Πέτρος Παπαγιώργης
Νιλ Λένον, Γιανίκ Φερέρα, Σωφρόνης Αυγουστή, Τσέτιλ Ρέκνταλ, Γιάννης Αναστασίου. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, μέρα που ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με το Χένινγκ Μπεργκ, μέχρι σήμερα, στον πράσινο πάγκο κάθησαν πέντε προπονητές. Μέσα σε μια διετία, πέντε άτομα για τον πάγκο. Παλιότερα ο Πολ Πογκμπά σε μια συνέντευξη του είχε πει το εξής: «Δεν βοηθάει ν' αλλάζεις κάθε χρόνο προπονητή». Στην Ομόνοια το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο συχνό.
Νέα σελίδα άνοιξε στην ιστορία της Ομόνοιας με ένα, (όχι και πολύ), παλιό γνώριμο άτομο στον πάγκο. Το Γιάννη Αναστασίου, που ήταν ξανά στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας πριν από έξι περίπου χρόνια. Από τις 4.11.18 ( αγώνας με Ερμή που έληξε με σκορ 2-1 για την Ομόνοια) μέχρι τις 19.5.2019 (αγώνας με ΑΕΚ που έληξε με 2-0 για τη ΑΕΚ). Συνολικός απολογισμός, 25 αγώνες, 8 νίκες, 6 ισοπαλίες, 11 ήττες εκ των οποίων οι 6 ήταν συνεχόμενες. Αρνητικός απολογισμός με μια κακοφτιαγμένη και ποιοτικά ανεπαρκή ομάδα που παρέλαβε από τον τότε τεχνικό διευθυντή Ανχελ Γκόμες.
Το γενικότερο περιβάλλον είναι πολύ πιο πιεστικό γιατί τότε ήταν η πρώτη χρονιά με το νέο καθεστώς και ο κόσμος ήταν πιο συγκαταβατικός
Έφερε κατά τη μετεγγραφική περίοδο Ιανουαρίου τους Χάρη Μαυρία, Δημήτρη Κολοβό και Αμπντούλ Ατζαγκούν, εκ των οποίων μόνο ο πρώτος πρόσφερε στην ομάδα. Η παρουσία του Γιάννη Αναστασίου βελτίωσε σε ελάχιστο βαθμό την εικόνα της ομάδας. Το ότι μπήκε στην εξάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Το όφελος που πήρε η ομάδα από τον Αρτινό κόουτς ήταν το ότι χρησιμοποίησε σε 11 παιχνίδια το Μαρίνο Τζιωνή, που είχε ντεμπουτάρει από την προηγούμενη σεζόν (2017-18). Με τη λήξη της σεζόν έφυγε από την Ομόνοια και σε συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα (το 2020) σε Ελλαδικη αθλητική ιστοσελίδα είπε ότι ο λόγος πού έφυγε είναι ότι υπήρχε διαφορά φιλοσοφίας με το τότε αθλητικό διευθυντή, το Νεόφυτο Λάρκου.
Τώρα ο Γιάννης Αναστασίου είναι ξανά εδώ. Υπό διττή ιδιότητα, αυτήν τη φορά. Ως υπηρεσιακός προπονητής και ως σύμβουλος στρατηγικού ποδοσφαιρικού σχεδιασμού.Υπενθυμίζουμε την εισαγωγή της ανακοίνωσης της Ομόνοιας: «Ανακοινώνουμε την πρόσληψη, με άμεση ισχύ, του κ. Γιάννη Αναστασίου στη θέση του Σύμβουλου Στρατηγικού Ποδοσφαιρικού Σχεδιασμού. Το συμβόλαιο συνεργασίας έχει διάρκεια μέχρι τον Μάιο του 2026. Παράλληλα, λόγω της ανάγκης που προκύπτει, ο κ. Αναστασίου θα έχει και καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου».
Η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική από τότε; Είναι σε ένα βαθμό πιο επαρκές το υλικό, αλλά το γενικότερο περιβάλλον είναι πολύ πιο πιεστικό γιατί τότε ήταν η πρώτη χρονιά με το νέο καθεστώς και ο κόσμος ήταν πιο συγκαταβατικός. Τώρα ο κόσμος πιέζει αφόρητα, ασκών έντονη κριτική γιατί σταδιακά έχουν μαζευτεί πολλά. Τα συνεχόμενα λάθη θέτουν εδώ και τρεις σεζόν την Ομόνοια εκτός κάδρου στη διεκδίκηση του τίτλου. Εννοείται ότι οι κραδασμοί δεν απορροφούνται από τους παίκτες, που σαφώς και είναι επηρεασμένοι. Πώς να μην είναι επηρεασμένοι όταν η ομάδα αλλάζει συνεχώς προπονητές; Τρεις προπονητές μέσα σε μια σεζόν που δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Εννοείται ότι ο κόσμος δεν ενθουσιάστηκε με την πρόσληψη του Γιάννη Αναστασίου, αφού ο Ελλαδίτης ήταν ένας προπονητής που δεν ήταν βέβαια, ούτε …Τσακάροφ ούτε …Ζακαρέλ ( για τους παλιότερους), ούτε …Λοτίνα, ούτε …Ολίβα ( και για τους παλιότερους, αλλά και για τους νεώτερους), αλλά ένας προπονητής που απλώς …πέρασε από την Ομόνοια για κάποιους μήνες. Ένας τρόπος υπάρχει για τον Ελλαδίτη κόουτς να κερδίσει τον κόσμο και να αλλάξει το κλίμα. Οι επιτυχίες. Πράγμα που στις δοσμένες συνθήκες, μόνο απλό δεν είναι. Το αντικειμενικά θετικό στην περίπτωση είναι ότι ο χώρος του Κυπριακού ποδοσφαίρου, του είναι οικείος.
Η Ομόνοια έχει τώρα μπροστά της δυο στόχους. Την κατάκτηση του κυπέλλου αλλά και την κατάκτηση της προνομιούχας θέσης στο πρωτάθλημα. Ο Γιάννης Αναστασίου ξέρει ότι έχει δύσκολο έργο στην προσπάθεια για υλοποίηση των στόχων. Δεν θα χτίσει ασφαλώς αυτή τη στιγμή μια ομάδα, αλλά θα πρέπει απαραιτήτως να δει πως θα αλλάξει την εικόνα της, γιατί με την εικόνα που βλέπουμε μέχρι τώρα, οι στόχοι θα μείνουν σκέτοι στόχοι. Έτσι, πολύ ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Ομόνοια θα πρέπει να μπορεί να δημιουργεί σε πιο ικανοποιητική βαθμό, αλλά και να ανταποκρίνεται καλύτερα ανασταλτικά.
Ανεξαρτήτως προσώπων, είτε διοικούντων, είτε προπονητών, είτε τεχνικών διευθυντών, είτε, συμβούλων στρατηγικού ποδοσφαιρικού σχεδιασμού, είτε... είτε... το βασικό είναι πως η Ομόνοια, πηγαινοέρχεται μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, σε μια περιδίνηση, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό της.