ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εθνική: Για τον Κωστή μάθαμε… οι υπόλοιποι;

Μακάρι το θέμα να ήταν μόνο ένας ποδοσφαιριστής

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Αρκετή συζήτηση έγινε τις προηγούμενες μέρες για το γεγονός πως ο Ηλίας Κωστή δεν βρισκόταν στις κλήσεις του Τιμούρ Κετσπάγια για τα ματς με Σκωτία και Ισπανία. Μάλιστα, με αφορμή την ανάρτηση του Σπύρου Νεοφυτίδη η ΚΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως ο ποδοσφαιριστής ήταν εκτός των επιλογών του Γεωργιανού προπονητή λόγω του ότι επέλεξε να εκπροσωπήσει την Εθνική Ελλάδας. Απόφαση απολύτως φυσιολογική, καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με μεγάλη προοπτική κι ο οποίος θέλει προφανώς να αγωνιστεί για τη χώρα που μέσω αυτής έχει τις περισσότερες πιθανότητες προβολής.

Από εκεί και πέρα, με αφορμή τις πιο πάνω εξελίξεις και κυρίως την ανακοίνωση της ομοσπονδίας «γεννιούνται» ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Ένα εξ αυτών είναι και το ποια είναι η απάντηση των υπευθύνων για τον παραγκωνισμό ποδοσφαιριστών κυπριακής καταγωγής που μεγαλώνουν και ανδρώνονται ποδοσφαιρικά στο εξωτερικό. Σημειώνεται πως λόγω και του ότι οι περισσότεροι Κύπριοι τις προηγούμενες δεκαετίες έφυγαν με προορισμό την Αγγλία… οι πλείστοι ποδοσφαιριστές με κυπριακή καταγωγή εκτός συνόρων είναι Αγγλοκύπριοι.

Με ελάχιστες λοιπόν εξαιρέσεις (βλέπε Τζέισον Δημητρίου και Άντονι Γεωργίου) ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανδρών δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα για το τι κάνουν ομογενείς στο εξωτερικό. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει μερικούς να παίρνουν κλείσεις στις μικρές Εθνικές, ωστόσο δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια, αλλά ούτε και κάποιο πλάνο. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το όλο θέμα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η ΚΟΠ δεν προσεγγίζει οργανωμένα τους εν λόγω παίκτες. Οι όποιες κλήσεις προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια είναι κυρίως μέσω συστάσεων και όχι γιατί γίνεται κάποια οργανωμένη προσπάθεια από πλευράς ομοσπονδίας.

Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε την ευκαιρία να «μεγαλώσουμε» τη δεξαμενή επιλογής. Μια μικρή χώρα σαν τη δική μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίζει την πλάτη σε παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, μιλάμε και για ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να ενσωματωθούν στις Εθνικές μας από πολύ νεαρή ηλικία, κάτι που βοηθά και στην προσαρμογή των ιδίων. Για παράδειγμα, εκεί που περιμένουμε από ξένους προχωρημένης ηλικίας (σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις) να συμπληρώσουν έξι χρόνια στην Κύπρο για να τους δώσουμε υπηκοότητα... μπορούμε να ενσωματώσουμε τους πιο πάνω παίκτες στις όποιες απαιτήσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πριν καν κλείσουν τα 18 τους! 

Με μακροχρόνιο δηλαδή πλάνο έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε αυτούς τους παίκτες κι ενώ αποδεδειγμένα έχουν αναδειχθεί ορισμένοι Αγγλοκύπριοι μεγάλης κλάσης, όπως οι Άντρος Τάουνσεντ και Μάρκους Έντουαρτς. Οι συγκεκριμένοι δεν υπήρχε περίπτωση να επέλεγαν την Κύπρο λόγω του ότι είχαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τα «τρία λιοντάρια», όμως έχοντας καλές σχέσεις με όλους αυτούς μόνο κέρδος μπορεί να φέρει σε βάθος χρόνου. Εκείνοι που ήδη αναφέραμε θα μπορούσαν αφού σταματήσουν το ποδόσφαιρο να έρθουν στο νησί μας και να βοηθήσουν την Εθνική από κάποιο άλλο πόστο! Να προσθέσουμε ότι στην πιο πάνω λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Νίκο Γεννάρης και Τζέισον Κούμας (ο γιος του, Λούις είναι στις ακαδημίες της Λίβερπουλ), που παρότι μεγάλωσαν στην Αγγλία επέλεξαν τις Ουαλία και Κίνα, αντίστοιχα.

Πάντως, πιο προσιτές, αλλά και καθόλου κακές επιλογές για την Εθνική Κύπρου αυτή τη στιγμή φαντάζουν μεταξύ άλλων εκείνες των Ρούελ Σωτηρίου και Έκτορ Κυπριανού. Οι δυο τους βρίσκονται σε πολύ καλές ηλικίες και αγωνίζονται ως βασικοί στις Λέιτον Όριεντ και Πίτερμπορο, ομάδες της αγγλικής League One. Έτοιμος για το βήμα δείχνει κι ο Νικ Τσαρούλα (Κρόουλι / Leauge Two), ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Τζακ Παναγιώτου, ο οποίος μεγάλωσε στις Η.Π.Α. και στα 19 του χρόνια μετρά ήδη δέκα συμμετοχές στο MLS.

Όπως αντιλαμβάνεστε... προοπτική για καλύτερες μέρες υπάρχει. Οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν είναι πάρα πολλές, ωστόσο μια εξ αυτών θεωρούμε πως είναι και το καλύτερο σκάουτινγκ για ομογενείς στο εξωτερικό και όπως ήδη αναφέραμε συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί δεν καταρτίστηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο στήριξης και επένδυσης ουσιαστικά σε αυτή την κατηγορία ποδοσφαιριστων.

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση

X