Η Εύα Καϊλή «πρωταγωνιστεί» στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.
Η ευρωβουλευτής, που προστατεύεται από την ασυλία, προσήχθη στις Βρυξέλλες και βρίσκεται υπό ανάκριση από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Περί τις 10 το βράδυ της Παρασκευής το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη, ωστόσο η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ευρωβουλευτής παρά την ασυλία είναι να πιαστεί επ’ αυτοφώρω.
Για την ίδια υπόθεση ανακρίνεται και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά -και οι δύο από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.
Όταν η Εύα Καϊλή αποθέωνε την διοργάνωση του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο
Η διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ έχει πάμπολλες σκιές. Όλα ξεκίνησαν από τον χρηματισμό της αρμόδιας επιτροπής της FIFA για την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα «εγκλήματα» συνέχισαν με τους χιλιάδες θανάτους, περίπου 6.500 σύμφωνα με τον Guardian, εργατών που δούλευαν σε αισχρές συνθήκες για πενιχρούς μισθούς. Τα εγκλήματα που βρίσκονται πίσω από το Μουντιάλ 2022 φαίνεται πως συνεχίζουν όμως με την υπόθεση της Εύας Καϊλή και των άλλων δύο Ευρωβουλευτών που βρίσκονται υπό κράτηση.
Η Εύα Καϊλή, που είναι εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, είχε επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου το Κατάρ και στη συνέχεια, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη χώρα «πρωτοπόρο» στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει εντύπωση καθώς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερσπιστεί υπέρ του δέοντος της διοργάνωση του Κατάρ κάνοντας λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».
Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».
Δείτε το βίντεο σοκ με την Εύα Καϊλή να μιλά διθυραμβικά για το Κατάρ στις 21 Νοεμβρίου:
Αναλυτικά η ομιλία:
«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνος μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό. Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλάει ή εμπλέκεται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.
Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Έλληνας και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να παίρνουμε φτηνή προσοχή από τα ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τον σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι διαπραγματευτές για την ειρήνη. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».
Πηγή: protothema