Ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση του ΑΠΟΕΛ, με τον Πρόδρομο Πετρίδη να ανοίγει τα χαρτιά του προς τους μετόχους για την επόμενη μέρα και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η διοίκηση του το πολύ μεγάλο χρέος. Απ’ τα όσα ειπώθηκαν στην Γενική Συνέλευση τέσσερα σημεία ξεχωρίζουν κι αφορούν καθαρά το οικονομικό κομμάτι.
Σε πρώτο πλάνο στρατηγικός επενδυτής
Πριν από λίγες μέρες το ΑΠΟΕΛ γνωστοποίησε τη δημιουργία τετραμελούς επιτροπής ώστε βρει στρατηγικό επενδυτή. Η επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι Χριστόδουλος Έλληνας, Γιάννος Πανταζής, Νίκος Κουγιάλης και Αλέξης Ανδρέου, ήρθε σε συμφωνία με εταιρεία η οποία εδρεύσει στην Αμερική (κι έχει παράρτημα στην Αυστρία), που εξειδικεύεται σε εξεύρεση επενδυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ειδικά σε ποδοσφαιρικές ομάδες.
Η συμφωνία από μόνη της δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς δεν σημαίνει πως βρέθηκε επενδυτής. Μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς ώστε να αποφέρει αποτέλεσμα. Εξάλλου σε οποιαδήποτε συναλλαγή εμπλέκονται εκατομμύρια, οι διαδικασίες δεν μπορεί παρά να είναι χρονοβόρες.
Γήπεδο η λύση
Για ακόμη μια φορά στη συζήτηση ήρθε το γηπεδικό, με τον Πρόδρομο Πετρίδη να δηλώνει πως έχει εξασφαλιστεί η γη και πως στόχος είναι η ομάδα να μπει σε ιδιόκτητο γήπεδο μέχρι το 2026.
Εγχείρημα εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο αποτελεί χαρτί στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αλλά και στην οικονομική εξυγίανση της ομάδας.
Το ιδιόκτητο γήπεδο ασφαλώς αποτελεί έναν απ’ τους ελάχιστους τρόπους που μια ομάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα, και είναι κάτι που πολλές φορές ο Πρόδρομος Πετρίδης δήλωσε πως θέλει να πράξει πριν αποχωρήσει απ’ την προεδρία της εταιρείας.
Επί του ρεπορτάζ αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα έγιναν επαφές με υποψήφιους επενδυτές για το ιδιόκτητο γήπεδο, με τις διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένο υποψήφιο, να βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.
Χωρίς μεγάλα ανοίγματα και μειωμένο μπάτζετ
Πέραν απ’ το πλάνο για το ιδιόκτητο γήπεδο για το οποίο όντως γίνονται επαφές με εταιρεία, ο Πρόδρομος Πετρίδης δήλωσε πως φέτος οι αλλαγές στην ομάδα δεν θα είναι πολλές. Αυτό έρχεται ένεκα της οικονομικής στενότητας, ενώ ακόμη και οι μεταγραφές θα αφορούν σε παίκτες που ο ετήσιος μισθός τους δεν θα ξεπερνά τις 200 με 220 χιλιάδες.
Το μειωμένο μπάτζετ (έστω κι αν δεν είναι τεράστια η διαφορά απ’ το περσινό) είναι αναγκαίο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν ποιοτικές μεταγραφές. Παίκτες των 200 χιλιάδων είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά, φθάνει να γίνουν οι σωστές επιλογές και να αποφευχθούν λάθη των τελευταίων ετών.
«Βραχνάς» οι προσφυγές
Την ίδια ώρα ένα απ’ τα κεφάλαια που «καίει» τη διοίκηση Πετρίδη αφορά τις προσφυγές. Όπως αποκάλυψε απ’ τον Γενάρη μέχρι σήμερα δόθηκε 1 εκατομμύριο σε διακανονισμούς και θα πρέπει να δώσει άλλες 800 χιλιάδες ενόψει των κριτηρίων του Ιουνίου. Το ποσό δε που θα χρειαστεί μέσα στην επόμενη χρονιά θα αυξηθεί κατά πολύ, μιας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Πρόκειται για έναν μεγάλο «βραχνά» ο οποίος βάζει δυσκολίες στην επόμενη μέρα
Η σκληρή πραγματικότητα
Το μέλλον για το ΑΠΟΕΛ τη δεδομένη στιγμή φαντάζει δύσκολο, κι ο δρόμος της εξυγίανσης μακρύς. Το ιδιόκτητο γήπεδο ή ο στρατηγικός επενδυτής αποτελούν λύσεις, ωστόσο η ουσία είναι πως οι «γαλαζοκίτρινοι» τη δεδομένη στιγμή έχουν μόλις έναν δρόμο. Αυτός πρακτικά αφορά την μείωση του μπάτζετ σε επίπεδο που δεν θα δημιουργεί έλλειμα σε περίπτωση που η ομάδα δεν εξασφαλίσει πρόκριση στους ομίλους του Conference League.
Η φετινή χρονιά αναμένεται δύσκολη και απαιτεί πολύ πιο προσεκτικούς χειρισμούς απ’ τη διοίκηση Πετρίδη, ώστε να μην μπλέξει σε μονοπάτια ακόμη πιο δύσβατά από αυτά που ήδη βαδίζει.