ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τυχαίο; Δεν νομίζω: Το «I am Georgia»… δείχνει το δρόμο

Γιατί όλα έχουν την εξήγηση τους

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Σε ένα τελικό το αποτέλεσμα κρίνεται ως συνήθως απ’ τις λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο ίσχυσε και στο εκτός έδρας παιχνίδι της Ελλάδας με τη Γεωργία, όπου ως γνωστόν οι γηπεδούχοι πήραν την πρόκριση στα τελικά του Euro... στις λεπτομέρειες.

Άποψη του γράφων είναι πως το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογιέτ διαθέτει μεγαλύτερη συνολικά ποιότητα από τον τελευταίο του αντίπαλο και πως αν ο Ουρουγουανός αποφάσιζε να ρισκάρει λίγο περισσότερο θα είχαμε άλλη κουβέντα σήμερα. Γενικότερα έχουμε την εντύπωση πως η «γαλανόλευκη» είναι καλύτερη ομάδα, όμως στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Επίσης, το να κρίνονται τόσο σημαντικές προκρίσεις χωρίς επαναληπτικό θεωρούμε πως είναι κάτι που χρειάζεται να επανεξετάσει η UEFA...

Η ουσία όμως είναι ότι η Γεωργία έγραψε ιστορία με το σπαθί της και αυτό δεν αλλάζει (δεν είναι μόνο το παιχνίδι την Ελλάδα, αλλά η όλη... φοβερή προσπάθεια που έκανε μέχρι να φτάσει στα πλέι-οφ). Μάλιστα, ρίχνοντας μια πιο αναλυτική ματιά στο ποδόσφαιρο της άλλοτε χώρας της Σοβιετικής Ένωσης μπορούμε να πούμε ότι η εν λόγω επιτυχία αποτελεί το επιστέγασμα ενός μακροχρόνιου πλάνου που «τρέχει» από το 2022 και το οποία έχει τίτλο «Ι am Georgia».

Τότε ήταν όπου ο άλλοτε άσος της Σάλκε και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στη Γεωργία, Λεβάν Κοπιασβίλι, ανακοίνωσε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα έτη (2022-2026) και με μοναδικό στόχο τη γενικότερη αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στη Γεωργία.

Με τη βοήθεια της UEFA, αλλά και συγκεκριμένων χορηγών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του επιπέδου της Εθνικής ομάδας, του τοπικού πρωταθλήματος, των ακαδημιών, αλλά και του γυναικείου ποδοσφαίρου της χώρας.

Απ’ τις διάφορες αποφάσεις που πάρθηκαν ξεχωρίζει ότι οι μικρές Εθνικές ομάδες υιοθέτησαν την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία με την Εθνική ανδρών, με παίκτες της Κ21 να ανεβαίνουν όλο και πιο συχνά στους «μεγάλους».

Επιπρόσθετα, ανοιξαν το δρόμο για είσοδο επενδυτών στο τοπικό πρωτάθλημα, με τις εννέα από τις δέκα ομάδες αυτή τη στιγμή να ανήκουν σε ιδιώτες.

Επένδυσαν πάρα πολλά χρήματα στη διαφήμιση του ποδοσφαίρου τους, ενώ δημιούργησαν ειδική πλατφόρμα που βοηθά τους εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες ούτως ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Παράλληλα, αυτοί εξελίσσονται βάσει της αγωνιστικής φιλοσοφίας της Εθνικής ομάδας.

Βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε πως η προσπάθεια για αναβάθμιση άρχισε από πολύ πιο πριν και αυτό αποτειπώνεται μεταξύ άλλων απ’ το ότι:

  • Το 2015 υπήρχαν μόλις 15 Γεωργιανοί με δίπλωμα προπονητικής της UEFA (UEFA PRO, A, B, C, Goalkeeper B, Futsal B) κι ότι το 2022 ο αριθμός ανέβηκε στους 60.
  • Το 2015 είχαν 13 διοργανώσεις ποδοσφαίρου, ενώ το 2022 ο αριθμός αυξήθηκε στις 29.
  • Το 2017 παρακολουθούσαν το τοπικό πρωτάθλημα, τηλεοπτικά 200,000 χιλιάδες κόσμου, το 2022 έγιναν 2,600.000.
  • 37 γήπεδα κτίστηκαν και ανακαινίστηκαν από το 2016 και έπειτα.

Κλείνοντας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ΚΟΠ και ΕΠΟ έχουν ανακοινώσει κατά καιρούς διάφορα προγράμματα που αποσκοπούσαν στη βελτίωση του ποδοσφαίρου στις χώρες τους. Επίσης, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικού πρωταθλήματος παραμένουμε αρκετά πιο μπροστά απ’ τους Γεωργιανούς…

Ακόμη κι έτσι όμως, εκείνοι πιστώνονται τα πετυχημένα βήματα που έκαναν τα τελευταία χρόνια (να θυμίσουμε πως η ομοσπονδία τους είναι μόλις τριάντα ετών λόγω ΕΣΣΔ) κι ότι μέχρι στιγμής δεν μένουν στα λόγια, όπως είδαμε να συμβαίνει στο παρελθόν με τις ομοσπονδίες σε Κύπρο και Ελλάδα. Η εκπόνηση ενός πλάνου είναι το ένα… και το να μπορείς να το στηρίξεις είναι το δεύτερο και αναμφίβολα πιο σημαντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση