Σάββας Λαζανιάς
Στον Άρη ζουν ομολογουμένως μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη φετινή αγωνιστική περίοδο, καθώς το πρόγραμμα είναι αρκετά πιεστικό λόγω και της συμμετοχής της ομάδας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Είναι παραδεκτό ότι o Άρης δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του στο πρωτάθλημα και ο κυριότερος λόγος αυτής της πορείας οφείλεται στο διπλό ταμπλό που έχει να διαχειριστεί. Να μην ξεχνάμε ότι οι «ταξίαρχοι» είναι πρωτάρηδες σε τέτοιες καταστάσεις και δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν. Άλλωστε, καμία από τις κυπριακές ομάδες στο παρελθόν πλην της Ομόνοιας δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει και στα δυο ταμπλό, στην παρθενική της παρουσία σε ομίλους.
Η Ανόρθωση ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που κατάφερε να προκριθεί σε ευρωπαϊκούς ομίλους τη σεζόν 2008-09. Την ίδια χρονιά είχε τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος, χωρίς να πανηγυρίσει κάποιο εγχώριο τίτλο.
Τη σκυτάλη από την «Κυρία» πήρε ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ομίλους τη σεζόν 2009-10. Οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν τερματίσει στη 2η θέση πίσω από την Ομόνοια την ίδια χρονιά.
Την περίοδο 2011-12 η ΑΕΚ προκρίθηκε στους ομίλους για πρώτη φορά, τερματίζοντας την ίδια χρονιά στην 5η θέση του πρωταθλήματος.
Την επόμενη χρονιά (το 2012-13) η ΑΕΛ προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Την ίδια χρονιά οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν τερματίσει στην 5η θέση στο πρωτάθλημα.
To 2013-14 ήταν η σειρά του Απόλλωνα να προκριθεί σε ομίλους. Εκείνη τη χρονιά οι «κυανόλευκοι» είχαν τερματίσει στην 3η θέση της βαθμολογίας.
Αυτή την παράδοση των πρωτάρηδων «έσπασε» η Ομόνοια την περίοδο 2020-21. Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στους ομίλους τη συγκεκριμένη χρονιά καταφέρνοντας να κατακτήσουν στο τέλος και το πρωτάθλημα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρει και η ομάδα του Αλεξέι Σπιλέφσκι (μετά την Ομόνοια) να οδηγήσει τον Άρη στην κατάκτηση του τίτλου, συνδυάζοντας την παρθενική της παρουσία σε ευρωπαϊκό όμιλο με το back-to-back.