Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο» Πρόδρομος Πετρίδης στην αθλητική εκπομπή του ΡΙΚ «Γκολ και Θέαμα», το βράδυ της Δευτέρας (23/10), ήταν και η αναφορά του στην προσπάθεια που γίνεται από την διοίκηση του για να μειωθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός της ομάδας και το κόστος των συμβολαίων, μέσα από τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των παικτών.
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πλάνο επί τούτου και σημείωσε ότι το τμήμα σκάουτινγκ «χτενίζει» τις αγορές της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης, για εξεύρεση ταλέντων όπως ο 22χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός Τζέφερσον Σόουζα που αποκτήθηκε ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι αναγκαία η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των παικτών. Σύμφωνα με τον ανανεωμένο δημογραφικό άτλαντα του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών - Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES), ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών παγκόσμια, είναι λίγο πιο πάνω από τα 27 χρόνια (27.2 χρόνια).
Στο φετινό πρωτάθλημα (2023 – 2024) ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που χρησιμοποίησε ο ΑΠΟΕΛ ξεπερνά τα 30 χρόνια (30.11). Συγκεκριμένα το ποσοστό των λεπτών ανά ηλικιακή κατηγορία παικτών (21 και κάτω, 22 έως 25, 26 έως 29 και 30 και άνω), είναι το ακόλουθο:
Στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 21, το ποσοστό είναι 11.6%, για τις ηλικίες από 22 – 25 χρόνια το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό, μόλις 0.3%, από 26 – 29 χρονών το ποσοστό είναι ιδιαίτερα ψηλό με 31.5%, ενώ στην τελευταία ηλικιακή κατηγορία με παίκτες άνω των 30 χρονών το ποσοστό στον ΑΠΟΕΛ, ξεπερνά το 50% (56.6%)!
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τον ΑΠΟΕΛ να καταφέρει να υλοποιήσει το πλάνο που εκπόνησε για σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των παικτών στο δυναμικό του. Εκτός από το μείωση του ετήσιου μπάτζετ, θα μειώσει σημαντικά και τον κίνδυνο για μεγάλες αποζημιώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα μεγαλώσει την προοπτική για σημαντικό κέρδος από την πώληση ταλαντούχων, νεαρών παικτών, σε ομάδες μεγαλύτερων πρωταθλημάτων.