ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

1,2 εκ. για Κύπριους (το αμαρτωλό καρέ των ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Άρη, Πάφου)

Η αύξηση των προστίμων σε σχέση με πέρσι και η παντιέρα των Ομόνοια και ΑΕΛ

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Η ανάδειξη των κυπρίων ποδοσφαιριστών, μαζί με την αναβάθμιση των εθνικών ομάδων αποτελούν χρόνια τώρα θέμα συζήτησης, στην εγχώρια ποδοσφαιρική κοινωνία. 

Μολονότι η Ομοσπονδία στις δημόσιες αναφορές της κάνει λόγο για βασική προτεραιότητα της και ενώ οι παράγοντες υποκριτικά εκφράζουν την στήριξη τους προς τον κύπριο ποδοσφαιριστή, οι αριθμοί έτσι όπως προκύπτουν μέσα από την έρευνα του 24sports, επιβεβαιώνουν ότι το γηγενές προϊόν, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους. 

Η  απόφαση για αύξηση των ξένων – κοινοτικών του καταλόγου Α από 15 σε 17 πριν από δυο καλοκαίρια και απεριόριστο αριθμό καταλόγου Β, συμβάλει τα μέγιστα για να καταστεί ο κύπριος ποδοσφαιριστής, είδος προς εξαφάνιση.

Όσον αφορά δε το αντισταθμιστικό μέτρο της Ομοσπονδίας για υποχρεωτική χρήση τουλάχιστον δυο Κυπρίων στην ενδεκάδα της κάθε ομάδας, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Οι δε ομάδες με εξαίρεση την Ομόνοια που πρωταγωνίστησαν φέτος, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Άρης και Πάφος, απαρτίζουν ένα παραβατικό καρέ, που καθόλου δεν νοιάζεται για τις όποιες επιπτώσεις επιβάλει η Ομοσπονδία. 

 Με αφορμή τα πιο πάνω το 24sports σας παρουσιάζει τα πρόστιμα που πλήρωσαν οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε. 

Τι προνοεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος

Σύμφωνα με το άρθρο Χ18 στην προκήρυξη του πρωταθλήματος Cyta 2023- 2024 η κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να αρχίζει τους αγώνες της έχοντας στην ενδεκάδα δυο 2  ποδοσφαιριστές που κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους ή πιο πριν να ήταν εγγεγραμμένοι ως ποδοσφαιριστές στο μητρώο της ΚΟΠ. Για κάθε αγώνα που μια ομάδα δεν έχει κανένα Κύπριο στην ενδεκάδα παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή για επιβολή προστίμου 8.500 ευρώ και αν έχει μόλις έναν Κύπριο τότε το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ.

 

Οκκ’ αργύριον ή πάντα θει κηλαύνεται

Όταν υπάρχουν λεφτά όλα πάνε καλά είναι η μετάφραση του πιο πάνω ρητού, κι όπως φαίνεται υπάρχουν ομάδες που επιλέγουν συνειδητά να μην χρησιμοποιούν Κύπριους ποδοσφαιριστής, με το πρόστιμο να μην αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο φετινό πρωτάθλημα οι ομάδες μας πλήρωσαν πέραν του 1 εκατομμύριου για τη μη χρήση Κυπρίων στην ενδεκάδα τους. Συγκεκριμένα στο σύνολο των 268 αγώνων του φετινού πρωταθλήματος οι ομάδες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 1.214.000 ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν ομάδες που το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί τη μισθοδοσία όλων(!) των ποδοσφαιριστών τους. 

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός πως σε σχέση με την 2022-23 τα χρήματα που πλήρωσαν οι ομάδες σε πρόστιμα αυξήθηκαν κατά 50% (!!!). Συγκεκριμένα απ’ τις 809 χιλιάδες ευρώ του 22-23, το ποσό αυξήθηκε στο 1 εκατομμύριο 214 χιλιάδες ευρώ.  

