ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πάσα» στους ειδικούς για την ασφάλεια στα γήπεδα

Δηλώσεις Παπαγεωργίου & Vana στη FIFPRO

Εξαιρετικής σημασίας είναι το αυριανό συνέδριο «Player Workplace Safety» που διοργανώνουν από κοινού ΠΑ.Σ.Π. και FIFPRO στο «St. Raphael Resort» στη Λεμεσό, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αστυνομίας Κύπρου. Το συνέδριο, που θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00, θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αναλύσουν το θέμα της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, πρόβλημα που ταλανίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, παρέχοντας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον σε παίκτες, οπαδούς, αξιωματούχους αγώνα και σε όσους βρίσκονται στο γήπεδο.

Μεταξύ άλλων, το συνέδριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση της έρευνας της FIFPRO όσον αφορά την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, ομιλίες του Σπύρου Νεοφυτίδη, εκτελεστικού προέδρου του ΠΑ.Σ.Π., του αντιπροέδρου της ΚΟΠ Θεόδωρου Θεοδούλου, του επικεφαλής της σύμβασης του Saint – Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης Paulo Gomes, του προέδρου της πορτογαλικής εθνικής αρχής κατά της βίας σε αθλητικές διοργανώσεις Rodrigo Cavaleiro, καθώς και της Μαρίνας Νικολάου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα ακολουθήσει γεύμα και οι εργασίες θα συνεχιστούν στις 14:00, όπου θα αναπτυχθεί ο ρόλος του Supporter Liaison Officer (SLO) από την Lena Gustafson Wiberg εκ μέρους των Football Supporters Europe, ενώ έπειτα θα πάρει τον λόγο ο Alfredo Lorenzo Mena, σύμβουλος ασφαλείας της UEFA, o οποίος θα μιλήσει για την αστυνόμευση και διαχείριση τις ημέρες των αγώνων, θέμα που θα αναλύσει και ο Μιχάλης Ηροδότου, υπεύθυνος του γραφείου κατά του χουλιγκανισμού της Αστυνομίας Κύπρου.

To συνέδριο θα κλείσει με ομιλία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της European Leagues Alberto Colombo, o οποίος θα αναφερθεί στην ασφάλεια στον χώρο εργασίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και τα καταληκτικά σχόλια του γενικού γραμματέα της FIFPRO Joachim Walltin. Στο συνέδριο θα δώσουν το παρών τους σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εκπρόσωπος της Interpol, καθώς επίσης και αρκετοί σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών, όπως της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Σερβίας.

Το αυριανό συνέδριο είναι μία συνέχεια της έκθεσης που δημοσιοποίησε η ίδια στην ιστοσελίδα της τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και τη βία από οπαδούς εν ώρα αγώνα. Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών, σε έρευνα ερωτηματολογίου μεταξύ 41 συνδέσμων και στις αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε σημερινό δημοσίευμα της η FIFPRO, που προβάλλεται ως κύρια είδηση στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι η Κύπρος έγινε μάρτυρας πολυάριθμων περιστατικών από οπαδούς εναντίον των ποδοσφαιριστών, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις των Γιώργου Παπαγεωργίου (Νέα Σαλαμίνα) και Vana Alves (Άρης). Ο πρώτος ρωτήθηκε και απάντησε για το περιστατικό στο οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όταν έπεσε κροτίδα δίπλα του ενώ έκανε προθέρμανση.

«Ήμουν στον πάγκο και ο προπονητής μου είπε να κάνω ζέσταμα», θυμάται ο Παπαγεωργίου. «Όταν έκανα ζέσταμα πίσω από τους οπαδούς, άκουσα έναν μεγάλο θόρυβο. Αμέσως, είχα πονοκέφαλο, έπεσα στο έδαφος και δεν άκουγα καλά στο δεξί μου αυτί. Δεν συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί». Και πρόσθεσε: «Μερικές φορές δεν νιώθουμε ασφαλείς στο γήπεδο. Υπάρχουν φορές, για παράδειγμα, που πηγαίνεις να κάνεις κόρνερ ή πλάγιο πίσω από τους οπαδούς και δεν ξέρεις αν θα χτυπηθείς στο κεφάλι ή στην πλάτη από κάποιο αντικείμενο. Αν σκέφτεσαι τι θα κάνουν οι οπαδοί, τότε δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Θέλουμε να παίζουμε μπροστά στους φιλάθλους, αλλά οι οπαδοί πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες».

Από την πλευρά του, ο Vana Alves σημειώνει τα ακόλουθα: «Δεν με νοιάζει όταν λένε άσχημα λόγια από την κερκίδα, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά τη γραμμή βίας και ρατσισμού δεν μπορούμε να την περάσουμε. Αυτό δεν σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να πετάνε πράγματα από την κερκίδα και πιστεύουν ότι πρέπει να το αποδεχτούμε. Αυτό δεν μπορούμε να το κανονικοποιήσουμε. Ως τερματοφύλακας, δεν πρέπει να φοβάμαι μήπως με χτυπήσουν αντικείμενα από πίσω: κροτίδες, μπουκάλια. Ακόμα και τα πλαστικά ποτήρια γεμάτα νερό, πονάνε. Είμαστε εκεί για να παίξουμε ποδόσφαιρο, όχι για να προσπαθούμε να επιβιώνουμε. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές. Οι σύλλογοι πρέπει, επίσης, να αναλάβουν την ευθύνη γι΄ αυτό το θέμα – είναι υπεύθυνοι για τους οπαδούς τους».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση