Νέο παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταγραφές για μία σεζόν (2023/24), αφού οι συνολικές δαπάνες έσπασαν το όριο των 10 δισ. ευρώ! Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του παιχνιδιού. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, καθώς οι μεταγραφές και στις δύο μεταγραφικές περιόδους ανήλθαν σε 10,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 9,4 δισ. ευρώ που είχε επιτευχθεί τη σεζόν 2019/20.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δέκα σύλλογοι με τις υψηλότερες δαπάνες στον κόσμο αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του νέου ρεκόρ, ξοδεύοντας συνδιαστικά περίπου 2,75 δισ. ευρώ για νέους παίκτες, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermark.
Η Premier League εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρά την πτώση των δαπανών. Οι συνολικές μεταγραφικές δαπάνες της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ, με τη Ligue 1 (1,1 δισ. ευρώ), τη Serie A (996 εκατ. ευρώ), τη Saudi pro League (972 εκατ. ευρώ) και τη Bundesliga (834 εκατ. ευρώ) να συμπληρώνουν τη λίστα με τα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα σε δαπάνες για μεταγραφές.
Ωστόσο, δεν ήταν οι δαπάνες της Premier League στη μεταγραφική περίοδο που οδήγησαν στην καθαρή δαπάνη να σπάσει το όριο των 10 δισ. ευρώ.
Αν και η αγγλική κορυφαία κατηγορία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών για μεταγραφές στην αγορά, οι συνολικές της δαπάνες στην πραγματικότητα μειώθηκαν από το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ της περασμένης σεζόν.
Αντίθετα, ήταν τα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που σημείωσαν αύξηση στις δαπάνες και στις δύο μεταγραφικές περιόδους, με τη Ligue 1 (+396 ευρώ εκατ.), την Bundesliga (+279,2 εκατ.), το αγγλικό πρωτάθλημα (+124,8 εκατ.) και τη Serie A (+79 εκατ.) όλα ουσιαστικά αντισταθμίζουν τις «απώλειες» της Premier League που ξόδεψε 180 εκατ. ευρώ λιγότερα για μεταγραφές.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας ήταν αναμφίβολα η εμφάνιση της Saudi Pro League στη μεταγραφική αγορά κατά τη σεζόν 23/24. Πέρυσι, η κορυφαία κατηγορία της Ασίας ξόδεψε μόλις 45,5 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, αλλά αυτή τη φορά ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στα 972,1 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι σύλλογοι της πολιτείας του Κόλπου μείωσαν τις δαπάνες τους τον Ιανουάριο σε μόλις 23 εκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες, τα χρήματα που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι ήταν ένας τεράστιος παράγοντας στο να φτάσουν σε νέα ύψη.
Η επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στη μεταγραφική περίοδο κατά τη διάρκεια της σεζόν 23/24 μπορεί επίσης να φανεί μέσω του αριθμού των συλλόγων από το κράτος του Κόλπου που έχουν μπει στη λίστα με τους συλλόγους με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε όλο τον κόσμο.
Εντός της πρώτης 20άδας, βρίσκονται τέσσερις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, με την Αλ Ιτιχάντ (121,4 εκατ. ευρώ), την Αλ-Νασρ (165 εκατ. ευρώ), την Αλ-Αχλί (184 εκατ. ευρώ) και την Αλ-Χιλάλ (376 εκατ. ευρώ) να ανταγωνίζονται τους πλουσιότερους συλλόγους της Ευρώπης.
Στην πραγματικότητα, από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μόνο η Premier League μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους συλλόγους από την κατηγορία της στην πρώτη 20άδα, με τουλάχιστον 10 συλλόγους στην κατάταξη να προέρχονται από την Αγγλία – κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά την οικονομική δύναμή της. Οι υπόλοιποι 20 κορυφαίοι αποτελούνταν από δύο συλλόγους από τη Serie A και την Bundesliga, ενώ ένας σύλλογος από τη LaLiga και τη Ligue 1 ήταν επίσης στη λίστα.
Πηγή: to10.gr