Θεόδωρος Τσιολάκης
Ήρθε στην Κύπρο χωρίς πολλές συστάσεις και χωρίς να είναι όνομα ηχηρό μιας και ο κόσμος του νησιού πρώτη φορά άκουγε γι’ αυτόν. Παρά ταύτα φρόντισε μέσα σε ένα χρόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων και όλοι οι ποδοσφαιρικοί λαοί της χώρας να τον θεωρούν ως έναν απ’ τους πιο αξιόλογους τεχνικούς διευθυντές του τόπου. Ο λόγος για τον Αντόνιο Πριέτο, ο οποίος ήρθε εν καιρό Πουλλαΐδη στην Ανόρθωση ως σκάουτερ, όμως με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ανδρέα Σάντη ανέλαβε τα καθήκοντα του τεχνικού διευθυντή.
Ο Ισπανός βρήκε μια χαοτική κατάσταση, όμως μέσα σε ένα χρόνο μαζί με τη διοίκηση άλλαξε εντελώς την εικόνα της Ανόρθωσης, πραγματοποιώντας με πολύ ψηλό ποσοστό επιτυχίας μεταγραφές που βοήθησαν ουσιαστικά στην αγωνιστική μεταμόρφωση της «Κυρίας» και στις δύο μεταγραφικές περιόδους.
Τέσσερα στα τέσσερα στο ξεκίνημα
Ο Αντόνιο Πριέτο στην πρώτη του μεταγραφική περίοδο στην Ανόρθωση, κατάφερε να δείξει άμεσα τις εξαιρετικές του ικανότητες στην επιλογή παικτών, καθώς έφερε τέσσερις παίκτες που βοήθησαν στα μέγιστα την ομάδα. Ο λόγος για τους Σέρχιο Τεχέρα, Μίγκελ Άνχελ Γκερέρο, Αντονίν Κορτέζ και Σάμουελ Μράζ. Οι δύο πρώτοι ήρθαν τον Ιανουάριο και αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της Ανόρθωσης στη φετινή περίοδο, καθώς σε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές βασίστηκε ο Αντόνιο Πριέτο για να χτίσει την ομάδα.
Ο Τεχέρα αποδείχτηκε ένας πραγματικός ηγέτης στην μεσαία γραμμή, που με το πάθος, την εμπειρία και την ποιότητα του κάνει τη διαφορά, άλλωστε για αυτό του ανανεώθηκε πρόσφατα το συμβόλαιο του.
Από την άλλη η αξία του Γκερέρο είναι αδιαμφησβήτητη, καθώς φέτος είναι ο στυλοβάτης της πορείας της Ανόρθωσης, o οποίος πριν τον τραυματισμό του κουβάλησε στις πλάτες του την ομάδα, σκοράροντας πέντε γκολ και δίνοντας τέσσερις ασίστ σε οκτώ αγώνες.
Όσον αφορά τους Αντονίν και Μραζ, μπορεί να μην παρέμειναν φέτος στην Ανόρθωση, όμως η παρουσία τους στην ομάδα θεωρείται επιτυχημένη, καθώς o 23χρονος Ισπανός φορ σκόραρε πέντε γκολ και ο Σλοβάκος επιθετικός έξι τέρματα. Όμως ο Αντόνιο Πριέτο έκρινε ότι δεν άρμοζαν στο πλάνο του Ντάβιντ Γκαγιέγο, για αυτό και δεν τους κράτησε στην Ανόρθωση.
Ξήλωσε, έραψε και πέτυχε
Μπορεί στο μεταγραφικό κομμάτι Ιανουαρίου ο Πριέτο να πέτυχε, όμως η Ανόρθωση ολοκλήρωσε τη σεζόν 2022-23 αποτυχημένα, μιας και έμεινε εκτός πρώτης εξάδας και Ευρώπης. Έπρεπε το καλοκαίρι ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής να ξηλώσει ότι μπορούσε, να ράψει και να πετύχει, γεγονός που κατάφερε. Ο Πριέτο προσπάθησε να απομακρύνει παίκτες που δεν μπορούσαν να προσφέρουν στην Ανόρθωση και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η ομάδα σε μεγάλο επίπεδο. Για αυτό και κράτησε στην ομάδα τους Φερέιρα, Ουαρίς και Κίκο, που στην αρχή ήταν εκτός πλάνων, όμως στο τέλος αποδείχτηκαν διαφορετικοί παίκτες που όντως μπορούσαν να προσφέρουν.
