
ΚΥΠΕ
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών στην κατοικία του στο Casa Santa Marta, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με βαθιά συγκίνηση ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, μέσω επίσημης δήλωσης του Βατικανού. «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθύ πόνο σας ανακοινώνω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανέφερε ο Καρδινάλιος.
Ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι ολόκληρη η ζωή του Πάπα ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας, ενώ εξήρε τη διδασκαλία του, με επίκεντρο τις αξίες του Ευαγγελίου: πίστη, θάρρος και παγκόσμια αγάπη, ιδιαίτερα προς τους φτωχότερους και τους περιθωριοποιημένους.
«Με τεράστια ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, εμπιστευόμαστε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στο άπειρο έλεος και την αγάπη του Τριαδικού Θεού», κατέληξε.
Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα, με πιστούς να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Δείτε Live από την πλατεία του Αγίου Πέτρου:
View of St. Peter's Square following Pope Francis’ death https://t.co/PEJU0kOTSe
— Reuters (@Reuters) April 21, 2025
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Πάπα Φραγκίσκου είχαν σημαδευτεί από σοβαρά προβλήματα υγείας και επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ποντίφικας εισήχθη στο νοσοκομείο για θεραπεία βρογχίτιδας. Λίγες ημέρες αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι έπασχε από πνευμονία και χρειάστηκε μεταγγίσεις αίματος, καθώς οι εξετάσεις έδειξαν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, κατάσταση που σχετίζεται με αναιμία.
Στις 22 Φεβρουαρίου, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη λόγω παρατεταμένης αναπνευστικής κρίσης, η οποία απαιτούσε χορήγηση οξυγόνου υψηλής ροής. Την επομένη, οι γιατροί εντόπισαν και ήπια νεφρική ανεπάρκεια.
Ο Πάπας παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, με τους γιατρούς να περιγράφουν την κατάστασή του ως «περίπλοκη». Στις 6 Μαρτίου ακούστηκε για πρώτη φορά η φωνή του μετά την εισαγωγή του, σε ηχητικό μήνυμα όπου ευχαρίστησε όσους προσεύχονταν για εκείνον και πρόσθεσε: «Είμαι μαζί σας από εδώ».
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση
Την Κυριακή του Πάσχα, εμφανίστηκε δημόσια και χαιρέτισε τους πιστούς, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της χθεσινής λειτουργίας, ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πενήντα χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το μικρό τζιπ «papa mobile» το οποίο συνήθιζε να χρησιμοποιεί στις επίσημες τελετές. Λίγο νωρίτερα, με αδύναμη φωνή, είχε ευχηθεί καλό Πάσχα από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου.
Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος
O Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική,, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.
Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος Άιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.
Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', επίσκοπος της πόλης Άουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.
Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β' τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.
Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος -δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης- και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.
Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αλλά και με τις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο Πάπας των φτωχών», ο Άγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στη βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους. Έδωσε εντολή στις Αρχές του Βατικανού να αφήνουν τους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους γύρω από τον Άγιο Πέτρο, αλλά και μέσα στην Πλατεία της βασιλικής εκκλησίας. «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν ομοφυλόφιλο, όταν ο ίδιος αναζητά τον δρόμο του Θεού;», ήταν η απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο, επιστρέφοντας αεροπορικά από ένα από τα πρώτα ταξίδια του ως ποντίφικα.
Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά». Μια ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Αργεντινός πάπας πήγε πεζός στην πρεσβεία της Ρωσίας παρά το Βατικανό για να ζητήσει με έμφαση από τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Μόσχας να σιγήσουν τα όπλα.
Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενή. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό». Εμπνεύστηκε από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εγκύκλιο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος «Laudato sii» και ετοιμαζόταν να τον συναντήσει, τον ερχόμενο Μάιο, στην Μικρά Ασία για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Βαθιά του επιθυμία, όπως και του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ήταν να επιστρέψουν σύντομα οι δυο Εκκλησίες σε μόνιμο, κοινό εορτασμό του Πάσχα.
Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι επικριτές, εκείνοι που κατηγόρησαν τον λατινοαμερικανό Πάπα, ότι δεν έδωσε το αναγκαίο βάρος στην ιεραρχία και στην τελετουργία, ότι μιλούσε μια γλώσσα υπερβολικά απλή η οποία θύμιζε, πολλές φορές, απλό ιερέα και όχι τον θρησκευτικό ταγό άνω του ενός δισεκατομμυρίου πιστών. Αυτή, όμως, ήταν η πραγματική δύναμη του Φραγκίσκου: η αναφορά στην ουσία του χριστιανικού μηνύματος, η επίγνωση ότι ένας καλός πιστός και άνθρωπος κρίνεται, πρώτα απ' όλα, από την καθημερινή ζωή και τα έργα του. Μια στροφή προς μια αυθόρμητη, βαθιά ανθρωπιά, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεχαστεί τα επόμενα χρόνια από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Συλλυπητήρια Προέδρου για Πάπα Φραγκίσκο
Τη βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήρια του σε όλους Καθολικούς για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος αναφέρει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν «ένας φάρος ταπεινότητας, συμπόνοιας και ειρήνης» και προσθέτει ότι «πενθούμε τον χαμό του και εκφράζουμε από καρδιάς στους Καθολικός σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και των συμπατριωτών μας Μαρωνιτών και Λατίνων».
Συλλυπητήρια ηγετών για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ηγέτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη τους και εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Ποντίφικα, εστιάζοντας στην ταπεινότητα, την αφοσίωσή του στην ειρήνη και τη μέριμνά του για τους πιο αδύναμους.
Την έμφασή του στους πιο αδύναμους υπογράμμισαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο της ταπεινότητας, στο πλευρό των πιο ευάλωτων και των πιο εύθραυστων», και ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Γερμανό καγκελάριο. Ο κ. Μερτς δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος θα μείνει στη μνήμη για την «ακούραστη αφοσίωσή του στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, στη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση». Πρόσθεσε ότι ο Ποντίφικας «καθοδηγήθηκε από την ταπεινότητα και την πίστη στο έλεος του Θεού».
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Ντικ Σόοφ τόνισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν «από κάθε άποψη ένας άνθρωπος του λαού». Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια καθολική κοινότητα αποχαιρετά έναν ηγέτη «που αναγνώρισε τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και επέστησε την προσοχή σε αυτά», αποτελώντας πρότυπο με τον «λιτό τρόπο ζωής, τις πράξεις υπηρεσίας και τη συμπόνια του» για πολλούς, Καθολικούς και μη.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ τον περιέγραψε ως «άνθρωπο βαθιάς πίστης, ειρήνης και συμπόνιας».
Παρομοίως, ο Πρόεδρος της Ελβετίας ανέφερε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν «ένας μεγάλος πνευματικός ηγέτης, ένας ακούραστος υπέρμαχος της ειρήνης» και τόνισε ότι «η κληρονομιά του θα παραμείνει».
Η ΕΕ εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξήρε τον Πάπα Φραγκίσκο, δηλώνοντας ότι «ενέπνευσε εκατομμύρια, πολύ πέρα από την Καθολική Εκκλησία, με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους λιγότερο τυχερούς».
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι αισθάνονται αυτή τη βαθιά απώλεια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η κληρονομιά του θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί όλους προς έναν πιο δίκαιο, ειρηνικό και συμπονετικό κόσμο».
«Ήταν πολύ άρρωστος», δηλώνει ο Βανς, παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Πάπα
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε ένα κύμα συλλυπητήριων μηνυμάτων και δηλώσεων από πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη τους και εξήραν την κληρονομιά του Ποντίφικα, εστιάζοντας στην ταπεινότητά του, την αφοσίωσή του στους αδύναμους και τη δέσμευσή του στην ειρήνη.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ανέφερε ότι μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και πως η καρδιά του είναι με τα εκατομμύρια των Χριστιανών που τον αγάπησαν. Σημείωσε επίσης ότι χάρηκε που τον είδε την προηγούμενη ημέρα, αν και ήταν «προφανώς πολύ άρρωστος».
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε «βαθιά λυπημένη» από την είδηση, χαρακτηρίζοντας τον Πάπα «έναν σπουδαίο άνδρα και έναν σπουδαίο ποιμένα». Πρόσθεσε ότι είχε το προνόμιο της φιλίας, των συμβουλών και των διδαγμάτων του, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από τον θάνατο της Αγιότητάς του Πάπα Φραγκίσκου».
Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέντ εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του, ευχόμενος η ψυχή του Πάπα να αναπαυθεί εν ειρήνη και «η κληρονομιά του σε συμπόνια, ταπεινότητα και υπηρεσία προς την ανθρωπότητα να συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές».
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τον χαρακτήρισε «μεγάλο απόστολο του Ελέους», που στην ποιμαντική του διακονία «καθοδηγήθηκε από την ταπεινότητα και την απλότητα».
Ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος-Όρτα δήλωσε ότι ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί «τεράστια απώλεια» για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τους Χριστιανούς, και ανακοίνωσε ότι οι σημαίες στη χώρα του θα κυματίζουν μεσίστιες για μία εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπακαέι, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χώρας του για τον θάνατο του 88χρονου επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. «Μόλις με ενημέρωσαν οι συνάδελφοί μου για την είδηση. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπακαέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημειώνεται ότι το Ιράν, χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό.
Τέλος, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, εξέφρασε την προσδοκία ότι η συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία θα συνεχιστεί όπως και πριν, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.
Θιασώτης της ειρήνης και του διαλόγου ο Πάπας, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν θιασώτης της ειρήνης, του διαλόγου, της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή του δήλωση για την εκδημία του Ποντίφικα.
«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση της εκδημίας του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αρχηγού του κράτους του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκου», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η Χριστιανοσύνη πενθεί για την απώλεια ενός Ιεράρχη, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση υπηρετώντας τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι «ο λόγος και οι δράσεις του Ποντίφικα συνέδραμαν με συνέπεια την προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία κρατών, θρησκειών και δογμάτων και ήταν θιασώτης της ειρήνης, του διαλόγου, της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών».
«Είχα την ξεχωριστή τιμή να γνωρίσω τον Πάπα Φραγκίσκο και να γίνω δεκτός από την Αγιότητά του στο Αποστολικό Παλάτι τον Νοέμβριο του 2023, στη διάρκεια της οποίας διαπίστωσα τις γνώσεις και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το κυπριακό πρόβλημα», τονίζει, αναφέροντας ότι «μόνιμη υπήρξε η έγνοια του για τα προβλήματα που προκαλεί στην Κύπρο η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή».
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι ο εκλιπών «το 2021 επισκέφθηκε την Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια εξόχως συμβολική, αλλά και ουσιαστική ενέργεια, παραχώρησε φιλοξενία από το κράτος του Βατικανού σε μετανάστες που βρίσκονταν στην πατρίδα μας».
«Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στους απανταχού Χριστιανούς, ειδικά προς τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και στους αξιωματούχους, τα στελέχη και τους πολίτες του Κράτους του Βατικανού. Αποχαιρετούμε τον Πάπα Φραγκίσκο με αισθήματα απεριόριστου σεβασμού και εκτίμησης», καταλήγει.
Πηγή: Protothema