Η «αμαρτωλή» τετράδα

ΑΕΚ, Άρης, Πάφος και ΑΠΟΕΛ είναι η «αμαρτωλή» τετράδα για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Οι ομάδες αυτές έδωσαν σε πρόστιμα 1.105.000(!!) ευρώ. Πρακτικά πλήρωσαν το 91% των συνολικών προστίμων για τη μη χρήση Κύπριων. Από πλευράς Άρη δηλώνουν πως επενδύουν στις ακαδημίες, ο πρόεδρος της ΑΕΚ τόνισε πως το κασέ των Κυπρίων πολλές φορές ξεφεύγει, στην Πάφο ψάχνουν για ενίσχυση με παίκτες που να μπορούν να βοηθήσουν και στο ΑΠΟΕΛ παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι στο ρόστερ δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο τους. Παρά ταύτα η ωμή πραγματικότητα λέει πως οι συγκεκριμένες τέσσερις ομάδες προτιμούν να δίνουν χρήμα σε πρόστιμα παρά να θυσιάσουν οτιδήποτε στο αγωνιστικό. 

ΑΕΛ και Ομόνοια ψηλά τη σημαία του Κύπριου 

Σε σχέση με τους big 6 (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων, ΑΕΛ, ΑΕΚ) προκύπτουν στοιχεία που χρίζουν αναφοράς κι ανάλυσης.

Οι «Λέοντες» της Λεμεσού έδωσαν έμφαση στο Κυπριακό στοιχείο σε αυτή την μεταβατική χρονιά πληρώνοντας μόλις μια φορά πρόστιμά 2000 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως σε όλα τα παιχνίδια της πλην ενός, υπήρχαν τουλάχιστον δυο Κύπριοι στην ενδεκάδα. Μακρής, Παπαφώτης, Φραντζής και Γερολέμου είναι οι παίκτες που τράβηξαν το κουπί.

Κλασικά όμως και η Ομόνοια στηρίχθηκε στο γηγενές στοιχείο. Οι «πράσινοι» πλήρωσαν 4 χιλιάδες, χρησιμοποιώντας δυο ή περισσότερους Κύπριους στα 34 απ’ τα 36 παιχνίδια.

Των φρονίμων τα παιδιά (;)

Εν αντίθεση με τις πιο πάνω αναφορές, υπάρχουν τέσσερις ομάδες που απέφυγαν το πρόστιμο όπως ο διάβολος το λιβάνι κι άλλες τρεις που το προσπάθησαν αλλά έδωσαν μερικές χιλιάδες. Συγκεκριμένα, Νέα Σαλαμίνα, Εθνικός Άχνας, ΑΕΖ και Δόξα δεν πλήρωσαν ούτε σεντ σε πρόστιμα για μη χρήση Κυπρίων. Ασφαλώς αυτό έγινε κατ' επιλογή των ίδιων ομάδων, ενώ δεν έλειψαν (σε μερικές περιπτώσεις) ενδεκάδα που ναι μεν να έχει δυο Κύπριους αλλά πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου ο προπονητής της ομάδας να προχωρά σε αλλαγή με ξένο ποδοσφαιριστή. Πέραν των τεσσάρων ομάδων που αναφέραμε, 2 χιλιάδες πλήρωσε ο Οθέλλος και η ΑΕΛ, ενώ 4 χιλιάδες έδωσε η Καρμιώτισσα αλλά και η Ομόνοια.

Που πηγαίνουν τα λεφτά

Αναλύοντας όλα τα πιο πάνω δεδομένα εύλογα υπάρχει το ερώτημα για το που πηγαίνουν τα λεφτά. Ασφαλώς το 1 εκατομμύριο 214 χιλιάδες αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, κι αν υπολογίσει κανείς πως κάθε χρόνο τα δεδομένα είναι ίδια, η σωστή αξιοποίηση του μπορεί να βελτιώσει αρκετά το πρωτάθλημα μας ώστε να αναδειχθούν Κύπριοι ποδοσφαιριστές.

Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές απ’ τη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, απ’ τα χρήματα αυτά ένα ποσό καταλήγει στα σωματείου τα οποία σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος είχαν τουλάχιστον δυο Κύπριους στην ενδεκάδα τους. Τα σωματεία αυτά για φέτος ήταν ο Εθνικός Άχνας, η Νέα Σαλαμίνα, η Δόξα και η ΑΕΖ. Επίσης ένα ποσό καταλήγει ως επιβράβευση για την ομάδα που χρησιμοποίησε τους περισσότερους Κύπριους (λεπτά συμμετοχής), ενώ τα υπόλοιπα χρήματα καταλήγουν στα ταμεία της Ομοσπονδίας.

 

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση