ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο αχίλλειος του Μπέζους, η «αχίλλειος πτέρνα» των αθλητών

Τι ισχύει με τον τραυματισμό του Ουκρανού που παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε καλαθοσφαιριστές και συνήθως... τελειώνει καριέρες

Παντελής Παντελή

Παντελής Παντελή

Μεγάλο το πλήγμα στην Ομόνοια μετα τα χθεσινά (15/04) νέα όσον αφορά τον Ρόμαν Μπέζους. Όπως έγινε γνωστό, ο Ουκρανός θα λείψει από τους αγωνιστικούς χώρους για τους επόμενους έξι μήνες, λόγω πλήρης ρήξης αχίλλειου τένοντα. Ένας τραυματισμός που τον βλέπουμε πιο συχνά στην καλαθόσφαιρα και «αλλάζει» τους αθλητές.

Ο αχίλλειος τένοντας αποτελεί ένα πολύ ευάλωτο σημείο, μια «κλωστή» που όταν κοπεί χρειάζεται να δουλέψεις αρκετά και ίσως η επόμενη ημέρα να μην είναι ποτέ η ίδια με το παρελθόν. Ουσιαστικά, συνδέει την μυϊκή μάζα της γάμπας με τα οστά της πτέρνας, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, κυρίως όμως το βλέπουμε σε καλαθοσφαιριστές. Η καταπόνηση του αχίλλειου γίνεται με τις αλλαγές κατεύθυνσης και τα ξαφνικά πηδήματα, που κάνει το σύστημα του αχίλλειου να δέχεται 8 με 10 φορές το βάρος του σώματός τους.

Μάλιστα, αυτός ο τραυματισμός ήταν και η αιτία να διακόψει την καριέρα του ένας από τους σπουδαιότερους NBAer όλων των εποχών, ο Κόμπι Μπράιαντ. Ο αστέρας του NBA, μετά από ρήξη αχίλλειου το 2013, πάλεψε και επέστρεψε μετά από 8 μήνες, όμως ακολούθησαν αρκετοί τραυματισμοί που τον οδήγησαν το 2016 στην απόφαση να σταματήσει.

Kobe recounts 2013 injury, trying to pull Achilles back into place |  theScore.com

Ουσιαστικά, πολλοί έχουν αναφέρει ότι ένας αθλητής που έχει υποστεί τραυματισμό στον αχίλλειο, μετά δεν είναι ο ίδιος. Όταν επιχειρεί να τρέξει, δίνει την αίσθηση πως τρέχει σε... λάσπη, η εκρηκτικότητα χάνεται σε σημαντικό βαθμό, όπως και η ταχύτητα.

Πάντως στην Ομόνοια υπάρχει άλλος ένας ποδοσφαιριστής που είχε τον ίδιο τραυματισμό προ διετίας. Ο Μάριους Στεπίνσκι είχε υποστεί ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα τον Μάριο του 2022, όταν φορούσε τη φανέλα του Άρη. Επανήλθε στους αγωνιστικούς χώρους τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όμως του πήρε αρκετό χρόνο για να επανέλθει στον παλιό του εαυτό. Παράλληλα ο Πολωνός βρισκόταν τότε στην ηλικία των 26 ετών, κάτι που έχει τη δική του σημασία όσον αφορά τον τραυματισμό στον αχίλλειο. Οι έρευνες αναφέρουν ότι ένας αθλητής μετά την ηλικία των 30 ετών έχει λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν τον τραυματισμό. 

Επιπλέον, ο Ελ Φαρντού Μπεν του ΑΠΟΕΛ υπέστη τον ίδιο τραυματισμό σχεδόν ένα χρόνο πριν και ακόμη δεν έχει επιστρέψει στα γήπεδα, ενώ βρίσκεται στην ηλικία των 34 χρόνων. Άλλα παραδείγματα από το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι οι Μπρούνο Γκάμα, ο Ντιγκινί και ο Μάρκο Αϊρόσα.

Επομένως, ο Ουκρανός θα δώσει την δική του μάχη για να επιστρέψει στα γήπεδα. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι... «σκληρά» για τον 34χρονο που όταν επιστρέψει θα πρέπει να σφίξει τα δόντια, έτσι ώστε να θυμίσει ξανά τον παίκτη που θαυμάσαμε φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση