Θεόδωρος Τσιολάκης
Μοιάζει με κακόγουστο αστείο για τους ποδοσφαιριστές η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του κυπριακού πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας τη νέα σεζόν με τις ομάδες στο Α’ γκρουπ στη β’ φάση να αυξάνονται σε οκτώ και στο β’ γκρουπ να μειώνονται σε έξι.
Σε αυτό το ενδεχόμενο θα αυξηθούν τα παιχνίδια των ομάδων του Α’ γκρουπ και θα μειωθούν του β’, με τις ομάδες που θα βγουν αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη να αυξάνονται αρκετά τα παιχνίδια τους σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Πιο συγκεκριμένα σε περίπτωση που όντως γίνει η αλλαγή στη β’ φάση και θα έχουμε το πρώτο γκρουπ με οκτώ ομάδες, οι σύλλογοι που θα πάρουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο θα παίξουν 57 παιχνίδια αν εξασφαλίσουν είσοδο σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ και προχωρήσουν στον τελικό του Κυπέλλου. Ενώ εάν προκριθούν από τους ομίλους τα παιχνίδια θα αυξηθούν.
Πιο αναλυτικά τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα θα είναι 40, στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα είναι έξι και ακόμη έξι μετά στους ομίλους, ενώ οι δύο ομάδες που θα φτάσουν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου θα παίξουν άλλα πέντε ματς στην εν λόγω διοργάνωση.
Αναφορικά με τον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο υπάρχει περίπτωση να δώσουν σύνολο 60 παιχνίδια, καθώς θα υπάρξει παιχνίδι μεταξύ τους στο Σούπερ Καπ, ενώ θα μπορούν να διεκδικήσουν και είσοδο σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα, που σε αυτή την περίπτωση τα παιχνίδια στους ομίλους θα είναι οκτώ.
Ταυτόχρονα μέσα στη σεζόν υπάρχουν και υποχρεώσεις εθνικών ομάδων, με αρκετούς παίκτες από τους μεγάλους συλλόγους να είναι διεθνείς. Επομένως υπάρχει πιθανότητα αρκετοί ποδοσφαιριστές να παίξουν σύνολο μέχρι και 70 παιχνίδια. Αν αναλογιστούμε ότι οι μέρες του χρόνου είναι 365, τότε αν ο κάθε παίκτης μπορεί και είναι υγιείς να αγωνιστεί σε κάθε ματς, θα αγωνίζεται κάθε πέντε μέρες. Σίγουρα δεν το λες και εύκολο αυτό το πράγμα, με τη ζωή τον ποδοσφαιριστών σαφέστατα να δυσκολεύει από την στιγμή που γίνει αύξηση των ομάδων του Α’ γκρουπ σε οκτώ.