Σκηνές από χολιγουντιανή ταινία εκτυλίχθηκαν την Δευτέρα 20 Απριλίου 1987, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στην περιοχή της Παρεκκλησιάς, όταν το Land Rover που οδηγούσε ο 35χρονος Βρετανός στρατιώτης, Τζων Μπέιλι, με συνοδηγό την 15χρονη Λίντα Γουΐλκινσον, δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς και χειροβομβίδα, από δύο άντρες αραβικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο ένας εκ των δύο Αράβων, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς κατά του οχήματος των Βρετανών, έριξε προς το μέρος τους και χειροβομβίδα, ενώ στην συνέχεια έτρεξε προς αυτοκίνητο, το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες και οδηγούνταν από τον δεύτερο ύποπτο. Τότε, άρχισε η καταδίωξη στον αυτοκινητόδρομο, με τον οπλοφόρο, ο οποίος, έχοντας μισάνοιχτη την πόρτα του συνοδηγού, να πυροβολεί το όχημα των Βάσεων στο πίσω μέρος.
Ο Μπέιλι, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο πόδι, κατάφερε να ξεφύγει των δραστών, εισερχόμενος με το αυτοκίνητο στην τουριστική περιοχή, με κατεύθυνση τον Άγιο Τύχωνα, αναγκάζοντάς τους να αλλάξουν πορεία και να εξαφανιστούν. Στην συνέχεια, οδήγησε το αυτοκίνητο σε φυλάκιο των Βάσεων, απ’ όπου ενημέρωσε της Βρετανικές Βάσεις και την Αστυνομία Κύπρου. Τόσο ο 35χρονος στρατιώτης, όσο και η ανήλικη συνεπιβάτιδά του, μεταφέρθηκαν, αρχικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στην συνέχεια στο νοσοκομείο των Βάσεων στο Ακρωτήρι.
Ο Μπέιλι
Ο Μπέιλι πήρε σχεδόν αμέσως εξιτήριο, αλλά η Γουΐλκινσον υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, για αφαίρεση σφαίρας, χωρίς η κατάστασή της να ενέπνεε κάποια ανησυχία.
Στο σημείο του επεισοδίου, εντοπίστηκαν 35 κάλυκες όπλου Καλάσνικοφ ΑΚ-47.
Η Γουΐλκινσον, μέσα στο νοσοκομείο
Βγήκαν τεθωρακισμένα στους δρόμους
Μετά το περιστατικό, τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων αυξήθηκαν κατακόρυφα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ελικόπτερα των ΒΒ υπερίπταντο της περιοχής του Lady’s Mile, ενώ στους δρόμους της περιοχής Ακρωτηρίου, εμφανίστηκαν τεθωρακισμένα οχήματα. Τα ίδια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν και στις Βάσεις Δεκέλειας, στην Λάρνακα.
Η σύλληψη των δραστών
Στο επεισόδιο έλαβαν μέρος τέσσερις άντρες αραβικής καταγωγής, ωστόσο, η Αστυνομία Κύπρου, συνέλαβε δύο από αυτούς. Πρόκειται για τους Σάλεχ Άλι Αλ Χάμματ, 26 ετών, και Ρασίντ Αμπντουλλάχ Σάλεμ, 24 ετών. Ο 26χρονος συνελήφθη στην Λευκωσία και ο 24χρονος στην Λάρνακα, ενώ όπως ανέφεραν στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άραβες διπλωμάτες, οι συλληφθέντες ανήκαν στις φιλολιβυκές οργανώσεις, «Ενιαία Νασσερική Οργάνωση», «Ομάρ Αλ Μουχτάρ» και «Αλ Μαχτί Μπεν Μπάρκα».
Οι ίδιες οργανώσεις πραγματοποίησαν επίθεση κατά των Βάσεων Ακρωτηρίου, στις 3 Αυγούστου 1986, τραυματίζοντας τις γυναίκες δύο Βρετανών στρατιωτικών, καθώς κι ένα παιδί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η «Ενιαία Νασσερική Οργάνωση» είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, τότε. Αφορμή της τρομοκρατικής επίθεσης του Αυγούστου 1986, ήταν η προσφορά των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, εκ μέρους της Βρετανίας, ως ορμητήριο, στις ΗΠΑ, οι οποίες βομβάρδιζαν την Λιβύη, από τον Μάρτιο του ιδίου έτους.
Οι συλληφθέντες
Πως συνελήφθησαν
Ο 26χρονος διέμενε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Μετά το περιστατικό, κλήθηκε να παρουσιαστεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, όπου οι ανακριτές του ανέφεραν ότι θεωρείαι ύποπτος για το περιστατικό. Ο ίδιος προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς, που δεν έπεισαν, έτσι συνελήφθη από τα μέλη της Αστυνομίας.
Ο 24χρονος είχε φτάσει στην Κύπρο στις 15 Απριλίου 1987 και διέμενε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας. Την επομένη του περιστατικού, στο δωμάτιό του πραγματοποίησαν «επίσκεψη» μέλη της Αστυνομίας, χωρίς, ωστόσο, να τον εντοπίσουν, γι’ αυτό έστησαν καρτέρι. Μόλις εμφανίστηκε, προτού προλάβει να βάλει το κλειδί στην πόρτα, του φόρεσαν χειροπέδες.
Στο δικαστήριο, οι συλληφθέντες αρνήθηκαν την ανάμιξή τους στην υπόθεση, ο ένας μή παραδεχόμενος, και ο άλλος αναφέροντας ότι στην κατάθεσή του έδωσε άλλοθι, σχετικά με το πού βρισκόταν, όταν συνέβη το περιστατικό.