Επιλέγει μόνο όσους ξέρει πολύ καλά
Από εκεί και πέρα ο Πριέτο ξεκίνησε να χτίζει τη νέα Ανόρθωση, φέρνοντας παίκτες που ο ίδιος γνώριζε προσωπικά, είτε τους είχε δει να αγωνίζονται αυτοπρόσωπος. Αυτό είναι και το κριτήριο επιλογής του Ισπανού τεχνικού διευθυντή της «Κυρίας» για τους παίκτες που έρχονται στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα οι ποδοσφαιριστές που επιλέγονται από τον Πριέτο, παίρνουν και την τελική έγκριση από τον Ανδρέα Σάντη για να κατηφορίσουν στην Ανόρθωση.
Ξεκινώντας από τον άσο ο Πριέτο ίσως να πήρε ένα ρίσκο με τον Ιβάν Αρμπολέδα, ο οποίος ήταν άπραγος για καιρό, όμως ο Ισπανός δικαιώθηκε με την επιλογή του καθώς μέχρι στιγμής ο Κολομβιανός κίπερ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων, με τη διοίκηση να του προσφέρει ανανέωση συμβολαίου, όμως ακόμη δεν έλαβε απάντηση.
Πέραν από τον Αρμπολέδα που πήρε ρίσκο ο Πριέτο, παρόμοιες περιπτώσεις ήταν και οι Ουαγκέ και Καστέλ. Απ’ την μία ο Σενεγαλέζος δεξιός μπακ είχε περάσει ένα μεγάλο τραυματισμό και απ’ την άλλη ο Ισπανός φορ είχε να σκοράρει αρκετό καιρό, όμως ο Πριέτο δεν έλαβε τίποτα υπόψη του, πιστεύοντας σε αυτούς τους παίκτες και τους έφερε στην Ανόρθωση. Στο τέλος της ημέρας ο ίδιος δικαιώθηκε για την επιλογή του. Ο Ουαγκέ κρίνεται ως ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ του πρωταθλήματος και μάλιστα ήχησαν ήδη μεταγραφικές σειρήνες για την πάρτη του με την Ανόρθωση να απορρίπτει πρόταση της Άντβερμπ. Όσο για τον Καστέλ, τα 9 γκολ που σκόραρε μέχρι τώρα μιλούν από μόνα τους για την πολύ καλή σχέση που έχει με τα αντίπαλα δίχτυα.
Πέραν από τους πιο πάνω ποδοσφαιριστές που έφερε ο Πριέτο, πετυχημένες μεταγραφές κρίνονται και οι Ιωάννης Κάργας, Ναμπίλ Μαρμούκ, οι οποίοι αποδεικνύονται «βράχοι» στο κέντρο της άμυνας, όπως και ο άτυχος Σάλβα Φερέρ. Ένας άλλος παίκτης που κέρδισε τον σεβασμό όλων είναι ο Φραν Γκαρσία, ο οποίος έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Πριέτο για την επιλογή του, όμως ήταν άτυχος και αυτός, καθώς υπέστη ρήξη χιαστών.
Από εκεί και πέρα επιτυχημένες μεταγραφές κρίνονται σχεδόν όλες, όπως οι Τιουνέ και Γκασαμά, ακόμη και ο Τσίκο, ο οποίος πέραν από τα καμώματα που κάνει, μέσα στο γήπεδο κάνει τη διαφορά για την Ανόρθωση.
Μοναδικό ερωτηματικό στις μεταγραφές του καλοκαιριού μπαίνει στον Σαρλί Μουσοντά, ο οποίος ακόμη δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα ετοιμότητας, όμως ο Πριέτο πιστεύει ότι όταν φτάσει στο 100% των δυνάμεων του θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στην «Κυρία».
Επί της ουσίας ο Αντόνιο Πριέτο, κατάφερε σε δύο μεταγραφικές περιόδους να σημειώσει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις μεταγραφές και μεταμορφώσει την Ανόρθωση σε ένα αρκετά καλό σύνολο που αφήνει μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνέχειας.
*Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024