Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, που έχει σχηματιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει επιτρέψει στο Υπουργείο Υγείας και στην Κυβέρνηση να προχωρήσουν με πολύ αργά βήματα στην αποκλιμάκωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και με σκοπό να διαφυλαχθεί το θετικό πρόσημο της προοπτικής που διαφαίνεται αναφορικά με την διατήρηση της βελτίωσης, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.
Η επιθυμία των ειδικών και των κυβερνώντων να διατηρηθεί η ευοίωνη επιδημιολογική πορεία της Κύπρου είναι εμφανής, αφού ο στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα, μετά την λήξη του ισχύοντος διατάγματος, να προβούν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Οι νέες χαλαρώσεις αναμένεται ότι θα αγγίζουν τομείς όπως η παιδεία, ο αθλητισμός και η εστίαση. Ωστόσο, στον κάθε ένα από τους πιο πάνω τομείς θα πρέπει να ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει αυτή την φορά να τηρούνται και να επιτηρούνται. Η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση αναμένεται ότι θα γίνει εντός του Μαρτίου, ενώ σημεία αναφοράς για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν η Τσικνοπέμπτη και τα καρναβάλια. Σοβαρά υπόψη λαμβάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Επιστροφή μαθητών
Με την λήξη της ισχύος του παρόντος διατάγματος στις 28 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, αρχής γενομένης, όπως όλα δείχνουν, από τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται ότι από την Δευτέρα 1 Μαρτίου, θα επιστρέψουν στα θρανία τους, με φυσική παρουσία οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης, ενώ δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως και για την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων. Στην αναμονή βρίσκεται και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσδοκά σε μια τέτοια απόφαση, καθώς από την πρώτη στιγμή θεωρούσε το περιβάλλον του σχολείου ασφαλές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι η επιστροφή των μαθητών θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το πώς αυτά ενδεχομένως να διαμορφωθούν αυτή την περίοδο, που έχει επαναδραστηριοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών. Αν το επιτρέπει η κατάσταση, περίπου 20 χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και 14 χιλιάδες μαθητές Λυκείων παγκύπρια, θα επιστρέψουν αρχές Μαρτίου.
Άνοιγμα της εστίασης
Ένας τομέας ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, αυτόν τον ένα χρόνο της πανδημίας, είναι αυτός της εστίασης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεωκοπήσει, άλλες αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν, ενώ όσες δύνανται λειτουργούν μόνο με την υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής φαγητού. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν εκ νέου, σχετικά με το ότι δεν έχουν περιληφθεί στην πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας κάνουν σκέψεις για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό δεν θα γίνει από την πρώτη ημέρα του Μάρτη, αλλά μετά τα μέσα του μήνα, όταν θα έχουν παρέλθει η Τσικνοπέμπτη, η οποία είναι στις 4 Μαρτίου, και τα Καρναβάλια, η κορύφωση των οποίων είναι την 14η Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ενδεικτική ημερομηνία που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η 16η Μαρτίου. Βάσει των όσων ανέφεραν στην «Καθημερινή» οι ίδιες πηγές, γίνονται σκέψεις ακόμα και για επαναδραστηριοποίηση συγκεκριμένων χώρων εστίασης την περίοδο των Καρναβαλιών, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Όποιο από τα δύο σενάρια επικρατήσει, είναι αυτονόητο ότι θα διέπεται από υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι θαμώνες, δηλαδή, θα πρέπει να είναι καθήμενοι, ενώ δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση, και τούτο γιατί δεν θα είναι δυνατόν να τηρούν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι αθλητικές δραστηριότητες
Βήμα προς τα εμπρός αναμένεται, επίσης, να γίνει μέσα στον Μάρτιο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και επιχειρήσεις στον τομέα του αθλητισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα σε επιστήμονες και αρμόδιους φορείς το προηγούμενο διάστημα, τέθηκαν επί τάπητος και αξιολογήθηκαν πολλές εισηγήσεις, εκ των οποίων κάποιες φαίνεται ότι θα εισακουστούν. Εντός Μαρτίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η οριζόντια επαναδραστηριοποίηση των κλειστών χώρων άθλησης και συγκεκριμένα τα κλειστά γήπεδα, οι κλειστές πισίνες και τα γυμναστήρια. Μάλιστα, οι ιθύνοντες της υγείας βρίσκονται σε επαφή και με την ΚΟΠ, για την ενδεχόμενη επιστροφή στα γήπεδα ποδοσφαίρου των ομάδων των μικρότερων κατηγοριών. Ειδικότερα, όσον αφορά στα ομαδικά αθλήματα, φαίνεται ότι θα επιτραπεί ξανά η προπόνηση τεσσάρων αθλητών με έναν προπονητή και στα κλειστά γυμναστήρια η ατομική εκγύμναση. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι θα καθοριστούν αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία θα αφορούν στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να γυμνάζονται ανά τετραγωνικό μέτρο. Οπότε, σε κάποιες περιπτώσεις, οι παρευρισκόμενοι θα είναι συνολικά τέσσερις αντί πέντε ή περισσότεροι από πέντε, αναλόγως του εμβαδού του κάθε κλειστού χώρου. Τέλος, στην περίπτωση των γυμναστηρίων, ενδεχομένως να απαγορευθεί σε πρώτη φάση η χρήση των διαδρόμων και των ποδηλάτων εκγύμνασης.
Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα