείο συναίνεσε στην ανάληψη των μετοχών της χρεωκοπημένης εταιρείας, βρεθήκαμε ενώπιον διαφορετικών προσεγγίσεων.
Κάποιοι ομολογουμένως ισχυρίζονται ότι η επίδραση του Χρίστου Πουλλαίδη στα της Ανόρθωσης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις.
Ο εκ Βατυλής επιχειρηματίας, επιχείρησε πολλάκις να περάσει την εταιρεία στο σωματείο, κάτι που τελικώς πέτυχε, χαρίζοντας μεταξύ άλλων το χρέος που υπήρχε προς το πρόσωπο του και που έφτανε τα 6 εκ ευρώ.
Μια άλλη πηγή πληροφόρησης μας ανέφερε ότι τότε υπήρχε ανασφάλεια ως προς την βιωσιμότητα του ίδιου του σωματείου και περαιτέρω παιγνίδια ή τακτικές ενδεχομένως να το έβαζαν σε κίνδυνο… μαζί και τα περιουσιακά του στοιχεία όπως είναι το Αντώνης Παπαδόπουλος.
Ανεξαρτήτως, πως και τι συνέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ανόρθωση, είναι ακόμη και σήμερα κοινή ομολογία, ότι η σχέση εταιρείας και σωματείου τα τελευταία χρόνια, μοιάζει με δαιδαλώδη δρόμο, η άκρη του οποίου δύσκολα εντοπίζεται.
Θα ήταν εκ μέρους μας, έως και σαθρό, να ισχυριστούμε ότι έχουμε απαντήσεις για θέματα που αφορούν την Ανόρθωση και την ταλαιπωρούν μαζί και τους οπαδούς της, για πολλά χρόνια!!
Έτσι και αλλιώς, άπαντες βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων του οικονομικού ελέγχου που ξεκίνησε προ πέντε κάποιων μηνών, μετά από πρωτοβουλία της παρούσας διοίκησης.
Σημασία έχει αυτή την στιγμή, ότι η Ανόρθωση σ΄ αντίθεση με την ΑΕΛ, εξακολουθεί ν’ αγωνίζεται ως εταιρεία ενώ οι Λεμεσιανοί εδώ και δύο περίπου χρόνια, έχουν παύσει κάθε σχέση με την εταιρεία, αγωνιζόμενοι ως σωματείο.
Ως εκ τούτου, ο Έφορος αναγνωρίζει ως οφειλέτη την εταιρεία Ανόρθωση που είχε ενταχθεί στο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων το 2023.
Εκτιμάται πάντως, ότι το συνολικό χρέος βρίσκεται μεταξύ 12 και 13 εκατομμυρίων, εκ των οποίων μεγάλο κομμάτι αφορά τις οφειλές σε πρώην παίκτες, μάνατζερ, υπαλληλικό προσωπικό και γενικότερα προς τρίτους, ενώ πέραν του 50% του συνολικού χρέους σχετίζεται με τις οφειλές προς το Κράτος.
Ένα μέρος τους αφορά τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ενώ το υπόλοιπο που σχετίζεται με τον Φόρο και τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια.
Πόσα εξ αυτών, θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τα χρέη του σωματείου σε περίπτωση που η ποδοσφαιρική Ανόρθωση δεν συνέχιζε να βρίσκεται υπό την ομπρέλα της εταιρείας…. η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί από τους πρωταγωνιστές του περασμένου καλοκαιριού, αποτελεί ένα ιστορικό «what if» για τους Βαρωσιώτες.