Χρήστος Ζαβός
Δεν χρειάζεται να είσαι ανθρωπολόγος μήτε κοινωνιολόγος, για να κατανοήσεις τι γίνεται στη Πάφο ως προς τη συζήτηση που απασχολεί τελευταίως και σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Λίγο να γνωρίζεις τις διαχρονικές παθογένειες του νησιού, θα καταλάβεις ότι και στην δυτικότερη πόλη του νησιού, παρατηρείται έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων, προώθηση ή προστασία μικροκομματικών συμφερόντων και επιβολή προσωπικής ατζέντας.
Στην Πάφο διαμορφώθηκε μια πραγματικότητα ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις-υποδομές που δεν τιμά κανένα, ούτε και την Πολιτεία γενικότερα. Κύρια ευθύνη όμως γι' αυτό έχει η τοπική κοινωνία
Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε για χρόνια στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να ερημώσει το Τσίρειο και συνάμα ν’ ανεγερθεί ένα νέο γήπεδο, που απ’ όπου και αν το πιάσεις μυρίζει τσαπατσουλιά και κακοδιαχείριση.
Στην Πάφο διαμορφώθηκε μια πραγματικότητα ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις-υποδομές που δεν τιμά κανένα, ούτε και την Πολιτεία γενικότερα.
Τ’ όλο θέμα απασχολεί την επικαιρότητα κυρίως λόγω της κατάθεσης πρότασης εκ μέρους της Πάφος FC, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάφου (δες Ιακώβειο) και της Γεροσκήπου (δες γήπεδο «Μιχαλάκη Κυπριανού», Δημοτικό κολυμβητήριο) , όπως επίσης και την απαραίτητη προϋπόθεση να της παραχωρηθεί υπό τη μορφή εκμίσθωσης το γήπεδο «Στέλιος Κυριακίδης».
Επί της πρότασης δεν φαίνεται να συμφωνεί, όχι ο ΚΟΑ ή η Πολιτεία, αλλά ο Γυμναστικός Σύλλογος « Κόροιβος», η ηγεσία του οποίου εμμένει στην υλοποίηση της απόφασης από την προηγούμενη διοίκηση του ΚΟΑ και η οποία προνοεί την εγκατάσταση στο Στέλιος Κυριακίδης, ολοκαίνουργιου ταρτάν μ’ ένα κονδύλι της τάξεως του 1,8 εκ ευρώ.
Ευθύς εξ αρχής, διακρίνει κανείς ένα χάσμα μεταξύ της Πάφος FC και του Γυμναστικού Συλλόγου, ως προς το ποια είναι η κατάλληλη λύση για το γήπεδο στην Πάφο.
Δίκαιο θα ήταν να καταγραφεί, ότι από τη μεριά της Πάφου έχει κατατεθεί και δημόσια συνολική πρόταση επί του θέματος, από τη μεριά του Συλλόγου δεν υπάρχει κάποια δήλωση, καλά, καλά εν έτει 2024 δεν υπάρχει ούτε ιστοσελίδα στο διαδίχτυο.
Ανάμεσα στις δύο μεριές και τις διαφορές που τους χωρίζουν, μεσολαβούν και οι δημοτικοί φορείς που έχουν άμεση σχέση με το γήπεδο της Γεροσκήπου, αλλά και η Σχολική Εφορεία ως αρμόδια για το Ιακώβειο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα ήταν έως και ουτοπικό να περιμένει κανείς άμεση δράση και αποφάσεις καθότι σε τέτοια χρονικά σημεία, συνήθως τα δεδομένα βαλτώνουν ακόμη περισσότερο, ελέω και της απειλής του όποιου πολιτικού ή εκλογικού κόστους.
Με αυτά και με εκείνα, στην Πάφο είναι ξεκάθαρο ότι οι εμπλεκόμενες μεριές όχι απλά δεν συνεργάζονται προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στο έτσι και αλλιώς αποδεχτό απ’ όλους υπαρκτό πρόβλημα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ίχνος επικοινωνίας μεταξύ τους.
Η τοπική κοινωνία καλείται να κάνει την υπέρβαση και λαμβάνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή ανάλογες περιπτώσεις (βλέπε Λεμεσός), να βρει εκείνες τις συντεταγμένες όπου στην τελική θα επωφεληθούν όλα τ’ αθλήματα και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι πολίτες της Πάφου και των γύρω περιοχών.
Ας ξεμπλέξουν δηλαδή οι Παφίτες με τους Παφίτες και γιατί όχι να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο άξιο θαυμασμού για όλη την αθλητική Κύπρο!!!