Αισχρό εάν συμβαίνει χαρακτήρισε το φαινόμενο που κατήγγειλε την Τρίτη (31/3) ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου σχετικά με καταγγελίες που δακτυλοδείχνουν κλινικά εργαστήρια που χρεώνουν πολίτες με 100 ή 150 ευρώ για τα γρήγορα τεστ (Rapid ή Point-of-Care Tests-POC), ο Καθηγητής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης.
Όπως ανέφερε στο 24news ο κ. Κωστρίκης, τα γρήγορα τεστ δεν είναι τόσο ακριβείας. Πρόκειται για τεστ αντισωμάτων ενώ η ευαισθησία τους είναι σχετικά χαμηλή. Ο ίδιος σημείωσε ότι τεχνολογικά είναι πολύ πιο φθηνά και δεν πρέπει να στοιχίζουν πέραν των 30 ευρώ. Ο ίδιος χαρακτήρισε καννιβαλισμό το φαινόμενο εκμετάλλευσης πολιτών εάν υφίσταται.
Ο κ., Κωστρίκης σημείωσε επίσης ότι από τη λοίμωξη μέχρι τη δημιουργία αντισωμάτων μπορεί να περάσουν μέχρι και 10 ημέρες. «Αν είναι θετικό μπορεί και να πέρασε κάποιος τη λοίμωξη ακόμα και πριν δύο μήνες. Άρα η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται με εξαιρετική φειδώ».
Υπάρχουν δύο τεστ - Το γρήγορο δεν είναι το ακριβέστατο
Το PCR το οποίο ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού και πρόκειται για το τεστ το οποίο χρησιμοποιείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) συνήθως χρειάζεται τέσσερις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί. Αυτό το τεστ στοιχίζει γύρω στα100-150 ευρώ στα Κλινικά Εργαστήρια.
Τα γρήγορα τεστ που έχουν αναπτυχθεί στην αγορά μπορούν να είναι έτοιμα από 10-15 λεπτά και διενεργούνται με τρύπημα στο δαχτυλο.Ανιχνεύουν αντισώματα IgM και IgG έναντι του νέου ιού που διαφέρουν όμως σε ποσοστά ευαισθησίας. Π.χ εάν σε ένα υποθετικό δείγμα των 100 θετικών, οι 70 θετικοίθα εντοπίζονταν, ενώ οι υπόλοιποι 30 όχι.
Στο μεταξύ, την Τρίτη (31/3) σε δηλώσεις του ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης ανέφερε ότι αγοράζεται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών tests, για να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου μεγαλύτερου αριθμού συμπολιτών μας.