ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παραμύθια... τέλος

Είναι κανείς που ψάχνει ακόμη για «σταχτοπούτες»; Τα λεφτά στο ποδόσφαιρο διαδραματίζουν πιο καθοριστικό ρόλο από ποτέ

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

«Γιατί να μη μπορείς να νικήσεις έναν πλουσιότερο σύλλογο; Δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι με λεφτά να πετυχαίνει γκολ», ανέφερε κάποτε ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ σε μια προσπάθεια του να τονίσει πως τα χρήματα δεν είναι το παν στο ποδόσφαιρο. 

Η φράση αυτή ωστόσο ειπώθηκε πριν πολλά χρόνια και πολύ πριν περάσουμε στην εποχή του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Τα πράγματα πλέον στον «βασιλιά των σπορ» έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό, ακόμη κι απ’ την πρώτη δεκαετία της παρούσας χιλιετίας.

Εκείνο που θεωρούμε ότι απουσιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι μεγάλες εκπλήξεις. Οι ιστορίες ομάδων (σε συλλογικό επίπεδο και το τονίζουμε αυτό) δηλαδή που θα θυμίζουν παραμύθια ή και ταινίες, όπου στο τέλος για παράδειγμα ο φτωχός κερδίζει τον πλούσιο, ο καλός τον κακό κτλ.

Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, ναι μεν συχνά πυκνά βλέπουμε τα αδιαφιλονίκητα φαβορί να μην επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά, ωστόσο στην τελική και εστιάζοντας στο θεσμό του πρωταθλήματος όπου δεν υπάρχουν οι νοκ-άουτ αγώνες... οι διακρίσεις έρχονται από ομάδες που υπερέχουν σημαντικά σε μπάτζετ.

Τώρα αν η διάκριση έρχεται απ’ το πρώτο ή το πέμπτο μεγαλύτερο μπάτζετ λίγη σημασία έχει, καθότι όπως είπαμε μιλάμε για… πορείες βγαλμένες απ' τα πιο τρελά όνειρα των φίλαθλων.

Σαν εκείνες που έζησαν μεταξύ άλλων οι φίλοι της Ελλάς Βερόνα το 1985 όταν πανηγύρισαν την κατάκτηση του Σκουντέτο. Ήταν μια χρονιά όπου η Γιουβέντους είχε μεταξύ άλλων τον Πλατινί, η Νάπολι τον Μαραντόνα κι ενώ ξεχωρίζει πως για μοναδική φορά στο ιταλικό ποδόσφαιρο οι διαιτητές ορίζονταν με τυχαία κλήρωση κι όχι απ' την αρχή διαιτησίας της χώρας! 

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Μονπελιέ η οποία ένα χρόνο μετά αφού μπήκαν τα πολλά χρήματα στην Παρί... η τότε παρέα του Ζιρού ανέβηκε στην κορυφή της Γαλλίας.

Κι αφού εστιάσαμε στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (σαφέστατα και υπάρχουν παραδείγματα κι από άλλες χώρες), θα ήταν τεράστια παράλειψη να μην αναφέρουμε τη Λέστερ, η οποία το 2016 κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ... με απόδοση πριν τη σέντρα στο πρωτάθλημα ένα προς πέντε χιλιάδες ευρώ!

Καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζει την εκάστοτε κοινωνία και το γεγονός πως οι ομάδες με τα περισσότερα χρήματα έχουν και τον πρώτο λόγο είναι κάτι αναπόφευκτο. Οι σύλλογοι με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς έχουν τη δυνατότητα για αγορά καλύτερων παικτών, καλύτερη ανάλυση του αντιπάλου, καλύτερο επίπεδο προπονήσεων και πάει λέγοντας.

Όσα περισσότερα λεφτά κατέχει κάποιος σύλλογος τόσο μεγαλύτερο είναι και το πλεονέκτημα του έναντι των υπολοίπων. Σημαντικό σε όλα να προσθέσουμε επίσης ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος διεξαγωγής της εκάστοτε λίγκας, ο οποίος εκ του αποτελέσματος δεν ευνοεί τους «μικρότερους».

Βέβαια, το μεγαλύτερο δυστύχημα για τους ρομαντικούς του αθλήματος (όσους έμειναν δηλαδή…) είναι πως το χάσμα αυτό όλο και θα μεγαλώνει. Για εκείνους λοιπόν που περιμένουν ότι μετά από πενήντα χρόνια θα έχουν να λένε στα παιδιά τους ποδοσφαιρικές ιστορίες παρόμοιες με τις πιο πάνω... η διαπίστωση μας είναι πως οι πιθανότητες μόνο με το μέρος τους δεν είναι. Εν ολίγοις, και αναφορικά με το ποδόσφαιρο πάντα, διανύουμε μια εποχή δύσκολη για «σταχτοπούτες»!

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση