ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλλαγές δρομολογεί το ΑΚΕΛ - Καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο του 2023

Οι αλλαγές, όπως ανέφερε σε εισαγωγική του ομιλία ο κ. Στεφάνου, αφορούν δύο άξονες

ΚΥΠΕ

Αλλαγές με στόχο την πιο αποτελεσματική και διακριτή παρέμβασή του στην κοινωνία, προωθεί το ΑΚΕΛ, όπως είχε αποφασίσει κατά το 23ο συνέδριό του το 2021 και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε την πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο του 2023, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου σε συνάντηση με δημοσιογράφους, σήμερα.

Οι αλλαγές, όπως ανέφερε σε εισαγωγική του ομιλία ο κ. Στεφάνου, αφορούν δύο άξονες, την οργανωτική ανασυγκρότηση και την οργανωτική και αμφίδρομη πολιτική σχέση του ΑΚΕΛ με κοινωνικούς φορείς, κινήματα, κινήσεις και προσωπικότητες, με βασικό μέλημα, το ΑΚΕΛ «να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, δημιουργώντας τις δυναμικές που θα του προσδώσουν τη μέγιστη δυνατή ευρύτητα στην κοινωνική του βάση, καλύπτοντας ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σκιαγράφησε τις αντιδράσεις και προσεγγίσεις της κοινωνίας, κάνοντας αναφορά σε φαινόμενα, όπως είναι η οριζόντια απαξίωση των κομμάτων και γενικότερα της πολιτικής και θεσμών άσκησης εξουσίας από σημαντικό μέρος της κοινωνίας, από τους νέους που βασικά εκφράζεται από την ψηλή αποχή στις εκλογές, σημειώνοντας επίσης, ότι «μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ασχολείται, δεν παρακολουθεί και πολύ περισσότερο, δεν ενδιατρίβει στην ουσία των εξελίξεων, των εφαρμοσμένων πολιτικών και των διάφορων προτάσεων και απόψεων που διατυπώνονται».

Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, αναπόφευκτα, όπως είπε, η ουσία, ο ορθολογισμός και ο ρεαλισμός που να στηρίζεται σε αρχές παραμερίζεται από την εικόνα, τον φόβο και τον λαϊκισμό, λέγοντας ότι η «σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικές και διακριτές μορφές παρέμβασης» και «προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συνεισφέρουν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα που παρέχουν επιπρόσθετα εργαλεία στη διεκπεραίωση της κομματικής δράσης και στην επικοινωνία με την κοινωνία».

Σε αυτό το πλαίσιο που περιέγραψε, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι φανερό ότι υπάρχουν καταστατικές πρόνοιες που έχουν ξεπεραστεί από τη ζωή και θα πρέπει να τροποποιηθούν καταλλήλως», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ανάλογα, υπάρχει η ανάγκη για διαμόρφωση νέων δομών και νέων μορφών οργάνωσης και δουλειάς, που θα βοηθήσουν το κόμμα να ενισχύσει το επίπεδο οργάνωσης και παρέμβασής του στην κοινωνία», ενώ «επιπλέον, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας χωρίς αυτό να επηρεάζει τη συνοχή και αποτελεσματικότητα του κόμματος».

Αναφερόμενος εκτενέστερα στον δεύτερο άξονα, την οργανωτική και αμφίδρομη πολιτική σχέση του ΑΚΕΛ με κοινωνικούς φορείς, κινήματα, κινήσεις και προσωπικότητες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε συγκεκριμένα θέματα όπως είναι η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων, των διακρίσεων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς, η δράση για ανάπτυξη της επαναπροσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και η λύση του Κυπριακού κ.α., τα οποία «δημιουργούν ένα ισχυρό πεδίο στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πλατιά προοδευτική συμμαχία».

Σ’ αυτό τον πυλώνα, ανέφερε, «αντικειμενικά εμπίπτει και το θέμα του θεσμού των Νέων Δυνάμεων», οι οποίες «αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εκλογικής και κοινοβουλευτικής έκφρασης του ΑΚΕΛ, με αναμφίβολα θετικό ιστορικό πρόσημο», όμως «ο συγκεκριμένος θεσμός εδώ και μερικά χρόνια είναι φανερό ότι χρειάζεται επανεξέταση και αναδόμηση».

Μέσα από τις αλλαγές και κλείνοντας έναν αιώνα ζωής και δράσης, το ΑΚΕΛ καλείται να επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και να ενισχύσει το πολιτικό του στίγμα, αξιοποιώντας διαλεκτικά την ιδεολογία και τη μακρόχρονη πολιτική και κοινωνική του εμπειρία, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την ιδεολογία του, τη διαχώρισε από το δόγμα και αναφέρθηκε σε διαχρονική κοινωνική ευρύτητα, που «επέτρεψε στο ΑΚΕΛ να διαδραματίζει διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου χωρίς να περιχαρακώνεται στο ιδεολογικό του ακροατήριο».

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Γενικό του Γραμματέα, αποφάσισε ενόψει των πιο πάνω, εκτός από τη σύγκληση καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο του 2023 και τη σύσταση επιτροπών οι οποίες θα ασχοληθούν με τις αλλαγές στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας του κόμματος, με την αναδόμηση του θεσμού των Νέων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αμφίδρομης σχέσης με κοινωνικούς φορείς, με κινήματα/προσωπικότητες με στόχο τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, όπως και με τη βελτίωση του οργανωτικού μηχανισμού του κόμματος.

Οι επιτροπές, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα κάνουν προκαταρκτική εργασία πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναπόφευκτα επικεντρώνεται η προσοχή και η δουλειά του κόμματος, για να καταστεί εφικτή η έναρξη της συζήτησης αμέσως μετά τις εκλογές, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται στο Καταστατικό του κόμματος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πλαισιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με ΜΜΕ, από μέλη της Γραμματείας του κόμματος και Βουλευτές.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση