H Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) μέσα από ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της θίγει το ζήτημα των νέων ποδοσφαιριστών στο νησί μας, οι οποίοι αναγκάζονται να αναβάλουν ή να τερματίσουν την καριέρα τους λόγω της στρατιωτικής τους θητείας.
Μεταξύ άλλων η ανάρτηση κάνει αναφορά στην έλλειψη διευκολύνσεων στους αθλητές από το κράτος.
Αναλυτικά:
Πάνω από 60 νέοι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο αναγκάστηκαν να αναβάλουν την ποδοσφαιρική τους καριέρα για στρατιωτική θητεία φέτος. Έρχεται μετά την απόφαση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας να αλλάξει μονομερώς το πρωτόκολλο της χώρας
«Φοβάμαι ότι μετά από 14 μήνες χωρίς προπόνηση, η ομάδα μου δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό μου», λέει ένας παίκτης
Το σωματείο παικτών Κύπρου ΠΑΣΠ ζητά από τον πρόεδρο της χώρας Νίκο Χριστοδουλίδη να αποτρέψει ότι περισσότεροι από 60 παίκτες θα αναγκαστούν να αναβάλουν –και ενδεχομένως να πρέπει να τερματίσουν– την ποδοσφαιρική τους καριέρα για στρατιωτική θητεία.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στην Κύπρο για άρρενες πολίτες ηλικίας 18 ετών, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν στρατολογία 14 μηνών. Ενώ η PASP αναγνωρίζει τη σημασία της στρατιωτικής θητείας, έχει επίσης επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες: το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες σε επαγγελματικούς συλλόγους να μην μπορούν να παίξουν ή να προπονηθούν για 14 μήνες.
Για να αποφευχθεί ότι αυτοί οι παίκτες θα χαθούν από το παιχνίδι όταν εκτελούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, το σωματείο συμφώνησε μνημόνιο συνεννόησης με το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο υπεγράφη από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το όργανο που εκπροσωπεί όλους τους κυβερνητικούς αθλητικούς φορείς στην χώρα.
Πάνω από 60 νέοι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο αναγκάστηκαν να αναβάλουν την ποδοσφαιρική τους καριέρα για στρατιωτική θητεία φέτος
Η συμφωνία προέβλεπε ότι συνολικά 168 παίκτες είχαν τη δυνατότητα να προπονηθούν και να παίξουν με τους συλλόγους τους, ανάλογα με το επίπεδό τους. Οι ποδοσφαιριστές από την υψηλότερη κατηγορία είχαν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν έξι προπονήσεις και έναν αγώνα την εβδομάδα, οι παίκτες από τη δεύτερη κατηγορία μπορούσαν να συμμετάσχουν σε πέντε προπονήσεις και έναν αγώνα και όσοι από το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο είχαν δικαίωμα σε τέσσερις προπονήσεις. Οι ομάδες από την κορυφαία κατηγορία μπορούσαν να έχουν έως και τέσσερις «παίκτες του στρατού», οι ομάδες δεύτερης κατηγορίας μπορούσαν να έχουν έως τρεις και οι ομάδες τρίτου και τέταρτου επιπέδου επιτρέπονταν δύο.
Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε πρόσφατα να αλλάξει μονομερώς το πρωτόκολλο, επιτρέποντας μόνο σε 106 παίκτες να προπονούνται και να παίζουν και μειώνοντας τον μέγιστο αριθμό παικτών στρατού ανά ομάδα με έναν ποδοσφαιριστή ανά σύλλογο από τις 15 Απριλίου. Σημαίνει ότι για 62 παίκτες ο αθλητισμός είναι ανύπαρκτος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης.
Η απόφαση ελήφθη λιγότερο από τρεις μήνες πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες είχαν ήδη ενημερώσει τους παίκτες που θα ήταν στο ρόστερ του στρατού τους. Τώρα, αυτοί οι σύλλογοι έπρεπε να πουν στους παίκτες ότι έπρεπε να γρατσουνιστούν από τη λίστα.
Ο Νεοφυτίδης είπε: «Επί μήνες, αυτοί οι παίκτες πίστευαν ότι η στρατιωτική τους θητεία δεν θα επηρέαζε την καριέρα τους ως ποδοσφαιριστής, αλλά λόγω αυτής της ξαφνικής αλλαγής, τα μελλοντικά τους σχέδια είναι πλέον δραστικά διαφορετικά. Θα ήταν καλύτερα αν το Υπουργείο είχε συμπεριλάβει ένα περίοδος χάριτος για τους φετινούς προσληφθέντες».
Πρόεδρος της ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης
«Το μέλλον μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει χαθεί»
Ο ΠΑΣΠ έχει δεχθεί πολλά παράπονα από παίκτες και γονείς, οι οποίοι μοιράζονται τις ανησυχίες και την απογοήτευσή τους. Μερικοί παίκτες λένε ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς φοβούνται ότι η πιθανότητα να γίνουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει μειωθεί ή εξαφανιστεί εντελώς.
Ένας παίκτης είπε: «Ήμουν στη λίστα της ομάδας μου ως ένας από τους παίκτες που θα είχαν το δικαίωμα να φύγουν από το στρατόπεδο για λίγες ώρες για προπόνηση, αλλά με αυτή τη μείωση χάνεται το μέλλον μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. φοβάμαι ότι μετά από 14 μήνες χωρίς προπόνηση η ομάδα μου δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό μου ή θα το λύσει».
Το σωματείο είχε αρκετές συναντήσεις με το υπουργείο, αλλά μέχρι στιγμής αυτές οι προσπάθειες έχουν αποτύχει, με το Υπουργείο να επικαλείται «λόγους εθνικής ασφάλειας» για την άρνησή τους να τροποποιήσουν την απόφασή τους.
Ο Νεοφυτίδης είπε: "Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι διαφορά έχει να απαγορεύσουμε σε αυτούς τους 62 παίκτες να παίζουν ποδόσφαιρο ή να προπονούνται με την ομάδα τους. Μιλάμε για το ότι δεν είναι παρόντες για πολλά απογεύματα ή βράδια κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μήπως αυτό απειλεί το δικό μας εθνική ασφάλεια;
«Καθημερινά ακούμε για την αγανάκτηση και την αγωνία των αθλητών και των οικογενειών τους», συνέχισε ο Νεοφυτίδης. «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση να ακούσουν τους νέους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους επαναφέροντας τον αριθμό των στρατιωτών αθλητών στους οποίους παρέχονται εγκαταστάσεις όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
«Είναι λυπηρό όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, κ. Χριστοδουλίδης, λέει ότι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει σε αυτή τη χώρα είναι στον αθλητισμό – και μετά συνειδητοποιεί ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του και το Υπουργείο έχουν λάβει μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την αθλητική καριέρα περισσότερων από 62 αθλητών Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρεται πραγματικά για τον αθλητισμό, θα πρέπει να παρέμβει και να διορθώσει άμεσα αυτό το λάθος».